Campanie mincinoasă a Rusiei pe TikTok. Milioane de persoane, manipulate cu minciuni despre războiul din Ucraina
0O campanie de propagandă rusă implicând mii de conturi false pe TikTok, care răspândesc dezinformări despre războiul din Ucraina, a fost descoperită de BBC.
Videoclipurile atrag în mod obișnuit milioane de vizualizări și par să aibă scopul de a submina sprijinul occidental, arată televiziunea britanică.
Utilizatorii din mai multe țări europene au fost expuși unor afirmații false cum că oficiali ucraineni și rudele acestora ar fi cumpărat mașini de lux sau vile în străinătate după invazia Rusiei în februarie 2022.
Aproape 800 de conturi false au fost descoperite de BBC începând cu luna iulie a acestui an. Compania care deține TikTok a afirmat că deja investighează această problemă și a eliminat peste 12.000 de conturi false create de Rusia.
Politicieni ucraineni discreditați prin minciuni aruncate pe TikTok
Fiica ministrului apărării ucrainean, Oleksiy Reznikov, Anastasiya Shteinhauz, susține că videoclipurile false au contribuit la demiterea tatălui ei, în septembrie. Ea a primit un apel surprinzător de la soțul ei în timpul vacanței, care i-a spus că are o vilă în Madrid și i-a trimis un link către un videoclip TikTok care susținea acest lucru.
Deși Anastasiya Shteinhauz a respins videoclipul ca fiind fals, a primit a doua zi un clip similar de pe TikTok, care afirma că a cumpărat o vilă pe Riviera Franceză. Videoclipurile circulaseră deja printre prietenii ei înainte de a ajunge la soțul său.
Shteinhauz susține că nu deține proprietăți în Spania sau Franța sau "oriunde altundeva în afara Ucrainei". BBC Verify a reușit să urmărească imagini ale caselor din Madrid și Cannes, iar acestea erau încă de vânzare.
Alte videoclipuri l-au vizat direct pe tatăl său și au fost postate de o vastă rețea cu sediul în Rusia pentru utilizatori din Germania, Franța, Polonia, Israel și Ucraina.
Tactici pentru păcălirea algoritmilor rețelei
BBC Verify a reușit să urmărească sute de videoclipuri similare care vizează zeci de oficiali ucraineni, folosind căutări de hashtag-uri și recomandări TikTok. Conturile care le-au postat au utilizat fotografii de profil furate, inclusiv cele unor celebrități precum Scarlett Johansson, Emma Watson și Colin Farrell.
Majoritatea conturilor au postat doar un singur videoclip, o tactică pe care TikTok o consideră nouă și care vizează evitarea detectării și manipularea sistemului platformei de recomandare a videoclipurilor.
Efortul pare să fi fost coordonat: uneori, videoclipurile erau lansate de conturi diferite în aceeași zi și prezentau scripturi identice sau foarte asemănătoare.
Pe parcursul investigației, BBC a găsit dovezi circumstanțiale constante care indică posibilitatea originii rusești a rețelei. Acestea includ greșeli lingvistice tipice vorbitorilor de limba rusă și utilizarea unor expresii rusești care nu sunt folosite în alte limbi. De asemenea, multe dintre videoclipuri conțineau link-uri către un site dezvăluit anterior de Meta ca parte a unei rețele legate de Rusia, care se dădea drept site de știri occidentale.
Subminarea încrederii în liderii Ucrainei
Renee DiResta, manager tehnic de cercetare la Stanford Internet Observatory, susține că focusul videoclipurilor asupra corupției în efortul de război al Ucrainei este îndreptat în special către Occident.
"Toate aceste lucruri diferite pe care le pretind [despre oficialii ucraineni] ca forme în care corupția devine o înșelăciune ar fi pentru subminarea sprijinului continuu, în special din partea țărilor europene, pentru efortul de război ucrainean", susține acesta.
În urma dezvăluirilor către TikTok, un purtător de cuvânt a declarat: "Urmărim constant și fără încetare pe cei care încearcă să influențeze comunitatea noastră prin comportamente înșelătoare și am eliminat o operațiune de influență ascunsă provenită din Rusia, în cadrul unei investigații inițiate de TikTok și la care BBC a contribuit."
TikTok afirmă că încă investighează cine se află în spatele rețelei și a găsit videoclipuri false în două limbi suplimentare - italiană și engleză.
Cu toate acestea, în ciuda eforturilor TikTok de a închide rețeaua, la săptămâni după raportarea conturilor de către BBC Verify, aplicația a recomandat zeci de videoclipuri care par să facă parte din aceeași rețea.
Unele dintre ele au fost postate până la sfârșitul lunii noiembrie și au acoperit evenimente recente.