Convoiul umanitar rus intră în Ucraina fără permisiune. Un consul onorific lituanian a fost asasinat. Kievul acuză Rusia de „invazie directă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convoiul rus a pătruns în această dimineaţă în Ucraina, fără aprobarea Kievului. FOTO via Twitter/ Andrew Roth, „The New York Times”
Convoiul rus a pătruns în această dimineaţă în Ucraina, fără aprobarea Kievului. FOTO via Twitter/ Andrew Roth, „The New York Times”

Convoiul rus staţionat de mai multe săptămâni la graniţa cu Ucraina a pătruns pe teritoriul ţării, fără aprobarea Kievului. Vehiculele au trecut printr-un punct de frontieră controlat de separatişti, astfel că nu au fost verificate de vameşi ucraineni. Corespondentul „The New York Times” anunţă că toate camioanele sunt conduse de personal militar. Deşi ruşii susţin că au aprobarea Crucii Roşii, organizaţia internaţională a negat.

Imagini video live din punctul de frontieră Izvarino, unde încă sunt procesate vehiculele care intră, pe rând, în Ucraina

În această dimineaţă, fără niciun avertisment, Moscova a decis să trimită convoiul în Ucraina, deşi încă nu are aprobarea Kievului şi nici pe cea a Crucii Roşii. Oficialii ruşi anunţă că au luat această decizie pentru că se tem că, atunci când în final vor primi toate avizele, „nu va mai avea cine să primească ajutoarele”.

Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de „invazie directă”, după ce anunţase anterior că va considera o astfel de manevră un act de agresiune. De mai multe săptămâni, ucrainenii, NATO şi UE avertizează că este posibil ca Rusia să încerce să invadeze Ucraina sub pretextul unei misiuni umanitare.

UPDATE 03.25 Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au purtat vineri o conversaţie telefonică despre situaţia din Ucraina. Cei doi lideri au apreciat că Rusia s-a angajat într-o acţiune care ar putea duce la o „escaladare periculoasă" în Ucraina, în urma deciziei de a avea prezenţă militară importantă la graniţă şi a trimiterii unui convoi umanitar, potrivit AFP care citează un comunicat al Casei Albe.

Sursa menţionată precizează că ambii lideri au apreciat că este „imperativ” ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord să părăsească teritoriul ucrainean, dat fiind că trimiterea convoiului fără autorizarea Kievului constituie o „provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei”.

UPDATE 00.38 Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat îngrijorat în ceea ce priveşte situaţia apărută în urma pătrunderii unui convoi rus în Ucraina fără acordul Kievului, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters.

„Secretarul general al ONU urmăreşte cu profundă îngrijorare informaţiile că un convoi rus cu ajutoare a trecut graniţa cu Ucraina fără permisiunea autorităţilor ucrainene (...) Deşi recunoaştem deteriorarea situaţiei umanitare, orice acţiune unilaterală are potenţialul de a exacerba o situaţie deja periculoasă în estul Ucrainei”, a precizat într-un comunicat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

UPDATE 22.45 Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a exclus vineri posibilitatea de a colabora cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad în lupta împotriva Statului Islamic (SI), relatează AFP, preluat de Mediafax

„Nu cred că deschiderea unui dialog cu regimul lui al-Assad ar duce la înregistrarea unor progrese în cauza pe care o apărăm” în regiune, a declarat el pentru BBC Radio 4. În plus. o alianţă cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu ar fi "practică, înţeleaptă sau utilă".

Declaraţia vine în contextul în care vineri fostul şef al armatei britanice, Lord Dannatt, a sugerat că poate ar fi util să se refacă legăturile cu regimul lui Bashar al-Assad pentru a lupta împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic.

UPDATE 20.25. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, condamnă acţiunea Rusiei de a trimite un „convoi umanitar“, afirmând că artileria rusă a lansat obuze pe teritoriul ucrainean. „Elemente ale artileriei ruse lansează atacuri împotriva armatei ucrainene, atât de pe teritoriul Rusiei, cât şi din estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august“, spune Rasmussen, citat de ziarul „The Washington Post“ şi preluat de Mediafax.

„Sfidarea principiilor umanitare internaţionale ridică semne de întrebare referitoare la adevăratul scop al convoiului umanitar rus“, a declarat oficialul american. Acesta susţine că intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei coincide cu o escaladare majoră a implicării ruse în estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. „Susţinerea oferită de artileria rusă - atât din Rusia cât şi din Ucraina - este utilizată împotriva armatei ucrainene. De asemenea, am observat transferul unor cantităţi mari de arme avansate, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie spre grupuri separatiste din estul Ucrainei. NATO observă o mobilizare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ruse în apropierea Ucrainei“, continuă Rasmussen, potrivit Mediafax.

UPDATE 20.20 „Rusia nu poate trimite vehicule, persoane sau mărfuri în Ucraina, oricare ar fi forma acestui convoi umanitar sau sub niciun alt pretext, fără permisiunea Kievului“, avertizează purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, preluat de AFP şi citat de Mediafax.

UPDATE 19:58 Un consul onorific lituanian din oraşul ucrainean Lugansk a fost răpit şi asasinat de insurgenţi proruşi, acuză Guvernul Lituaniei, potrivit Mediafax, citat de AFP. „Am aflat cu profundă tristeţe că domnul Mikola Zeleneţ, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit şi asasinat de terorişti“, a afirmat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev.

UPDATE 19:38 MAE: Ministerul de Externe a postat pe Twitter un mesaj prin care îşi arată îngrijorarea cu privire la decizia Rusiei de a timite un convoi în Ucraina fără aprobarea autorităţilor de la Kiev. „MAE este foarte îngrijorat de decizia unilaterală a Rusiei de a trimite un convoi în Ucraina fără a aprobarea Guvernului de la Kiev“, se arată în mesajul de pe Twitter, potrivit Mediafax.

UPDATE 19:30 Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă imediat convoiul trimis în Ucraina, ameninţând cu noi sancţiuni. „Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia“, a declarat, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

UPDATE 16.21 Comisia Europeană transmite printr-un comunicat că decizia Moscovei de a trimite convoiul pe teritoriul Ucrainei fără acordul Kievului încalcă legislaţia internaţională. „Facem apel la Rusia să schimbe această decizie”, a anunţat Comisia, îndemnând totodată guvernul ucrainean să acţioneze cu calm.


UPDATE 14.21 Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiaşi surse.


UPDATE 14.15 Ucraina nu va ataca şi nu va folosi niciun fel de forţă asupra convoiului rus care i-a încălcat teritoriul pentru că nu vrea să răspundă provocării Rusiei, dându-i astfel pretext pentru o invazie terestre militară la scară amplă, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU). 


UPDATE 14.00 Peste 90 dintre cele 260 de camioane din care este format convoiul au trecut de graniţă. Acestea au pornit deja spre Lugansk.


UPDATE 13.50 Kievul acuză Rusia de „invazie directă”, după intrarea convoiului umanitar rus în Ucraina. Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de "invazie directă", după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aştepta să fie inspectat, relatează AFP.

"Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agenţia Interfax-Ukraine.

Un alt oficial ucrainean a subliniat că Moscova este "în totalitate responsabilă" de securitatea convoiului său.

Kievul acuză Rusia de „invazie directă”, după intrarea convoiului umanitar rus în Ucraina. Şeful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de "invazie directă", după decizia Moscovei de a trimite în Ucraina convoiul său umanitar fără a aştepta să fie inspectat, relatează AFP.

„Nici partea ucraineană, nici Crucea Roşie nu ştiu ce se află în aceste camioane, ceea ce ne îngrijorează în mod deosebit”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

„Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor”, a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili.

UPDATE 12.21 Crucea Roşie transmite pe contul oficial de Twitter că nu a acordat aprobarea convoiului rus de a pătrunde în Ucraina pentru că nu are suficiente garanţii de securitate de la părţile combatante. „Echipa noastră din Lugansk transmite că au avut loc bombardamente grele noaptea trecută”. 


Rusia a decis să trimită la bastionul separatist Lugansk convoiul său umanitar, fără să mai aştepte aprobarea Kievului.

„Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk”, în estul Ucrainei, a anunţat ministerul într-un comunicat.

„Suntem, bineînţeles, pregătiţi să permitem reprezentanţilor Crucii Roşii să ne însoţească şi pentru participarea lor la operaţiunea de distribuire a alimentelor”, se arată în comunicat. 

„Simţim că actualele autorităţi ucrainene au amânat voit pătrunderea ajutoarelor astfel încât să se ajungă într-un punct în care nu va mai avea cine să primeascî aceste ajutoare”, mai arată comunicatul emis de ministerul condus de Serghei Lavrov. 

32 de camioane din acest convoi au pătruns în această dimineaţă în Ucraina, transmite corespondentul Reuters. Aceasta după ce noaptea trecută ar fi trecut graniţa cel puţin 34 de camioane.  

Corespondentul „The New York Times” anunţă că toate camioanele sunt conduse de personal militar şi că nu există niciun reprezentant al Crucii Roşii alături de convoi. 

Camioanele au intrat în Ucraina pe la punctul de trecere ucrainean Izvarino, controlat doar de separatişti proruşi, astfel că nu au fost verificate de vameşi reali. 

convoi foto twitter

Convoiul rus a pătruns în această dimineaţă în Ucraina, fără aprobarea Kievului, trecând prin puncte vamale controlate doar de separatişti. FOTO via Twitter/ Andrew Roth, „The New York Times”
 

Moscova apreciază că „au fost date toate garanţiile indispensabile” şi că „traseul” prevăzut pentru convoi a fost „verificat” de Crucea Roşie. Însă o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii a declarat vineri dimineaţă pentru agenţia rusă Interfax că organizaţia nu dispune încă de „garanţii de securitate” şi nu poate da avizul convoiului să pătrundă în Ucraina.

Vladimir Putin a fost informat în legătură cu intrarea convoiului în Ucraina, a declarat vineri dimineaţă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru postul de radio Kommersant FM, citat de Ria Novosti. Peskov nu a vrut să precizeeze cine a luat decizia ca vehiculele să intre în Ucraina fără acordul Kievului şi dacă s-a discutat cu partea ucraineană sau rebelii.

Diplomaţia rusă a reiterat că „responsabilitatea unor posibile consecinţe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului” revine „total” Kievului.

La începutul acestei săptămâni, Kievul a anunţat că va considera un act de agresiune pătrunderea acestui convoi pe teritoriul său, cerând mai multe controale asupra vehiculelor care au ridicat numeroase semne de întrebare. În primul rând, ruşii au insistat în primă fază că este o operaţiune umanitară în coordonare cu Crucea Roşie. Informaţia s-a dovedit a fi falsă, iar Crucea Roşie a negat orice implicare. În al doilea rând, numărul ridicat de vehicule militare din convoi a stârnit neliniştea comunităţii internaţionale.

În încercarea de a convinge că toate camioanele însoţite de vehiculele militare transportă doar ajutoare şi nu armament şi soldaţi, ruşii au permis jurnaliştilor să pătrundă şi să fotografieze interiorul acestora. Şi această tentativă s-a întors împotriva ruşilor: fotografiile au arătat că toate camioanele erau foarte goale, fiecare cu doar câţiva saci de alimente. Explicaţia Moscovei? Vehiculele sunt noi şi n-au vrut să le solicite prea tare. 

De la începutul lunii august, ruşii au încercat de mai multe ori să trimită diverse convoaie în Ucraina. După ce ruşii au dublat numărul soldaţilor mobilizaţi la graniţa cu Ucraina, aceştia continuă să tatoneze terenul pentru o eventuală forţare a graniţelor. Armata rusă a organizat un nou „convoi umanitar”, pe care-l ţin foarte aproape de un punct de frontieră, a declarat Valeri Chali, adjunct al Administraţiei Prezidenţiale Ucrainene, avertizând că, dacă acest convoi ar fi intrat în Ucraina, ar fi putut provoca un război deschis, total, între cele două ţări. 

Pe 6 august, Kievul a avertizat pentru prima dată că ruşii intenţionează să se folosească de o misiune ori „umanitară”, ori „de menţinere a păcii” pentru a invada Ucraina. 

„Un contingent de forţe pacificatoare, care se află de mai bine de cinci luni la graniţa ruso-ucraineană, cu greu poate fi numită misiune de menţinere a păcii. Prin urmare, mobilizarea ei în Ucraina va fi considerată o agresiune directă şi deschisă. Am încrederea că, astăzi, comunitatea internaţională nu va permite mobilizarea de forţe pacificatoare ruse în Ucraina”, a spus Zubko, potrivit „Kyiev Post”.

În ultimele săptămâni, Rusia a trimis aproximativ 17 batalioane la frontiera cu Ucraina, adică între 19.000 şi 21.000 de soldaţi. Trupele sunt de infanterie, de artilerie, blindate de teren şi aeriene, care se află la doar câţiva kilometri de Ucraina. Ruşii ar putea astfel interveni în orice clipă în cazul în care decid să sprijine oficial forţele separatiste proruse care pierd masiv teren în faţa armatei ucrainene. 

În plus, notează cotidianul american „The New York Times”, armata rusă a consolidat masiv componenta de armament greu din zonă, mărind semnificativ numărul rachetelor sol-aer, de la opt la 14 baterii. 

La 5 iulie, armata ucraineană reorganizată sub comanda preşedintelui Petro Poroşenko a demarat o ofensivă asupra estului separatist al Ucrainei. A fost prima ofensivă reală demarată asupra bastioanelor separatiste, de când rebelii au capturat oraşele, în urmă cu mai bine de patru luni. Separatiştii au pierdut teren rapid. Armata i-a scos din mai multe oraşe care deveniseră adevărate fortăreţe şi a eliberat aeroporturi şi puncte de frontieră controlate de rebeli. 

 INFOGRAFIE UCRAINA
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite