Dreptul la existență - Campania care vrea să confere naturii un statut juridic

0
Publicat:

Imaginați-vă o audiere în instanță în care reclamantul nu este o persoană, ci un râu, un lac sau un munte afectat. Aceasta este viziunea unei mișcări de activism conservator privind mediul - care câștigă teren pe întreg globul - care consideră că acordarea unor drepturi legale de bază naturii poate contribui la protejarea acesteia de amenințări precum defrișările, pierderea biodiversității, poluarea cu substanțe chimice și schimbările climatice, potrivit Politico. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„De obicei, ne gândim la natură ca la un obiect” care „ne servește”, cum ar fi o piscină sau un parc natural, a declarat Eduardo Salazar, un avocat implicat în campania de succes pentru acordarea de drepturi legale pentru Mar Menor, o mare lagună cu apă sărată din Murcia, în sud-estul Spaniei, poluată de utilizarea excesivă a îngrășămintelor cu azot de către fermierii din apropiere.

Acordarea unui statut juridic unui ecosistem la „același nivel” cu cel al indivizilor poate contribui la modificarea atitudinilor sociale față de natură, a spus el, și îi oferă noi protecții importante.

Laguna a devenit anul trecut primul ecosistem din Europa căruia i s-a acordat un statut comparabil cu cel al unei persoane, în urma unei campanii susținute de peste 600.000 de persoane.

Activiștii încearcă acum să reproducă acest model în alte părți.

În Polonia, un grup de activiști va încheia săptămâna aceasta ultima etapă a unui marș de 43 de zile de-a lungul râului Oder, menit să atragă atenția asupra campaniei lor pentru a acorda ecosistemului poluat - care se întinde de-a lungul graniței germano-poloneze - statutul juridic de persoană.

După ce vara trecută, în urma unei extincții masive, mii de pești din Oder au murit, militanții se tem că ecosistemul se îndreaptă spre un alt dezastru ecologic, subliniind eșecul Poloniei de a limita emisiile industriale care se crede că au contribuit la acest incident.

„Există multă suferință în acest râu”, a declarat Przemek Siewior, un activist pentru climă care s-a alăturat marșului. Acordarea de drepturi legale acestui ecosistem fragil este „un instrument foarte bun pentru ca oamenii să încerce să îl salveze”, a susținut el.

O „voce” pentru natură

Așa-numita mișcare pentru drepturile naturii, care a luat naștere în Statele Unite în urmă cu aproximativ 50 de ani, a câștigat teren în ultimii ani datorită atenției tot mai mari acordate importanței protejării naturii ca parte a combaterii schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității.

Un număr tot mai mare de țări - inclusiv Uganda, Ecuador și Noua Zeelandă - au legi care acordă ecosistemelor drepturi legale, iar hotărâri judecătorești din India și Columbia au recunoscut astfel de drepturi și au subliniat datoria guvernului de a le proteja. Chiar luna trecută, Panama a acordat drepturi țestoaselor marine în încercarea de a le proteja împotriva poluării și braconajului.

În Europa, militanții speră să se bazeze pe mișcarea Mar Menor, cu inițiative cetățenești care fac presiuni pentru o recunoaștere similară pentru Marea Nordului în Țările de Jos și pentru râul Loire în Franța, de exemplu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite