Consiliul ONU pentru Drepturile Omului cere alegeri libere şi corecte în Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei” FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei” FOTO EPA-EFE

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDH) a făcut apel, miercuri, la organizarea de „alegeri libere şi corecte” în Belarus şi i-a cerut Înaltului Comisar pentru drepturile omului să ancheteze abuzurile comise în această ţară aflată de 26 de ani sub conducerea autoritară a lui Aleksandr Lukaşenko.

Cele 47 de state membre ale CDH au adoptat o rezoluţie în acest sens prezentată de Uniunea Europeană şi susţinută de SUA, ţară care nu este membră a CDH, dar care participă la dezbateri după venirea lui Joe Biden la Casa Albă, transmite AFP.

Belarusul, Rusia şi China au depus 14 amendamente la rezoluţia UE, dar toate au fost respinse, precizează sursa citată.

Textul „condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului care continuă în Belarus în contextul alegerilor prezidenţiale din 2020, în special negarea sistematică a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, arestările şi detenţiile arbitrare ale membrilor opoziţiei, ale jurnaliştilor şi ale altor lucrători din media, ale apărătorilor drepturilor omului şi ale cetăţenilor în general, precum şi pedepsele cu închisoarea pronunţate împotriva unor lucrători din media care îşi exercitau funcţiile profesionale”.

Regimul Lukaşenko a neutralizat în mare parte mobilizarea istorică a opozanţilor săi care a urmat alegerilor controversate din 9 august.

Rezoluţia cere puterii de la Minsk să organizeze „alegeri libere” şi să înceapă un „dialog veritabil” cu opoziţia, în scopul restabilirii şi menţinerii statului de drept, a democraţiei şi a normelor privind drepturile omului şi în vederea unei colaborări constructive cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Autorităţile belaruse sunt îndemnate totodată să efectueze anchete independente, transparente şi imparţiale cu privire la încălcările drepturilor omului semnalate la Minsk şi în alte oraşe ale ţării începând cu 1 mai 2020. Michelle Bachelet, Înalt Comisar ONU pentru drepturile omului, este invitată la rândul ei să procedeze, cu ajutorul experţilor, la o „examinare aprofundată” a abuzurilor comise de regimul Lukaşenko.

Mii de manifestanţi au fost arestaţi, iar aproape toţi liderii opoziţiei din Belarus, cu Svetlana Tihanovskaia în frunte, au fugit din ţară pentru a nu fi încarceraţi după alegerile din 9 august.

Aleksandr Lukaşenko susţine că a câştigat alegerile cu 80,1% din voturi, dar opoziţia denunţă fraude masive şi afirmă că Tihanovskaia este adevărata câştigătoare.

Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi pledează pentru alegeri libere şi echitabile. De cealaltă parte, Rusia ia în calcul să-şi trimită armata în ţara vecină pentru a nu permite la putere o forţă politică pe care nu o poate avea sub control.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite