Contraofensiva Ucrainei se desfășoară „de-a lungul axei Tokmak”. Tancurile Leopard 2 au intrat în luptă

0
Publicat:

Kievul a trimis tancuri de fabricație germană în luptă împotriva pozițiilor rusești din sud-estul Ucrainei, lansând primele atacuri folosind vehicule blindate grele, ca parte a unei contraofensive mult așteptate , scrie Financial Times, citând doi oficiali occidentali de la Kiev și analiști militari.

Tanc Leopard 2 FOTO: Shutterstock
Tanc Leopard 2 FOTO: Shutterstock

Interlocutorii publicației au spus că aceste acțiuni au devenit un semn clar că, după luni de pregătire și antrenament, campania de vară a Ucrainei de eliberare a teritoriului ocupat a început cu seriozitate.

„ Judecând după acțiunile de ieri și după sistemele occidentale implicate, se pare că ofensiva ucraineană este deja în curs de desfășurare ”, a declarat Michael Kofman, analist militar la Centrul de Analiză Navală (CNA).

Potrivit lui Kofman, ostilitățile par să se desfășoare „de-a lungul axei Tokmak” - un oraș important din punct de vedere strategic din regiunea Zaporojie, situat în amonte de barajul Kahovska, după distrugerea căruia inundațiile au cuprins zeci de așezări și au provocat un impact umanitar și un dezastru ecologic. Forțele ucrainene speră să asigure o descoperire în sud și să distrugă „podul de uscat” care leagă Rusia de regiunile Zaporizhia și Herson din Ucraina, întrerupând astfel rutele de aprovizionare către peninsula Crimeea.

„Dacă Ucraina distruge podul terestre rusesc care leagă Crimeea de Rusia, întreaga prezență a Moscovei pe partea de sud-est a frontului s-ar putea prăbuși”, a declarat Konrad Muzika, directorul Rochan Consulting.

Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW. Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.

De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.

Inundațiile, condiții mai favorabile pentru o ofensivă ucraineană

Mihail Barabanov, expert la Centrul de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, a spus că inundațiile ar putea crea condiții mai favorabile pentru o ofensivă ucraineană.

Pozițiile rusești de pe malul inferior „rusesc” al Niprului sunt inundate, iar inundația nu va dura mult. După 7-10 zile, apa se va retrage, iar Niprul poate deveni mai puțin adânc decât înainte de explozie. Acest lucru îi va ajuta pe ucraineni să o traverseze ”, a explicat Barabanov.

Luni de zile, trupele ruse și-au întărit pozițiile cu șanțuri antitanc, labirinturi de tranșee, baricade de beton, „arici” de oțel, colaci de sârmă ghimpată și câmpuri de mine. Structurile de apărare sunt vizibile în imaginile din satelit văzute de jurnaliștii Financial Times și analizate de cercetătorii care urmăresc construirea de fortificații defensive de către forțele de ocupație.

Tanc Leopard 2 FOTO: Profimedia
Tanc Leopard 2 FOTO: Profimedia

Tancurile Leopard 2 au intrat în luptă

Bloggerii militari ruși au filmat ieri un videoclip cu un contraatac ucrainean în apropierea acestor poziții fortificate, publicându-l joi pe Telegram. Filmarea arată cel puțin două tancuri Leopard 2 de fabricație germană angajate într-o luptă aprigă cu trupele moscovite.

Dacă se confirmă acest lucru, va fi prima confirmare vizuală a utilizării tancurilor germane pe câmpul de luptă ucrainean ”, scrie publicația.

Bătălia a avut loc la sud-est de orașul Orihiv, controlat de ucraineni. Videoclipul arată și cel puțin două vehicule blindate M113 de fabricație americană. Ministerul Apărării al Ucrainei nu a comentat atacul înregistrat video. Unii analiști consideră că, în ciuda utilizării tancurilor occidentale și a vehiculelor blindate, acest asalt poate fi doar o încercare a forțelor ucrainene de a testa puterea apărării rusești, ceea ce ar putea duce la atacuri mai mari în viitor.

Până în prezent, Ucraina a implicat unele forțe și mijloace importante, precum tancurile Leopard sau obuzele de tancuri DM53A1, în luptele din regiunea Zaporojie. Rămâne însă de văzut dacă aici va fi lovitura principală”, a spus Muzika.

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat trecerea de la operațiuni defensive la operațiuni ofensive în zona Bahmut.

Militarii ucraineni ai Brigăzii a 3-a de asalt spun că au împins în ultima zi inamicul de pe un teritoriu de 1,8 km de-a lungul liniei frontului și 1,2 km adâncime în front, se arată în raportul unității.

