Descoperiri în cazul triplului asasinat din Franţa: inginerul britanic ucis în Alpi ar fi pus mâna pe o parte din averea lui Saddam Hussein

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa familiei Al-Hilli, în valoare de un milion de lire sterline, din localitatea Claygate, comitatul Surrey situat la periferia de sud a Londra FOTO: Reuters
Casa familiei Al-Hilli, în valoare de un milion de lire sterline, din localitatea Claygate, comitatul Surrey situat la periferia de sud a Londra FOTO: Reuters

La mai bine de o lună de la triplul asasinat din Alpii francezi, la care două copile de patru, respectiv şapte ani, au fost martore, au apărut noi informaţii potrivit cărora capul familiei, inginerul Saad Al-Hilli, ar fi avut legături cu fostul preşedinte al Irakului, Saddam Hussein.

La începutului lunii septembrie, Saad Al-Hilli, soţia lui, soacra şi cele două fetiţe ale sale se aflau într-o vacanţă în Alpii francezi. Cei trei adulţi, dar şi un ciclist francez care a încercat să salveze una dintre copile în momentul crimei au fost găsiţi morţi în apropiere de comuna Chevaline de lângă lacul Annecy, nu departe de graniţa cu Elveţia.

Implicaţiile asasinatului care au pus pe jar atât autorităţile franceze, cât şi pe cele britanice se extind până în Orientul Mijlociu, în Irak. Potrivit cotidianului „Le Monde”, Serviciile Secrete germane, BND, au descoperit că tatăl inginerului britanic Saad Al-Hilli a primit 1,3 milioane de dolari din partea fostului conducător al Irakului, Saddam Hussein, care a sfârşit spânzurat.

Saddam a transferat aceşti bani într-un cont secret al unei bănci din Elveţia care aparţinea tatălui lui Saad al-Hilli, Kadhim.

„Conform unei surse din interiorul poliţiei franceze, serviciile secrete germane au informat brigada anti-tero a jandarmeriei cum că existau legături între familia lui Al-Hilli şi averea lui Saddam Hussein”, scrie „Le Monde”.

„Tensiunile au început odată ce Kadhim al-Hilli a fost înlăturat de pe lista celor ce aveau beneficii de pe urma fostului dictator irakian”, continuă sursa citată.

La scurt timp după moartea lui Kadhim al-Hilli, Saad, care trăia în Claygate (Surrey, Marea Britanie) a pus mână pe averea tatălui său şi i-a interzis fratelui său Zaid să aibă acces la testamentul părintelui său.

O sursă din interiorul serviciilor secrete a fost citată spunând că agenţia germană de spionaj a monitorizat constant sumele de bani transferate între Berlin şi Baghdad, pentru că Germania avea mai multe tranzacţii cu Irakul decât oricare altă ţără.

„Ei (serviciile secrete germane BND, n.r.) ştiu drumul banilor şi ştiu foarte bine cum să-l urmărească. Zeci de ani au monitorizat tranzacţiile financiare între Vest şi Irak. În asemenea situaţii, BND este un filtru”, a declarat un oficial al serviciilor secrete.

„Nu dăm declaraţii cu privire la astfel de operaţiuni”, a fost replica BND cu privire la ancheta condusă de presă.

Saddam Hussein şi familia sa au fost acuzaţi că ar fi luat un miliard de dolari de la Banca Centrală Irakiană, cu puţin timp înaintea invaziei Statelor Unite ale Americii în 2003. Se crede că aceşti bani au fost transferaţi în diverse conturi din întreaga lume.

Rapoartele serviciilor secrete sugerează că tatăl lui Al-Hilli ar fi putut coordona din spate aceste conturi pentru Saddam şi pentru membrii familiei sale.

Eric Maillaud, procurorul francez care se ocupă asasinatul din Alpi, a declarat pentru „Le Monde” că „încă nu a fost informat” de către serviciile secrete germane, dar că afacerile cu bani ale lui Al-Hilli şi legăturile cu Irak erau în topul listei cu priorităţi ale anchetei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite