Cum l-au primit belgienii pe regele Phillipe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Phillipe, regina Mathilde şi cei patru copii ai lor FOTO Reuters
Regele Phillipe, regina Mathilde şi cei patru copii ai lor FOTO Reuters

Mii de persoane purtând culorile roşu, galben şi negru, culorile naţionale, l-au ovaţionat duminică pe noul rege Philippe, la Bruxelles, strigând "Trăiască regele!", relatează AFP.

La ora locală 13.00 (14.00, ora României), noul cuplu regal a apărut la balconul Palatului Regal, declanşând uralele celor 8.000 până la 10.000 de persoane care aşteptau de câteva ore, sub un soare arzător. Această afluenţă este însă mai redusă decât se aşteptau autorităţile.

Ele au strigat "Trăiască regele!" şi "Trăiască regina!", în franceză şi olandeză. Unii au cerut un "big kiss" de la noul cuplu regal.

Regele Philippe, care a depus jurământul cu trei sferturi de oră mai înainte, sărută mâna soţiei sale, Mathilde, strălucitoare în rochia de mătase naturală. Noilor suverani li se alătură predecesorii lor, Albert şi Paola, iar mulţimea izbucneşte în aplauze.

Ies pe balcon şi cei patru copii ai cuplului, inclusiv prinţesa moştenitoare Elisabeth, care va împlini curând vârsta de 12 ani, îmbrăcată în roşu.

"Sunt mulţumită, i-am încurajat. Este un nou început", declară Catherine, în vârstă de aproximativ 50 de ani, din

Bruxelles. "Altundeva aş fi republican, însă aici regii noştri îşi joacă rolul perfect", afirmă Olivier Leleux, în vârstă de 40 de ani.

Încă de duminică dimineaţa, câteva sute de belgieni, tineri şi bătrâni, francofoni sau flamanzi, s-au reunit deja în faţa Catedralei Saints-Michel et Gudule pentru a saluta familia regală venită să asiste la un Te Deum pe 21 iulie, Ziua Naţională.

"Mândria de a fi belgian"

"Astăzi este o triplă sărbătoare, şi anume Ziua Naţională, abdicarea şi depunerea jurământului, care deschid o nouă pagină a monarhiei", îşi exprimă satisfacţia un student, Maximilien De Wouters, în vârstă de 24 de ani, înfăşurat într-un steag belgian.

Împreună cu aproximativ zece prieteni, el a venit să îşi proclame "susţinerea faţă de familia regală" şi "mândria de a fi belgian".

Câţiva metri mai departe, alţi studenţi au alt plan. Costumată în bufon, Izzy Bentoutouh, care se revendică, la vârsta de 23 de ani, drept o separatistă flamandă, a venit de la Louvain să îşi proclame "convingerile republicane". Cele trei panouri pe care le poartă, denunţând anacronismul monarhiei, provoacă zâmbete.

"Simpatizez mult familia regală. Ea face parte din cultura noastră, din identitatea noastră, dintr-o ţară pe care eu - chiar dacă sunt flamandă - vreau să o păstrez aşa cum este şi unită", declară, ceva mai încolo, o pensionară, Françoise Bonehill, în vârstă de 67 de ani.

Ea se declară "mulţumită că se află aici", dar şi de simplitatea festivităţilor, gestionate de Guvern, fără o defilare a capetelor încoronate sau cheltuieli uriaşe.

Astfel este mai uşor ca regele Philippe să fie primit bine,după ce a fost prezentat ca stângaci mulţi ani. "Este necesar să se detaşeze un pic, să aibă grijă să asculte oamenii, şi ar putea să reprezinte un compromis bun între tatăl şi unchiul săi", punând laolaltă bonomia unuia şi rigoarea regelui Baudoin, apreciază ea.

Ca şi cum i-ar fi auzit dorinţele, atât Philippe şi Mathilde, cât şi Albert şi Paola încep o baie de mulţime, îndreptându-se spre Catedrală.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite