Ducatul de Cornwall, subiectul unei anchete parlamentare privind plata impozitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ducatul de Cornwall, asupra căruia are drept ereditar Prinţul Charles, nu plăteşte impozite pe venit şi pe profit. FOTO: Hepta
Ducatul de Cornwall, asupra căruia are drept ereditar Prinţul Charles, nu plăteşte impozite pe venit şi pe profit. FOTO: Hepta

După ce au fost demarate investigaţii ale presupuselor evaziuni fiscale ale marilor corporaţii precum Amazon, Google şi Starbucks, parlamentarii din Marea Britanie au iniţiat o nouă anchetă privind portofoliul de bunuri imobiliare al Prinţului Charles, care nu este supus impozitelor legale.

Comisia de Conturi Publice din Marea Britanie intenţionează să afle circumstanţele în care portofoliul imobiliar al Prinţului Charles, Ducatul de Cornwall, este scutit de la plata impozitul pe profit şi a impozitului pe capital, scrie cotidianul „The Guardian”.

De asemenea, ancheta are rolul de a afla de ce moştenitorul coroanei britanice plăteşte un impozit voluntar pentru imperiul imobiliar de 847 milioane de lire (978 de milioane de euro). Anul trecut, Charles a plătit o compensaţie de aproximativ 11 milioane de lire sterline (aproape 13 milioane de euro) pentru cheltuielile oficiale, înainte de a plăti un impozit mai mare pentru restul bunurilor.

Camera Comunelor din parlamentul britanic îl va audia pe secretarul privat al prinţului Charles, William Nye, pe directorul financiar al ducelui, Keith Wills şi pe ofiţerul de conturi al Trezoreriei, Paula Diggle.

Ancheta parlamentarilor va fi cel mai dur control la care a fost supus vreodată istoricul plăţilor de impozite, suportate de Prinţul Charles, care a primit numeroase critici în ultima perioadă. Campaniile fiscale şi activiştii împotriva monarhiei susţin că nu este justificată neplata unui impozit asupra Ducatului de Cornwall şi nici achitarea voluntară a unor taxe. Aceste acuzaţii au fost respinse categoric de oficialii Casei Regale.

Ancheta a fost iniţiată ca urmare a dezvăluirii unor detalii ale afacerilor Prinţului Charles. Ducele de Cornwall este partener al companiei energetice JV Energen din regiunea Dorset, care se bucură de un regim fiscal unic. Activitatea companiei se desfăşoară pe una dintre proprietăţile Ducatului şi este asociată cu Prinţul Charles printr-un parteneriat cu răspundere limitată. Astfel, partenerii sunt nevoiţi să plătească separat impozitele.

Chales a devenit partener al JV Energen folosindu-se de titlul tradiţional al Ducelui de Cornwall, şi este scutit de la plata directă a impozitelor deoarece Ducatul nu plăteşte impozit pe profit şi pe câştigurile de capital. Orice profit care îi va reveni Prinţului va fi distribuit către veniturile Ducatului, din care este plătit impozitul în mod voluntar, după deducerea cheltuielilor pentru afacerile oficiale.

Biroul privat al Prinţului de Wales a emis o declaraţie care arată că Charles plăteşte cel mai mare impozit, care a fost de 50% anul trecut, după ce sunt eliminate cheltuielile. În acelaşi timp, restul câştigurilor sunt reinvestite în cadrul portofoliului, care este scutit de taxe. În cazul în care Charles s-ar fi folosit propriul nume, în locul titlurilor regale, ar fi fost supus impozitelor asemenea oricărui britanic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite