Cum a evitat canalul propagandistic rus RT France, susținut de Kremlin, sancțiunile Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sancțiunile Uniunii Europene au fost concepute pentru a împiedica difuzarea postului de televiziune RT (ex- Russia Today). Dar canalul susținut de Kremlin a continuat să răspândească dezinformare despre războiul din Ucraina din birourile sale de la periferia Parisului, relatează Politico.

UE a interzis difuzarea în Europa a canalelor mass-media Sputnik și RT. Foto: Shutterstock
UE a interzis difuzarea în Europa a canalelor mass-media Sputnik și RT. Foto: Shutterstock

Într-o dimineață însorită de luni, în luna februarie, la aproape un an de la invazia lansată de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, Politico a urmărit cum ușa sediului francez al postului de televiziuni se deschide și se închide. Un flux constant de oameni a intrat în clădirea de birouri care găzduiește RT France, Huawei și o filială a BBC. 

În urmă cu un an, la 2 martie, Uniunea Europeană a interzis difuzarea în Europa a canalelor mass-media finanțate de guvernul rus, precum Sputnik și RT. Vizionarea sau citirea RT online în UE necesită în prezent un VPN, un instrument care permite utilizatorilor să eludeze limitările de geolocalizare. 

Chiar și în timp ce luptele continuă în Ucraina, personalul companiei media a continuat să creeze conținut din suburbiile din vestul Parisului, adresându-se nu doar europenilor, ci și țărilor francofone din Africa, precum Mali și Burkina Faso, unde Rusia a încercat să-și consolideze sprijinul pentru războiul din Ucraina. 

„Sancțiunile nu și-au atins obiectivele", a afirmat un fost angajat al RT France, care a vorbit sub rezerva anonimatului. „Au interzis difuzarea, dar nu și producția. Compania este încă în picioare și a continuat să angajeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat". 

Astfel, Politico a vorbit cu actuali și foști angajați ai RT France, cu actuali și foști oficiali de la Bruxelles și Paris și cu directori din domeniul tehnologiei pentru a înțelege cum s-a adaptat compania media rusă la sancțiunile UE. Cei mai mulți dintre ei au dorit să vorbească sub rezerva anonimatului, fiindcă nu au voie să vorbească sau pentru că se tem de repercusiuni din partea RT. 

Aceștia au descris modul în care interdicția asupra rețelei a oprit fluxul de subiecte de discuție ale Kremlinului, care cândva circulau nestingherit în UE, dar care au lăsat filiala franceză a companiei liberă să producă propagandă. 

Intensitatea spălării pe creier a europenilor a scăzut", a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, într-un interviu acordat în timp ce se îndrepta spre Amsterdam pentru a vizita jurnaliști ruși în exil. 

Sancțiuni „fără precedent” 

Compania a început să resimtă presiunea abia în ultimele luni, după ce Guvernul francez i-a blocat conturile bancare în urma unei înghețări a activelor decisă de UE în luna decembrie. RT France se confruntă în prezent cu falimentul. A fost plasată în administrare judiciară la sfârșitul lunii februarie, iar în luna aprilie este programată o audiere pentru a se decide planul de urmat. 

Având în vedere urgența problemei, interzicerea difuzării a fost soluția corectă", a afirmat Cédric O, care a fost ministrul francez al Tehnologiei Digitale până în luna mai a anului trecut. „Dar lipsește o parte", a adăugat el. „Nu abordează problema principală: RT și Sputnik se joacă cu lipsa definiției a unui mijloc de comunicare și pe protecția libertății presei". 

Instituțiile media susținute de Kremlin au fost acuzate că au răspândit narațiunea lui Putin și că au semănat dezbinare în țările europene. 

La Paris, unde RT France s-a lansat în anul 2017, jurnaliștii au fost incluși pe lista neagră de către Elysée, iar președintele francez Emmanuel Macron a avut relații tensionate cu instituțiile de presă încă de la prima sa campanie prezidențială. 

Încă din luna ianuarie a anului 2022, când presiunea militară a Moscovei la granițele Ucrainei era în creștere, politicienii europeni, inclusiv Jourová, au vorbit despre blocarea RT și Sputnik. 

„Dezinformarea rusă este un fel de hidră”

Sancțiunile au fost fără precedent, așa că a trebuit să găsim un fel de echilibru", a afirmat un oficial al Comisiei Europene. „Nu am vrut să interzicem personalului lor să lucreze pe teren". 

În loc să se bazeze pe autoritățile naționale de reglementare din domeniul mass-media, care aveau o putere limitată de a întrerupe activitatea posturilor de televiziune rusești, instituțiile UE și Guvernele naționale au decis în cele din urmă, în doar câteva zile, să folosească sancțiuni economice pentru a împiedica difuzarea posturilor rusești, ceea ce reprezintă o premieră în UE. 

Privind retrospectiv, UE nu regretă hotărârea de a aștepta până în luna decembrie pentru a îngheța activele societății-mamă a posturilor de televiziune și de a interzice difuzarea în martie. 

„În urmă cu doi sau trei ani, ar fi fost de neconceput să interzicem difuzarea RT", a afirmat un oficial din cadrul ministerului francez al Tehnologiei Digitale, citând acoperirea canalului despre politica franceză, precum ar fi protestele „vestelor galbene" împotriva taxei pe combustibil.  

În general, sancțiunile au fost eficiente, a spus el, dar Franța rămâne în alertă maximă deoarece „dezinformarea rusă este un fel de hidră care revine mereu". 

Fiindcă sancțiunile europene nu au interzis RT France să funcționeze, postul de televiziune a continuat să facă acest lucru. Site-ul web al RT France este în continuare alimentat cu cele mai recente știri din țară și nu numai. Acesta continuă să difuzeze online talk-show-uri, emisiuni filmate în inima Parisului și documentare în limba rusă dublate în franceză. 

În ultimul an, linia editorială a postului s-a apropiat și mai mult de cea a propagandei Kremlinului, conform unei cercetări efectuate de Radio France. 

„Pe parcursul întregii luni martie, am crezut că postul nu va supraviețui, și, în cele din urmă, am înțeles că RT France vrea să reia difuzarea în Europa", a spus un fost angajat. 

În primăvară, reporterii RT France au reluat înregistrările din studioul lor de televiziune, conform a trei foști și actuali angajați. 

„Instrumente de propagandă de război"  

Am revenit aproape la normal în septembrie", a afirmat Lucas Léger, un actual angajat al RT France și delegat al sindicatului Force Ouvrière. Angajații au fost plătiți pe tot parcursul anului, a adăugat el. Nu au existat schimbări editoriale de când a început războiul, a spus Léger, adăugând că jurnaliștii au fost hărțuiți online din cauza muncii lor. 

RT France a funcționat cu mult mai puțini jurnaliști, după ce a pierdut zeci din cei 100 de angajați ai redacției sale după invazia lui Putin. „Eram conștienți de faptul că informația făcea parte din războiul în sine, așa că nu am vrut să fim folosiți ca instrumente de propagandă de război", a declarat fostul angajat. 

Cei mai mulți au plecat din motive etice, alții au crezut că le va afecta cariera", a mai spus Léger. „Eu am rămas pentru că sunt delegat sindical". 

În toamnă, parlamentarii din partidul politic de extremă dreapta Adunarea Națională, inclusiv Thierry Mariani, un membru al Parlamentului European cunoscut pentru declarațiile sale pro-Kremlin, au început să revină pe post, potrivit Libération. De asemenea, se pare că RT France are un contract cu Agenția France Presse și a postat anunțuri de angajare pe LinkedIn încă din ianuarie, înainte de înghețarea activelor, măsură anunțată în decembrie. 

În luna octombrie, canalul rusesc a fost din nou în centrul atenției după ce o investigație a postului de radio France Inter a arătat că postul de televiziune susținut de Kremlin era ușor de accesat în Franța fără VPN prin intermediul platformei Odysee. Compania a fost de acord să elimine canalul rusesc la cererea guvernului francez. Rumble, o altă platformă care găzduiește RT France, a hotărât în schimb să blocheze accesul utilizatorilor francezi. 

„Sfârșitul propagandei occidentale” 

În cursul anului trecut, conținutul creat de RT France a contribuit la orientarea companiei către Africa. În luna iulie, site-ul web Sputnik France și-a schimbat numele în Sputnik Africa. 

În luna septembrie a anului 2021, RT France a lansat un talk-show numit „Africonnect”, care pretinde că spune povești despre țările africane din perspectiva cetățenilor lor. După sancțiunile Uniunii Europene din martie, emisiunea a încetat să mai fie difuzată timp de câteva luni, însă a fost reluată în iunie, conform paginii de internet a emisiunii. 

Un parteneriat cu Afrique Média, o televiziune pan-africană cu sediul în Camerun, a fost anunțat anul trecut cu sloganul: „Sfârșitul propagandei occidentale”. 

Un episod publicat online în această săptămână, și, de asemenea, difuzat în direct pe Afrique Média, a fost intitulat: „Mass-media în Africa: sfârșitul monopolului occidental?". Timp de aproximativ 30 de minute, gazda și invitații au atacat posturile occidentale, inclusiv canalul public francez France 24 și Radio France Internationale, argumentând că acuzațiile de propagandă la adresa RT sunt nefondate. 

Conform lui Maxime Audinet, cercetător la Institutul de Cercetare Strategică al ministerului francez al Forțelor Armate, RT France va opera la un moment dat din Rusia. 

Site-ul francofon va continua să existe, alimentat de la Moscova, și va încerca să se dezvolte în Maghreb și în Africa Subsahariană francofonă", a declarat el. 

Ei nu mai sunt supuși autorităților de reglementare în domeniul mass-media, precum Arcom din Franța și Ofcom din Regatul Unit și, prin urmare, pot fi mult mai dezinhibați". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite