Cum au fost ajutaţi din exterior luptătorii care au rezistat două luni în subteranele combinatului Azovstal din Mariupol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Soldaţii ucraineni care s-au adăpostit în combinatul Azovstal din Mariupol şi au rezistat asaltului rus aproape două luni au primit ajutor din exterior, a dezvăluit fondatorul batalionului Azov, Andrii Bileţki, într-un interviu pentru presa din Ucraina.

Andrii Bileţki spune că luptătorii au primit muniţie, medicamente şi mâncare cu ajutorul camarazilor, care le-au paraşutat desupra combinatului. În plus, unii dintre ei chiar ar fi fost evacuaţi înainte ca oţelăria să cadă în mâinile ruşilor, potrivit Digi24. 

Au fost cel puţin cinci încercări de a duce ajutor luptătorilor din Azovstal. Trebuie să apreciez curajul şi profesionalismul piloţilor ucraineni. Aşa ceva nu a mai existat în istoria omenirii, nici americanii cu Black Hawk n-au reuşit aşa ceva. Să treci de o apărare atât de puternică, cu atât de multe sisteme antiaeriene, este imposibil”, a povestit Andrii Bileţki.

andrii bileţki

„Rolul meu, al nostru, al băieţilor din Azov, era să organizăm desantul. Obiectivul era să spargem blocada şi să fim acasă în 5-10 zile. Toate încercările au fost reuşite, mai puţin ultimele două. Duşmanul a înţeles ce facem şi a devenit mult mai atent”, a detaliat Bileţki.

„Băieţii ştiau unde merg şi care sunt riscurile, am reuşit să ducem mai multe grupuri şi să ne unim forţele”, a mai spus fondatorul batalionului Azov.

Serviciile secrete britanice au  anunţat că soldaţii lui Putin ar fi aruncat peste 700 de tone de bombe peste Azovstal. 

Vineri, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni din oraşul strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400. Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”.

Kievul speră să obţină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruşi şi au existat speculaţii că ar putea fi predat la schimb oligarhul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, care a fost arestat de ucraineni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite