Der Spiegel: UE îl vrea lider al Ucrainei pe campionul mondial la box Vitali Kliciko

0
0

Uniunea Europeană încearcă să îl transforme pe fostul campion la box Vitali Kliciko în noul lider al Ucrainei, lupta pentru viitorul ţării fiind între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, comentează Der Spiegel.

„Lupta pentru Ucraina a devenit acum un meci între preşedintele Rusiei şi cancelarul Germaniei. Vladimir Putin a câştigat prima rundă. Dar Angela Merkel şi partenerii ei europeni încearcă să îl convingă pe campionul la box Vitali Klitciko să devină noul lider al ţării", explică publicaţia germană.

„Rusia a învins Uniunea Europeană în prima rundă a luptei pentru Ucraina. Mai precis, cancelarul Merkel a pierdut prima rundă în faţa preşedintelui Vladimir Putin, ruşii câştigând prin knock out tehnic. În doar câteva săptămâni, Putin a reuşit să îl facă să se plieze pe preşedintele Viktor Ianukovici, printr-o combinaţie de presiuni şi promisiuni tentante. Rezultatul a fost că Ianukovici nu a semnat acordul de asociere cu UE", aminteşte Der Spiegel, notând însă că UE menţine deschisă uşa pentru Ucraina.

„Uşa rămâne deschisă pentru Ucraina", a insistat Merkel, subliniind că europenii sunt în continuare dispuşi să negocieze.

În urmă cu o săptămână, publicaţia spaniolă El Mundo titra: „Dacă într-o zi Kievul va avea nevoie de cineva care să dea cu pumnul în masa istoriei, într-un colţ al ringului european se încălzeşte deja un profesionist: campionul mondial de box Vitali Kliciko. Acest uriaş este liderul partidului de opoziţie Udar (Lovitură) şi va fi candidat la alegerile prezidenţiale şi posibil rival al preşedintelui Viktor Ianukovici, din martie 2015“.

Citiţi mai multe despre protestele din Ucraina

Autorităţile ucrainene au intervenit iar în forţă pentru a înlătura protestatarii strânşi în Piaţa Independeţei din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Ianukovici. Este a doua astfel de intervenţie a poliţiştilor în ultima săptămână. Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE, aflată la Kiev, a transmis că este „impresionată de determinarea protestatarilor şi întristată de faptul că poliţiştii au folosit forţa împotriva unor manifestanţi paşnici”.

Statele Unite şi-au exprimat „dezgustul" faţă de intervenţia poliţiei ucrainene împotriva manifestanţilor proeuropeni reuniţi în Piaţa Independenţei, la Kiev, a anunţat secretarul de Stat, John Kerry, citat de AFP.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite