Conform sondajelor de opinie din Turcia 55,53% din electorat se declară împotriva noii constituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui sondaj realizat de institutul pentru Cercetare Publică Eurasia, 55,53% din cetăţenii turci se declară împotriva amendamentelor constituţionale propuse de preşedintele Erdogan de sporire a puterilor prezidenţiale, anunţă cotidianul Birgun, unele dintre puţinele publicaţii critice existente acum.

Sondajul a fost efectuat pe 2032 de respondenţi, din 26 de provincii ale Turciei în perioada 18-22 martie. Întrebaţi cum vor vota în referendumul din 16 aprilie, 40,63% au declarat că vor vota „nu”, iar 32,54% cu „da”, în timp ce 14,76% au spus că nu intenţionează să voteze iar 12% au declarat că sunt indecişi.

Pe lângă această întrebare, sondajul a cuprins şi recenta criză diplomatică cu Olanda. 55,3% dintre cei ce s-au declarat în favoarea noi constituţii au declarat că criza diplomatică „a fost creată de către guvern pentru a creşte numărul voturilor „da””. Majoritatea respondenţilor au susţinut şi că „majoritatea celor demişi prin decretele de urgenţă au fost nevinovaţi”.

Conform unui alt sondaj, efectuat de Centrul de Cercetare Gezici, majoritatea constituenţilor din marile oraşe ale Turciei sunt împotriva schimbărilor constituţionale, 53,9% votând cu „nu”. Managerul acestui institut, Murat Gezici, a declarat că majoritatea sociologilor şi a instituţiilor de cercetare din Turcia nu au curajul în a ieşi public cu datele corecte ale studiilor întreprinse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite