Cum îi inspiră Rusia lui Putin pe extremiștii de dreapta din Vest: cazul german

0
Publicat:

Două grupări de extrema dreaptă care pledează pentru desființarea Republicii Federale Germania se inspiră mai ales din actualul regim autoritar din Rusia, avertizează un renumit politolog.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În timp ce Germania se pregătea să sărbătorească Crăciunul, procurorul general federal a inculpat 27 de persoane pentru apartenență sau sprijinirea unei organizații teroriste și pregătirea unui act de înaltă trădare. Nouă dintre persoanele vizate au fost puse sub acuzare totodată pentru tentativă de omor. „Organizația teroristă” în cauză este Uniunea Patriotică de extremă dreaptă fondată în noiembrie 2021 și condusă de un om de afaceri devenit activist politic, Heinrich al XIII-lea Prinz Reuß, scrie politologul Anton Șehovțov într-un articol publicat pe site-ul EUobserver cu titlul „Inspirația malignă a Rusiei și mijloacele de a o contracara”.

Uniunea Patriotică a făcut parte din mișcarea Reichsbürger („Cetățeni ai Reichului”) - o rețea informală formată din aproximativ 20.000 de persoane care neagă legitimitatea Republicii Federale Germania. Potrivit acestora, ultima întrupare cu adevărat suverană a Germaniei a fost Reich-ul german. După înfrângerea Reich-ului, în 1945, Aliații au înlocuit statul german cu o „construcție comercială”. Obiectivul „Cetățenilor Reich-ului” este restabilirea Reich-ului de la 1945, ceea ce implică abolirea actualului stat german. Uniunea Patriotică merge mai departe: crede că un grup de națiuni străine numit „Alianța” va invada Germania și vrea să ajute „Alianța” să preia controlul asupra teritoriului german prin răsturnarea guvernului. Uniunea Patriotică va putea apoi renegocia cu „Alianța” restabilirea suveranității Reich-ului german. Pentru a-și atinge obiectivele, Uniunea Patriotică a acumulat sute de arme de foc, mii de muniții și echipamente de luptă.

Procuratura federală germană a stabilit că „Alianța” imaginară ar fi o „societate secretă care reunește guverne, servicii secrete și militari din diferite state”, mai ales din Rusia, considerată punctul de referință al Uniunii Patriotice. Mai mulți membri ai organizației au încercat să intre în contact cu „reprezentanții” ruși ai „Alianței”. Membrii Uniunii Patriotice au contactat diplomați ruși aflați în post la Leipzig, Frankfurt și Baden-Baden. Prințul Reuß a vizitat chiar Consulatul General al Rusiei de la Leipzig în compania partenerei sale de viață, Vitalia Bondarenko, care deține cetățenia Federației Ruse.

Membrii Uniunii Patriotice l-au abordat chiar și pe „cetățeanul Reich-ului” Ralph Thomas Niemeyer, autoproclamatul șef al „Guvernului în exil” al Germaniei și un preferat al canalului de televiziune RT, controlat de statul rus, și i-au cerut să-i transmită lui Putin o scrisoare redactată de Reuß în mai 2021. Câteva zile mai târziu, Niemeyer a semnalat această scrisoare agenției de informații interne a Germaniei.

Influența malignă vs. inspirația malignă

Declarațiile și acțiunile Uniunii Patriotice reprezintă un caz rar discutat în mass-media occidentală. În ultimul deceniu, influența nefastă a Rusiei în Occident a făcut obiectul multor discuții. Astăzi știm multe despre tacticile, instrumentele și mijloacele folosite de agenții de influență pro-Kremlin pentru a destabiliza societățile occidentale, pentru a provoca scurtcircuite între națiunile europene și pentru a submina instituțiile democratice.

Dar cazul Uniunii Patriotice este diferit: nu ne spune atât de multe despre influența malignă a Rusiei cât despre inspirația malignă a Rusiei. Inspirația este un proces în două sensuri: funcționează atunci când oamenii devin conștienți de noi posibilități în ceea ce fac sau plănuiesc să facă, dar în același timp sunt stimulați de factori externi și evenimente pentru a explora aceste posibilități.

Intenționând să distrugă statul german, Uniunea Patriotică este permanent în căutarea unor noi modalități de a-și realiza aspirațiile. În acest sens, gruparea de extrema dreaptă a fost stimulată de războiul politic purtat de Rusia împotriva Occidentului și de agresiunea militară împotriva Ucrainei. Din moment ce Rusia sprijină organizațiile de extrema dreaptă din Occident, de ce nu ar oferi suport și Uniunea Patriotică? Din moment ce Rusia a oferit asistență militară separatiștilor pro-ruși din Donbas în 2014, de ce nu ar acorda același lucru și separatiștilor germani pro-ruși „Cetățenii Reich-ului”? Din moment ce Rusia a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, de ce nu ar invada și Germania?

Dar acțiunile Rusiei nu constituie decât o parte a mediului extern care a inspirat dezvoltarea mitologiei politice a Uniunii Patriotice. Cealaltă parte ține de modul în care mass-media de largă audiență abordează războiul politic dus de Rusia împotriva Occidentului. În mod paradoxal, în timp ce mass-media de largă audiență tinde să minimizeze acțiunile rusești de pe câmpul de luptă din Ucraina, amplifică în schimb influența malignă a Rusiei în Occident.

Însă este o enormă diferență între războiul obișnuit și războiul politic. Dacă eficacitatea războiului obișnuit poate fi măsurată prin obiectivele atinse sau neatinse, eficacitatea războiului politic nu poate fi calculată după același principiu. Cu toate acestea, mass-media de largă audiență prezintă adesea în mod eronat drept simpla existență a tacticilor și instrumentelor de influență malignă a Rusiei ca fiind deja o eficiență reală a acesteia.

O astfel de abordare poate ajuta la sensibilizarea publicului asupra tacticilor și obiectivelor războiului politic dus de Rusia, dar, în același timp, poate amplifica în mod nejustificat influența și puterea subversivă a Rusiei și să contribuie astfel la puterea de inspirație a Kremlinului, inoculând narațiuni și idei pro-Kremlin în cercurile contestatare occidentale, chiar și fără implicarea directă a actorilor ruși.

Pentru a contracara inspirația malignă a Kremlinului, este necesară o tratare echilibrată, evidențiind atât amenințările reprezentate de operațiunile de influență ruse împotriva statelor democratice, cât și numeroasele sale eșecuri evidente. O astfel de abordarea ar putea diminua potențialul regimului Putin de a inspira actorii iliberali din Occident să acționeze împotriva ordinii democratice liberale, conchide Anton Șehovțov.

Născut la Sevastopol, în Crimeea, Anton Șehovțov este un politolog, academician și scriitor ucrainean specializat în extrema dreaptă europeană, influența malignă a Rusiei în Europa și tendințele iliberale din Europa Centrală și de Est. Este autor al cărții „Rusia și Extrema Dreaptă Vestică: Tango Noir”, publicată în 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite