Cum a reușit Giorgia Meloni să reziste la guvernare, deși nimeni nu-i dădea nicio șansă. Greul abia începe

0
Publicat:

Giorgia Meloni e pe cale să devină cel mai influent politician italian de la Silvio Berlusconi încoace.

Giorgia meloni, premierul Italiei FOTO: EPA-EFE
Giorgia meloni, premierul Italiei FOTO: EPA-EFE

În cartierul muncitoresc din Roma, unde a crescut Giorgia Meloni, există o zicală care spune că "inima are întotdeauna dreptate". Potrivit unor apropiați, acesta este și un principiu călăuzitor pentru premierul italian: își urmează instinctul, nu are încredere în aproape nimeni și își ia singură deciziile, scrie bnnbloomberg.ca.

Aceste calități au fost afișate atunci când s-a despărțit de partenerul ei luna trecută, după ce acesta a devenit o povară politică. O postare emoționantă pe rețelele de socializare a inclus o lovitură de avertisment pentru "cei care au sperat să mă slăbească lovindu-mă în viața mea privată".

Autenticitatea ei, "ceea ce vezi este ceea ce primești", se potrivește cu o atitudine de oțel care, cu puțin peste un an în urmă, a catapultat-o la putere - o poziție pe care nicio femeie nu a mai deținut-o vreodată în Italia. Într-o țară în care, după cum se știe, multe guverne se prăbușesc după un an, puțini au crezut că ea va rezista. Dar Meloni este obișnuită ca oamenii să o subestimeze.

"Când a fost aleasă, toată lumea se temea de un lider fascist și a fost nevoie de câteva luni pentru a realiza că nu, cu siguranță nu este o fascistă", a declarat Nathalie Tocci, director al think tank-ului Iai.

Într-adevăr, este clar că eticheta de extremă dreapta aplicată lui Meloni în cea mai mare parte a carierei sale este prea simplistă pentru un politician care și-a demonstrat flexibilitatea și pragmatismul. Ea va avea nevoie de toate acestea dacă unele dintre cele mai sumbre previziuni privind economia italiană se vor dovedi corecte în următoarele 12 luni, investitorii fiind în alertă pentru orice alte lovituri la buget, iar randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani fiind aproape de cel mai ridicat din ultimul deceniu.

Timp de zeci de ani, Meloni și-a așteptat timpul, îndurând șovinismul ocazional al politicienilor bărbați care nu au luat-o în serios decât atunci când a fost prea târziu. Ea a avut parte de pași greșiți, dar este clar că femeia de 46 de ani și-a blocat rivalii, și-a consolidat puterea pe furiș și a remodelat centrul-dreapta aproape în întregime după imaginea sa naționalistă. Acest lucru o plasează pe cale să devină cel mai influent politician italian de la Silvio Berlusconi încoace.

Când Meloni a fost ministru în ultimul guvern al lui Berlusconi, acesta s-a referit la ea cu condescendență ca la "cea mică". Acum, partidul său, Forza Italia, este un partener minor în coaliția ei.

În conversațiile cu înalți oficiali există un aspect asupra căruia sunt cu toții de acord - Meloni are ultimul cuvânt în fiecare dosar, de la afacerile corporative la politica externă. Sunt amprentele ei pe numirile strategice în companii publice precum Enel SpA, pe decizia de a prelua o participație în afacerile de rețea ale Telecom Italia SpA sau dacă să se retragă dintr-un pact de investiții cu China.

Dependența sa de un grup deosebit de strâns de confidenți este atât o sursă de putere, cât și cea mai mare slăbiciune a sa. Pe de o parte, ea este mai izolată de intrigile machiavelice ale politicii italiene, care au afectat rivali precum Matteo Salvini, un partener de coaliție junior care, ani de zile, părea că va deveni prim-ministru.

Reversul medaliei este că modus operandi-ul ei a dus la greșeli neglijente.

A fost lupta cu Franța cu privire la bărcile de salvare a migranților, care a pus-o pe picior greșit cu Emmanuel Macron. A fost gafa cu privire la o taxă bancară care a dus la prăbușirea piețelor. Apoi a fost păcălită să vorbească sincer despre oboseala tot mai mare cu sprijinul pentru Ucraina într-o convorbire telefonică cu farsori ruși.

Acea scurgere de informații din 1 noiembrie a arătat cât de neiertătoare poate fi ea atunci când lucrurile merg prost. Consilierul ei diplomatic de top a fost concediat.

În cadrul grupului ei de confidenți, există un cerc și mai restrâns pe care ea îl consideră în esență familie. Printre aceștia se numără asistenta sa personală, Patrizia Scurti, pe care Meloni o descrie cu afecțiune drept "șefa mea" și care îi ține jurnalul de aproape 20 de ani.

Apoi mai este cumnatul ei, care a fost pus la conducerea unui minister al agriculturii rebotezat ca "suveranitate alimentară". De la Benito Mussolini încoace, nu au mai fost două rude în același executiv. Francesco Lollobrigida, o rudă a icoanei anilor 1950, Gina Lollobrigida, adaugă un strop de farmec Dolce Vita. El este căsătorit cu sora mai mare a lui Meloni, Arianna, dar o cunoaște pe Giorgia de mai mult timp.

Prima dată când s-au întâlnit la 20 de ani, la Roma, la filiala locală a Frontului Tineretului, un partid de extremă dreapta care s-a desființat între timp și care îi amintește de propriile origini ideologice. El este una dintre puținele persoane pe care Meloni le ascultă cu adevărat, potrivit mai multor oficiali apropiați ai acesteia. Deciziile aprobate în cadrul reuniunilor oficiale ale cabinetului de la Roma încep adesea ca idei discutate la prânzurile de familie cu "Lollo", așa cum îl numește Meloni.

Cercul interior îl protejează cu înverșunare pe prim-ministru.

În zilele de după despărțirea de sora ei, Arianna a fost urmărită de reporteri care o întrebau cu obstinație cum se descurcă Giorgia. "Cum credeți că se descurcă?", a replicat ea, punându-și casca tricoloră de scuter și urcându-se pe spatele unei Vespa. "Voi nu sunteți jurnaliști, sunteți bârfitori. Dar asta nu face decât să ne aducă mai mult sprijin".

Într-adevăr, sondajele confirmă acest lucru.

Renunțarea la popularul prezentator TV Andrea Giambruno, tatăl fiicei sale, a rezonat în rândul publicului italian și, în mod destul de grăitor, a atras-o în joc pe Marina Berlusconi, probabil a doua cea mai puternică femeie din Italia. Se zvonea că Berlusconi ar fi jucat un rol ascuns în această controversă, deoarece o înregistrare cu comentariile obscene ale lui Giambruno a fost difuzată pe rețeaua Mediaset SpA a familiei Berlusconi.

"Singurul lucru care este adevărat este că o respect foarte mult pe Giorgia Meloni", a declarat Berlusconi jurnalistului Bruno Vespa în cartea sa. "O găsesc capabilă, coerentă, concretă. O apreciez la nivel politic și o apreciez foarte mult și ca femeie, chiar mai mult în ultimele zile".

În perspectiva găzduirii Grupului celor Șapte de anul viitor, Meloni și-a construit o rețea de aliați internaționali de toate convingerile politice. Ea nu s-a alăturat lui Donald Trump înaintea alegerilor din 2024, dar în schimb a construit cu atenție și metodic o relație cu președintele american Joe Biden.

Aceasta vorbește despre un pragmatism inerent, o calitate pe care au preluat-o diverși diplomați și oficiali. Da, spun ei, ea poate juca simpatic cu ungurul Viktor Orban, bete noire al Uniunii Europene, și poate sta până târziu la un summit din Granada, Spania, discutând despre migrație cu premierul polonez Mateusz Morawiecki. Dar ea este, de asemenea, o realistă.

Un diplomat britanic, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a remarcat modul în care Meloni a reușit să se îndepărteze cu succes de retorica incendiară privind migrația și să adopte o abordare mai măsurată, bazată pe soluții. O dovadă în acest sens a fost faptul că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat invitația ei pe insula Lampedusa, unde mii de migranți sosesc în fiecare vară.

Cele două femei se înțeleg bine, după toate aparențele. Von der Leyen răspunde rapid la apelurile lui Meloni, iar Italia va fi un vot important dacă germanca va obține un al doilea mandat în fruntea brațului executiv al UE.

Considerată în prezent ca fiind mai presus de greutatea sa la Bruxelles, Meloni a lăsat în urmă zilele de euroscepticism, deoarece și-a dat seama că are nevoie de UE.

Meloni a reușit chiar să treacă peste acel început dur al relațiilor cu Macron. Ea este acum văzută ca un lider pragmatic de către oficialii francezi, mai degrabă decât radicalul de extremă dreapta cu care credeau că vor avea de-a face. Relația s-a aprofundat, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile lor, care a menționat schimburile regulate dintre cei doi lideri și respectul lor reciproc în ceea ce privește migrația. Ei își trimit acum mesaje text în mod regulat, a spus o altă persoană.

De asemenea, situația economică rămâne deocamdată sub control. Italia s-a ferit de recesiune, Banca Centrală Europeană a pus în pauză majorarea ratelor dobânzilor, iar agențiile de rating au amânat retrogradarea obligațiunilor guvernamentale.

Dar mai există un alt factor de decizie politică cu care Meloni a creat o relație surprinzătoare - predecesorul ei în funcția de prim-ministru, Mario Draghi. Draghi și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale ca economist și a câștigat aplauze pentru că a condus Europa prin criza datoriilor în calitate de președinte al BCE și oferă o evaluare sobră a perspectivelor pentru Meloni și ceilalți lideri europeni. Draghi prezice că economia europeană va intra în recesiune până la sfârșitul anului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite