Autorităţile separatiste din Transnistria mobilizează soldaţii şi rezerviştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile separatiste din Transnistria au anunţat recent că solicită militarilor în termen, rezervişitilor, precum şi angajaţilor din agenţiile guvernamentale să se prezinte la sediile militare, după ce liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret privind mobilizarea parţială, relatează site-ul Jurnalul.md, potrivit Agerpres.

Conform actului oficial, vor fi organizate cursuri de instruire a militarilor timp de o lună, în timp ce rezerviştii vor fi încadraţi în aşa numitele trupe de menţinere a păcii.

De curând, liderul regimului separatist de la Tiraspol a acuzat autorităţile din Ucraina şi din Republica Moldova că intenţionează să escaladeze tensiunile în preajma regiunii transnistrene. Mai mult decât atât, serviciile de securitate de la Tiraspol au precizat că deţin informaţii potrivit cărora Kievul ar încerca să iniţieze „acţiuni subversive” la frontiera cu Transnistria.

„Forţele noastre de securitate sunt pregătite să respingă orice agresiune militară. Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni”, a declarat de curând Evgheni Şevciuk.

De cealaltă parte, autorităţile din Ucraina au denunţat că forţele separatiste transnistrene pregătesc acţiuni subversive la graniţa cu teritoriul ucrainean. Ca o măsură preventivă, în luna iulie, Kievul a decis să sape un sanţ antitanc de-a lungul frontierei cu Transnistria.

La sfârşitul lunii august, reprezentantul preşedintelui rus în Crimeea şi Sevastopol, Oleg Belavenţev, a afirmat că regiunea transnistreană va intra în viitor în „componenţa” Federaţiei Ruse.

„Credeţi-mă, cunoaştem situaţia voastră (a celor din Transnistria – n.r.) şi o înţelegem. Sunt sigur că, într-un final, veţi fi în Rusia. Sunt sigur, dar nu vă putem spune că acest lucru se va întâmpla acum. E o chestiune de timp”, a spus Oleg Belavenţev.

De asemenea, riscurile unui posibil conflict în Transnistria au fost exprimate şi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

„Pot spune că sunt îngrijorat de ambiţiile Rusiei, deoarece ambiţiile lui Vladimir Putin merg dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, referindu-se inclusiv la Transnistria.


Citeşte şi:

Reprezentantul lui Putin în Crimeea: „Transnistria va fi alipită la Rusia“

„Transnistria va deveni subiect al Federaţiei Ruse“, a declarat marţi reprezentantul preşedintelui Federaţiei Ruse în Crimeea şi Sevastopol, Oleg Belavenţev, la un forum internaţional de tineret.

NATO: Ambiţiile lui Vladimir Putin vizează nu doar Ucraina, ci şi Transnistria

Ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin merg „dincolo de Ucraina” şi vizează inclusiv regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria, a apreciat, miercuri, secretarul general al NATO,  Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Liderul de la Tiraspol, dezamăgit că integrarea Transnistriei nu este pe agenda Moscovei

Integrarea regiunii separatiste moldovene Transnistria în Federaţia rusă „nu este pe agenda" vizitei la Moscova, şi-a exprimat regretul joi Evgheni Şevciuk, "preşedintele" separatist prorus al acestui teritoriu într-o conferinţă de presă susţinută în capitala rusă, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite