Cum este anunţată naşterea unui „bebeluş regal”, potrivit tradiţiei din Marea Britanie
0Anunţul viitorului moştenitor al Marii Britanii este o adevărată provocare pentru familia regală. Ce tradiţii va mai respecta Casa Regală, în condiţiile în care vestea naşterii poate fi răspândită în jurul lumii în doar câteva momente?
Atunci când străbunicul Elisabetei a II-a, regele Edward al VII-lea, a fost adus pe lume de Regina Victoria la 9 noiembrie 1841, tradiţia dicta că anunţul trebuia scris în piatră, aminteşte BBC. „Aceste veşti importante au fost imediat anunţate în oraş cu salve de tun”, după cum au scris jurnaliştii de la acea vreme într-o ediţie specială a cotidianului „The London Gazette”.
Cu toate acestea, înaintea salvelor de tun şi a tipăriturilor oficiale, publicate în aceeaşi seară, vestea fusese deja răspândită prin viu grai.
Naşterile „bebeluşilor regali”, supraveghetate de miniştri
În trecut, se obişnuia ca miniştii să ia parte la naşterile din familia regală britanică, fiind adesea cei care scurgeau informaţii către presă. Palatul Buckingham se folosea de un monitor oficial (Court Circular) pentru a clarifica informaţiile răspândite în rândul populaţiei şi pentru a corecta orice relatări „eronate” despre „durerile naşterii” şi despre perioada de refacere a reginei.
Această practică a politicienilor-martori, care verificau naşterile regale, a început să fie folosită odată cu naşterea fiului regelui James al II-lea, în 1688. La acea vreme, au existat zvonuri că bebeluşul s-a născut mort şi că a fost înlocuit cu un copil care nu avea dreptul să intre în familia regală.
„A fost făcut un anunţ oficial, cu toate că au existat cel puţin 80 de martori la naştere, care aveau rolul de a confirma că a fost născut un fiu legitim”, spune historicul Amy Licence, care scrie o carte despre bebeluşii regali.
Acest obicei a continuat până la naşterea reginei Elisabeta II-a, actualul monarh de la Buckingham, la 21 aprilie 1926, când Secretarul de Stat de la acea vreme, Sir William Joynson-Hicks, a fost obligat să urmărească naşterea pentru a răspândi vestea prin intermediul canalelor oficiale.
Tatăl Elisabetei, regele George al VI-lea, a declarat că acea practică era „arhaică” şi a eliminat-o cu doar câteva săptămâni înaintea de naşterea nepotului său, Prinţul Charles.
Anunţul oficial vine de la Palatul Buckingham
Cu toate acestea, alte tradiţii au continuat să existe: publicarea ziarului „The London Gazette”, consemnarea în monitorul oficial şi afişarea unui anunţ pe poarta Palatului Buckingham.
Întotdeauna va fi de mare interes la nivel global naşterea copiilor privilegiaţi de soartă ai familiilor regale, afirmă istoricul Hugo Vickers. Atunci când există mari şanse ca acel bebeluş să devină „viitorul monarh”, oamenii sunt şi mai interesaţi. De aceea, explică expertul britanic, este foarte important pentru regalitate să stabilească planuri despre modul se va anunţa naşterea.
În trecut, miniştrii de Externe aveau responsabilitatea de a informa teritoriile Marii Britanii din toată lumea, în timp ce oficialii de la Palatul Buckingham contactau în mod direct comunitatea Commonwealth.
Portrete tradiţionale ale familiei regale britanice (de la stânga la dreapta): viitorul rege Edward al VIII-lea îl ţine în braţe pe fratele său George al VI-lea, Regina Elisabeta împreună cu fiica sa, Elisabeta a II-a, Prinţesa Diana cu Prinţul William. FOTO: BBC
În ceea ce priveşte naşterea Elisabetei, situaţia a fost puţin diferită, nefiind sigur la acea vreme că va prelua tronul Marii Britanii într-o bună zi. Când a fost adusă pe lume, Elisabeta era a treia pe linia de succesiune după unchiul ei, Edward al VIII-lea, şi după tatăl ei, George al VI-lea, care a devenit rege după ce fratele lui a abdicat în 1936.
O mulţime de oameni curioşi s-au adunat în faţa casei sale de pe strada Bruton cu numărul 17 din Londra pentru a vedea un detaliu oricât de mic. O lună mai târziu, interesul populaţie era încă atât de mare, încât nou-născutul trebuia scos pe uşa din spate când era plimbat dimineaţa.
Ziare atunci, internet astăzi
Atunci când s-a născut Prinţul Charles în 1948, instrumentele de care dispunea mass-media erau mult mai diversificate şi eficiente. Ştirea a fost transmisă imediat prin intermediul British Broadcating Corporation (BBC), serviciul public de radiodifuziune din Marea Britanie. Englezii au auzit atunci exact aceste cuvinte: „Ascultătorii ar dori să oferim felicitările lor Prinţesei Elisabeta şi Familiei Regale cu această ocazie fericită”.
Mai târziu, atunci când s-a născut Prinţul William, un anunţ de pe poarta Palatului Buckingham informa întreaga lume că Prinţesa de Walles a „născut în condiţii sigure un fiu”, iar atât mama, cât şi nou-născutul „se simt bine”.
Un anunţ agăţat pe poarta Palatului Buckingham confirmă în mod oficial naşterea Prinţului Edward, în 1965. FOTO: BBC
Prinţesa Diana a ocolit regulile tradiţiei şi a părăsit spitalul unde a născut la doar 24 de ore după ce a fost adus pe lume William. Mai mult, ducesa de Walles s-a oprit pe treptele spitalului pentru a oferi ocazia întregii mulţimi să arunce o privire la copilul înfăşat. Până atunci, niciun bebeluş regal nu a fost arătat lumii atât de curând.
„Monarhia britanică are pagină de internet şi este prezentă şi pe site-urile de socializare. Întrebarea este unde va publica prima dată ştirea. Ducele şi ducesa vor trebui să pună totuşi un anunţ pe porţile Palatului Buckingham, pentru că acolo se adună mereu tradiţionaliştii”, a explicat Victoria Arbiter, expert în probleme legate de regalitate.
Transmiterea ştirilor prin internet înseamnă că vestea naşterii copilului va fi răspândită la nivel global în doar câteva secunde. Şi, cu toate acestea, este doar începutul. „Atunci când fi adus pe lume bebeluşul, Prinţul William va face tot ceea ce îi va sta în putinţă pentru a-l proteja. Este pregătit să o protejeze pe Kate şi pe familia lui asemenea unui urs grizzly”, a adăugat Arbiter.
Citeşte mai multe despre naşterea „bebeluşului regal”:
„Bebeluşul regal“, învins pe reţelele sociale de Spice Girls şi de Papa Francisc
Evenimentul planetar al serii trecute a fost naşterea bebeluşui regal şi moştenitorul tronului din Marea Britanie. Evenimentul a fost acoperit pe Twitter şi pe Facebook, dar nu a fost atât de popular pe cât noul Papă şi alegerea lui Obama.
FOTO Prinţul William, despre naşterea „bebeluşului regal“: „Nici nu putem fi mai fericiţi“
La scurt timp după naşterea „bebluşului regal“, marţi după amiază, prinţul William a declarat că familia este extrem de fericită.
FOTO Membrii familiei regale, încântaţi că ducesa a născut un băiat
Kate Middleton a dat naştere, luni după amiază, unui băieţel perfect sănătos, care cantăreşte În jur de 3.800 kilograme. Prinţul William i-a fost alături soţiei în tot acest timp. Nasterea urma sa fie anunţată printr-un discurs susşinut în faţa palatului Buckingham, însă cuplul regal a decis să amâne anunţul public, pentru a petrece timp împreună cu nou-născutul, potrivit unor surse apropiate.
Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a născut. „Bebeluşul regal” este urmaşul lui Vlad Ţepeş
După săptămâni în care lumea întreagă a aşteptat cu sufletul la gură fericitul eveniment, luni seară s-a anunţat naşterea primului copil al ducelui şi ducesei de Cambridge, al treilea în linia de descendenţă la tronul britanic şi, potrivit genealogilor francezi, urmaş al lui Vlad Ţepeş.
Copilăria şi educaţia în cadrul familiilor regale engleze
În trecut, copiii familiilor regale britanice, care erau crescuţi aproape în exclusivitate de guvernante, nu se întâlneau niciodată cu oameni simpli şi ăşi petreceau timpul studiind istorie, latină sau greacă. Recent, părinţii regali au încercat să îşi facă odraslele să se simtă mai „normale“, permitându-le să intre în contact cu persoane ale căror vieţi sunt mai puţin fericite.
EDITORIAL Mihaela Codreanu, jurnalist român la Londra: Şi ce dacă vine bebeluşul regal?
Regina vrea să plece în vacanţă, englezii îşi dau cu părerea despre soarta viitorului rege, în timp ce se luptă cu canicula, presa s-a săturat să stea pe lângă poarta spitalului, iar Kate ar fi probabil în stare să îi strângă de gât pe toţi (nu i-o fi nici ei uşor pe căldura asta).
Cele mai interesante statistici legate de naşterile regale din Marea Britanie
Prinţul William şi soţia lui, Catherine Middleton, aşteaptă din moment în moment naşterea primului lor copil. Ducesa de Cambridge este, de luni dimineaţă, internată în spital şi se află în prima etapă de travaliu. În aşteptarea marelui eveniment, jurnaliştii CNN prezintă cele mai interesante numere, statistici şi informaţiile despre naşterile bebeluşilor regali din Marea Britanie.
Pe măsură ce se apropie sorocul ducesei de Cambridge, Kate Middleton, presa din arhipelagul britanic şi din toată lumea aşteaptă răbdătoare în corturi, în faţa spitalului St. Mary din vestul Londrei, unde a venit pe lume şi prinţul William.
Palatul Kensington a anunţat luni dimineaţă că ducesa de Cambridge, Catherine Middleton, a fost internată în spital şi se află în prima etapă de travaliu, un moment aşteptat deopotrivă de casa regală a Marii Britanii, şi de jurnaliştii care se află de două săptămâni în faţa spitalului Saint Mary din Londra şi de lumea întreagă.