Oficiali americani au confirmat pentru CNN avansul ucrainenilor, dar spun că există și pierderi. Astfel, rușii sunt dispuși pe mai multe linii defensice și dispun de rachete antitanc, lansatoare de grenade și mortare, cu care au opus „rezistență dură”. Potrivit interlocutorilor CNN, forțele ruse „au cauzat daune semnificative vehiculelor blindate ucrainene” de tip MRAP - rezistente la mine. Este vorba, probabil, de vehicule de tip MaxxPro, pe care SUA le-au furnizat Ucrainei.

Rușii trimit rezervele la Bahmut

Comandantul Grupului de Est al trupelor Ucrainei, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a spus că trupele ucrainene avansează pe flancuri la Bahmutului. La rândul lor, soldații ruși au raportat despre contraatacurile Forțelor Armate ale Ucrainei în zona așezărilor Klișchiivka, Orihovo-Vasylivka, Berkhivka și Yakovlivka.

Potrivit declarației ministrului adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, rușii își trimit rezervele la Bahmut pentru a asigura o apărare consolidată.

Raportul mai precizează că forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate de-a lungul liniei Avdiyivka-Donețk. Potrivit Statului Major al Ucrainei, ocupanții au efectuat operațiuni ofensive zadarnice în direcția Avdivka. De asemenea, Forțele Armate ucrainene au respins 13 atacuri terestre rusești la Marinka.

Fostul comandant al regimentului „Azov”, maiorul Forțelor Armate ale Ucrainei Maksim Jorin, a declarat pe Telegram, citat de SlovoiDilo, că unitățile obișnuite - brigăzi de pușcași mecanizate și parașutiști - nu fac față, iar rușii trimit deja unități de asalt la Bahmut.

„Acest lucru, desigur, poate reduce viteza de avans (a trupelor ucrainene n.r.), dar nu va schimba planurile în mod semnificativ. Îi vedem, știm ce plănuiesc și oricum vom continua să ne eliberăm teritoriile”, a subliniat acesta.

Financial Times scrie că un videoclip dintr-o dronă rusă arată că unele vehicule blindate ucrainene au fost distruse în timpul atacului, dar nu este clar dacă acestea au fost vehicule furnizate de Occident. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat joi că forţele de la Moscova au respins atacul la primele ore. El a adăugat că la atac au luat parte până la 1.500 de soldați și 150 de vehicule blindate. Și aceste forțe ar fi fost oprite „cu pierderi grele”. În același timp, Șoigu a anunțat distrugerea a 30 de tancuri.

Financial Times amintește că Șoigu a mai făcut declarații false, care au fost chiar ridiculizate de alte unități și propagandiști ruși. Muzika a menționat că aceasta este a treia contraofensivă a Ucrainei din august anul trecut. În septembrie, forțele ucrainene au recucerit aproape întregul teritoriu ocupat din estul regiunii Harkov, iar în noiembrie - orașul sudic Herson și zonele învecinate.

În timp ce tancurile germane au bubuit în sud miercuri și joi, armata ucraineană a intensificat atacurile aeriene împotriva forțelor ruse mai la est, lovind o instalație industrială folosită de armata rusă ca bază operațională în regiunea Lugansk.

Un militar ucrainean, care a cerut să nu fie numit, a spus că rachetele Storm Shadow de fabricație britanică ar fi putut fi folosite în atac „pentru că ținta se afla la o distanță pe care numai acestea o pot atinge”.

Atacurile rusești cu drone kamicaze și rachete au continuat

În noaptea de joi spre vineri, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armata ucraineană susține că aproape toate rachetele și UAV-urile trase de Forțele Armate ruse în timpul nopții au fost doborâte. Potrivit armatei ucrainene, lovitura a fost efectuată între orele 22.00 și 04.00, iar Forțele Armate Ruse au folosit vehicule aeriene fără pilot Shahed-136/131 și rachete de croazieră cu bazare aeriană Kh-101/Kh-55 pentru a ataca Ucraina.

Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei susține că, în total, trupele ruse au lansat 6 rachete de croazieră și 16 UAV-uri de atac. Dintre acestea, forțele de apărare antiaaeriană ucraineană ar fi distrus 4 rachete de croazieră Kh -101/Kh -55, 10 drone de atac Shahed-136/131, mai multe UAV-uri Lancet și patru UAV-uri operativ-tactice Orlan-10. În plus, 2 rachete Kalibr au lovit ținte din orașul Uman în cursul zilei de ieri.

Armata ucraineană nu a precizat exact ce obiective au fost lovite de rachetele rusești în cursul nopții. Dar se știe că sosirile acestora au fost înregistrate de localnici în multe orașe ale Ucrainei, de la Harkov până la Lvov, ceea ce face dificil de crezut declarațiile Comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei conform cărora aproape toate rachetele și toate dronele au fost distruse folosind sistemele de apărare antiaeriană.

Între țintele confirmate ca fiind lovite se află un aerodrom cu UAV-uri ale Forțelor Armate ale Ucrainei și puncte de cazare pentru personalul formațiunilor ucrainene retrase de pe teritoriul Regiunii Herson după inundații.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite