Animale redate naturii, de primul ONG autorizat pentru protejarea mediului și faunei

0
Publicat:

Peste 500 de animale au fost salvate de la moarte în ultimii nouă ani la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, din apropiere de Focșani, de un ONG care protejează mediul și fauna, primul autorizat din țară - Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice.

Medicii veterinari au salvat sute de animale sălbatice de la moarte FOTO: ACDB
Medicii veterinari au salvat sute de animale sălbatice de la moarte FOTO: ACDB

Zilnic, multe animale sălbatice sunt accidentate si chiar ucise din cauza impactului activităților omenești.

O parte dintre aceste animale ajung la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB de la Petrești, într-un loc în care niște oameni inimoși și cu dragoste față de animale încearcă să le redea viața, integritatea fizică și capacitatea de a fi reintroduse în habitate naturale.

Centrul se află la câțiva kilometri de Focșani și este coordonat de Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, un ONG care protejează mediul şi fauna sălbatică, pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Petreşti.

Centrul este primul autorizat din România specializat în tratarea şi reabilitarea mai multor specii de animale sălbatice aflate în dificultate, până astăzi fiind ajutate să supravieţuiască peste 500 de animale.

Excluzând cauzele naturale, cei mai mulţi pacienţi, animale sau păsări, ajung la centru din cauza accidentelor rutiere sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor faţă de animale.

Urșii se află printre animalele salvate de ONG-ul care protejează fauna săbatică FOTO: ACDB
Urșii se află printre animalele salvate de ONG-ul care protejează fauna săbatică FOTO: ACDB

Specialiştii Centrului, sau mai bine zis salvatorii animalelor, care sunt medici veterinari sau biologi, spun că principalele lor activităţi se referă la furnizarea de tratament medical şi de recuperare pentru toate animalele sălbatice care sosesc la Centru şi asigurarea programelor de reabilitare pentru eliberarea animalelor în sălbăticie.

Animale care trăiesc grație salvatorilor

Spre exemplu, în anul 2018, un pui de urs, de circa 8 luni, a fost lovit de tren în localitatea Bixad. Deşi iniţial starea ursului era destul de gravă, în urma tratamentului administrat puiul de urs a început să se simtă mai bine şi să dea speranţă că în cel mai scurt timp se va întoarce în pădurile din Covasna.

Doi pui orfani de râs s-au întors în habitatul natural după o reabilitare adecvată în lungul a doi ani.

Vidra Lenon, un pui despărţit brutal de părinţi, si alţi doi pui de jder au fost crescuţi în Centru, la fel şi râsul ”Pistrui”, care a fost eliberat în zona montană a Vrancei, devenind astfel primul pui de râs reabilitat din România şi primul caz de acest fel pentru care există date de reuşită din Europa.

Medicii, în exercițiul funcțiunii la centrul de reabilitare a animalelor sălbatice FOTO: ACDB
Medicii, în exercițiul funcțiunii la centrul de reabilitare a animalelor sălbatice FOTO: ACDB

Ursul „Cinci picioare”,  care a impresionat prin povestea lui în urmă cu mai mulţi ani, după ce acesta şi-a pierdut un membru într-un accident de tren şi a fost tratat în cadrul Centrului şi a fost eliberat cu succes într-o arie naturală din judeţul Harghita.

Era într-o stare foarte rea. Membrul drept anterior era infectat, iar laba îi lipsea cu desăvârşire. A trebuit să-i amputăm membrul pentru a-l salva. Va putea să trăiască ca orice alt urs", spune George Vlad, medic veterinar.

De asemenea, doi pui orfani de râs s-au întors in habitate naturale după o reabilitare adecvată în lungul a doi ani.

Încă două exemplare de râs, Tihuța și Fulger, au fost eliberate în Munții Vrancei purtând câte un colar cu transmitere satelitară pentru a dezvălui, zilnic, poziția acestora și cât de mult se mișcă în habitatele naturale.

Ursuleți îngrijiți la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice FOTO: ACDB
Ursuleți îngrijiți la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice FOTO: ACDB
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite