Cum îşi face lobby Ungaria în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O vilă istorică din Washington D.C., de 16,5 milioane de dolari, noul sediul al ambasadei Ungariei în SUA FOTO hungarytoday.hu
O vilă istorică din Washington D.C., de 16,5 milioane de dolari, noul sediul al ambasadei Ungariei în SUA FOTO hungarytoday.hu

Ungaria plăteşte, de ani buni,  milioane de dolari firmelor de lobby pentru a-şi promova interesele în America şi are şi rezultate.

Budapesta a încheiat, de ani buni, contracte de milioane de dolari cu firme specializate în activităţi de lobby în Statele Unite.  Potrivit documentelor din registrul lobby-sţilor, FARA, de la Departamentul de Justitie din Washington, numai două contracte încheiate de guvernul Orban cu firma de lobby Liberty International Group LLC se ridică la 2, 3 milioane de dolari. 

Potrivit documentelor încheiate,  compania americană se angajează să reprezinte valorile şi interesele politice, economice şi culturale maghiare, să identifice organizaţii, politicieni, persoane fizice guvernamentale şi non-guvernamentale care să poată să susţină interesele Ungariei în SUA. 

În plus, va intermadia întâlniri cu membrii ai Congresului şi stafful lor, cu reprezentanţi ai părţii executive şi legislative, pentru a discuta probleme legate de clientul străin (Ungaria), precum ajutorul străin, legislaţia de apărare şi interesele comerciale. În atribuţiile companiei mai intră şi crearea de strategii pe termen scurt, mediu şi lung pentru reprezentarea intereselor politice, economice şi culturale precum şi crearea şi menţinerea unei baze de date privind mass-media. Iar aceste activităţi de lobby au dat roade. 

Mulţi politicieni americani recunosc realizările guvernului Orbán, spun că Ungaria este un aliat marcant al SUA şi că guvernul maghiar este demn de laudă, în ciuda faptului că politicile lui Viktor Orban nu sunt văzute cu ochi buni la Bruxelles. Un prieten al lui Orban în SUA este, printre alţii, congresmanul republican Dana Rohrabacher, preşedintele subcomisiei pentru Europa, Eurasia şi statele emergente a Camerei Reprezentanţilor, un susţinător al Kremlinului, scrie publicaţia maghiară hungarianspectrum.org. 

Acesta  a declarat recent că Macedonia ar trebui împărţită între statele învecinate, printre care Kosovo şi Bulgaria, deoarece crearea acestui stat este un proiect eşuat. Dar guvernul maghiar şi partidul de guvernământ FIDES plăteşte şi alte firme pentru a-şi face lobby în SUA.  

Un maghiar în administraţia Trump

Sebastian Gorka

Sebastian Gorka, un maghiar expert în Securitate Naţională, a fost cooptat de Donald Trump în echipa sa de la Casa Albă. În trecut, acesta a fost şi consilier al actualului premier al Ungariei, Viktor Orban, lucrând chiar şi în Ministerul maghiar al Apărării în perioada în care prim ministru era József Antall, primul premier al maghiarilor după căderea comunismului. 

 Gorka şi-a făcut intrarea în viaţa publică ungară în urma atentatelor teroriste din SUA din 11 septembrie  2001, când a apărut de mai multe ori la televiziunea maghiară, ca expert pe probleme de securitate. Sebastian Gorka a lucrat ca editor al site-ului conservator Breitbart. 

După ce şi-a luat fucţia în primire, Gorka a apărut la Fox News pentru a apăra controversatul ordin anti-imigraţie dat de preşedintele Trump care împiedică intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte state cu populaţie majoritar musulmană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite