Culoarul cerealelor. Primele nave ucrainene aşteaptă să plece către Somalia prin coridorul securizat de Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Planul „coridorul cerealelor”, care a fost pus în practică la iniţiativa Turciei, a început să funcţioneze. În urma deschiderii Centrului Comun de Coordonare de la Istanbul, prima navă a fost încărcată în portul Odesa, scrie ediţia în limba turcă a CNN.

Primele 16 nave vor merge în ţări africane care sunt în pericol de foamete, la iniţiativa Turciei şi vor fi urmărite de drone şi sateliţi, din momentul în care pleacă din Odesa, potrivit Libertatea.ro. 

Prima oprire va fi Istanbul, iar în apele teritoriale turceşti primul vapor e aşteptat să intre pe 3 august.

De acolo, călătoria, care conform unor oficiali ONU ar putea dura până la o lună şi jumătate, va continua spre Somalia, unde vor fi duse primele cereale ucrainene livrate prin coridorul securizat de Turcia.

Întregul control al coridorului pe care se vor transporta 25 de milioane de tone de cereale în întreaga lume va fi efectuat la centrul de la Istanbul.

Navele care îşi opresc semnalele şi nu oferă informaţii transparente despre punctele de escală portuare nu vor fi admise în apele teritoriale turce.

Pe 22 iulie, la Istanbul, a fost încheiat un aşa-zis acord cu alimente sau cereale între Rusia, Turcia, Ucraina şi ONU, ce prevede exportul de cereale în siguranţă din porturile ucrainene, pentru livrare pe pieţele mondiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite