Comisia Europeană, în chinurile facerii. Mai mulţi candidaţi la posturile de comisari vor fi reaudiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miguel Arias Canetenu a reuşit să-i convingă pe europarlamentari
Miguel Arias Canetenu a reuşit să-i convingă pe europarlamentari

Lovitură neaşteptată în timpul audierii candidaţilor pentru posturile de comisari europeni în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.  Britanicul Jonathan Hill va fi audiat din nou, săptămâna viitoare, în Comisia pentru Afaceri Economice , deoarece prima sa prestaţie, de miercuri, pentru preluarea postului de comisar pentru Serviciile Financiare nu a convins. Probleme au şi spaniolul Miguel Arias Cañete şi ungurul Tibor Navracsics.

Hill devine astfel primul comisar desemnat din echipa lui Jean-Claude Juncker care nu trece cu succes marele test oral. De la începutul audierilor de luni şi până miercuri, zece candidaţi fuseseră deja confirmaţi, între care şi Corina Creţu, care a fost propusă din partea României să preia portofoliul pentru Politici Regionale. În cursul audierii de trei ore de miercuri, Hill a dat asigurări cu nu va fi „reprezentantul Londrei“ în cadrul viitoarei Comisii Europene. Însă el s-a arătat vag pe mai multe subiecte, spunând că nu a avut timp pentru a studia în profunzime dosare foarte tehnice. 3

Spaniolul Miguel Arias Cañete audiat tot pe 1 octombrie pentru portofoliul Schimbărilor climatice şi al Energiei, nu a reuşit să disipeze îndoielile eurodeputaţilor social-democraţi. Bănuit de afaceri necurate cu lumea petrolului el ar putea fi respins la un vot programat lunea viitoare. Şi Tibor Navracsics, comisarul UE desemnat de Ungaria, va fi audiat din nou în Parlamentul European, înainte de a primi aviz favorabil, anunţă o sursă din Comisia pentru Cultură a Legislativului UE citată de MTI.

Navracsics va fi audiat din nou joi, înainte de a primi aviz favorabil pentru postul de comisar european pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie. Potrivit site-ului Euractiv.fr, Tibor Navracsics stârneşte semne de întrebare din cauza problemelor în materie de stat de drept pe care le are partidul din care face parte - Fidesz. Tibor Navracsics este un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, care a pledat recent în favoarea doctrinei „democraţiei nonliberale“. Victor Orban a fost criticat frecvent pentru introducerea de taxe punitive împotriva companiilor din domeniul media.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru postul de comisar UE pentru Afaceri Economice, a avut o atitudine combativã în Parlamentul European, unde există scepticism privind capacitatea sa de a analiza obiectiv situaţia finanţelor franceze, relatează AFP.

În cursul audierilor, Moscovici a dat asigurări că nu va fi "nici avocatul, nici procurorul Franţei", unde a fost ministru de Finanţe în perioada 2012 - 2014.

"O spun din nou, o voi spune încă o dată, mă aflu aici pentru a aplica regulile, pentru a asigura credibilitatea regulilor, nu pentru a le modifica în mod creativ, nu pentru a apăra o derogare sau alta", a spus Pierre Moscovici, criticat de politicieni de dreapta din Germania şi Franţa pentru că nu a reuşit să reducă deficitul public.

Audierea comisarului francez a avut loc într-un moment critic, în contextul prezentării proiectului de buget pentru anul 2015, care prevede un deficit de 4,3% din PIB, după 4,4% anul acesta.

"Desemnarea domnului Moscovici provoacă iritare, după eşecurile avute în calitatea de ministru al Finanţelor", a declarat deputatul francez de dreapta Alain Lamassoure, membru al partidului Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP).

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite