Corespondenţă de la Odessa: de la biserică la vot. „Ce poate fi mai important azi decât să votezi?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale au început sub auspiciile unui oraş cu aer turistic, zguduit totuşi de evenimentele violente recente. Locuitorii Odessei nu s-au îngrămădit la urne în această dimineaţa, mulţi preferând să meargă la biserică, ca mai apoi să se îndrepte, după prânz, spre urnele de votare.

La şcoala numărul 47, din centrul oraşului, până la  orele 9.30 votaseră mai puţin de 3% din ce înscrişi pe listă. “E normal, e zi liberă şi oamenii se trezesc mai greu. Dar vor veni spre după-amiază”, a declarat Oleg Kovalenko, preşedintele secţiei de votare. 

Urnele de vot conţineau doar câteva zeci de voturi, într-un scrutin de o deosebită improtanţă pentru viitorul acestei naţiuni. 

După evenimentele violente din Kiev, puterile preşedintelui au fost reduse considerabil. Oligarhul Petro Poroşenko este favorit în această cursă prezidenţială, însă, conform ultimelor sondaje, nu are majoritatea necesară pentru a putea câştiga din primul tur, deşi mulţi dintre cei cu care am vorbit şi-ar dori ca această cursă politică să se termine astăzi. 

alegeriucraina foto mircea barbu

La şcoala numărul 47, din centrul oraşului, până la  orele 9.30 votaseră mai puţin de 3% din ce înscrişi pe listă. FOTO Mircea Barbu

“Ce poate fi mai important azi decât să votezi? Votul ne va aduce ordine şi poate ne va ajuta să ne înţelegem şi auzi unul pe altul, “ a declarat imediat după ce a votat, Irina. Într-adevăr, locuitorii Odessei, ca majoritatea ucrainenilor, percep aceste alegeri ca o normalizare a situatie poltice deosebit de instabile şi se vor prezenta la vot în număr considerabil pe parcursul zilei. 

Nu la fel se întâmplă şi în estul Ucrainei. În regiunea Donbass majoritatea secţiilor de votare erau închise în această dimineaţa. Deşi autorităţile din regiune, loaile Kievului, susţin că în regiune sunt deschise mai mutl de 500 de secţii de votare, mai mulţi jurnalişti prezenţi în zonă au observat că multe din aceste secţii sunt închise subit sau nu au fost deschise deloc. Ian Birrell (@ianbirrell), un jurnalist britanic afalt în zonă, a postat în urmă cu câteva ore pe reţelele de socializare o fotografie cu separtiştii din zona regiunii Doneţk în timp ce aceştia distrugeau urnele destinate alegerilor prezidenţiale. În Slaviansk, conform surselor locale, nu sunt deschise secţii de votare în această duminică. 

CORESPONDENŢĂ Alegeri prezidenţiale în Ucraina. Locuitorii din Odessa speră ca votul să le aducă pacea

“Dacă e să fiu cinstit, eu nu votez pentru un anumit candidat ci votez împotriva anumitor indivizi ce doresc puterea”, a mărturisit Serghei, o părere destul de des întâlnită pe parcursul ultimelor zile. Oligarhii, candidaţii cu cele mai mari şanse în aceste alegeri, par să nu fie preferaţii multora, un număr considerabil preferând să-şi exprime nemulţumirea faţă de această opţiune prin alocarea votului unor candidaţi cu şanse mici de a câştiga. Un gest simbolic care dovedeşte, încă o dată, nemulţumirea majorităţii faţă de corupţia generalizată din Ucraina. 

alegeriucraina foto mircea barbu

Românii din Ucraina pot vota pentru europarlamentare şi la sediul Consulatului Român din Odessa. FOTO Mircea Barbu

În urmă cu câteva ore, MAE italian a confirmat moartea jurnalistului Andrea Rocchelli, jurnalist ce a decedat aseară în Slaviansk, în urma atacurilor dintre separatiştii şi forţele militare ucrainene. Acesta este prima victimă în rândul reprezentanţilor media de la începutul conflictului. Andrea avea 30 de ani şi lucra în calitate de freelancer pentru mai multe publicaţii din Italia şi Europa.

Alegerile prezidenţiale sunt în plină desfăşurare la această oră. Urnele se vor închide la orele 20.00, primele rezultate fiind aşteptate spre miezul nopţii. Însă Dina, o profesoară de matematică la o şcoală din centrul Odessei,  a venit la vot încă de la primele ore. 

„Eu am votat pentru a se termine odată conflictul astă şi ca să trăim un pic mai uşor, să nu mai fie cum era înainte”, susţine aceasta.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/alegeri-ucraina" target="_blank">View the story "alegeri ucraina" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite