Cine este Alice Weidel, lidera extremei drepte germane. Mamă a doi băieți pe care îi crește cu soția sa de origine sri-lankeză

0
Publicat:

Alegerile parlamentare din Germania de duminică ar putea marca un moment de cotitură pentru partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care este pe cale să devină a doua forță politică a țării, relatează „The Guardian“.

Alice Weidel, liderul AfD, crește în Elveția doi fii cu soția ei născută în Sri Lanka/FOTO:X
Alice Weidel, liderul AfD, crește în Elveția doi fii cu soția ei născută în Sri Lanka/FOTO:X

Alegerile parlamentare din Germania de duminică ar putea marca un moment de cotitură pentru partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care este pe cale să devină a doua forță politică a țării, relatează „The Guardian“. Potrivit sondajelor, AfD ar urma să obțină un vot din cinci la scrutinul de duminică, în ciuda unei campanii electorale marcate de proteste, atacuri și dezbateri aprinse privind imigrația și securitatea națională.

Chiar dacă AfD ar obține un rezultat istoric, cel mai probabil nu va ajunge la guvernare din cauza așa-numitului „zid de foc” – o regulă nescrisă respectată de partidele mainstream, care interzice orice colaborare cu extrema dreaptă. Friedrich Merz, candidatul CDU pentru funcția de cancelar, a subliniat ferm această poziție: „Aș vinde sufletul CDU dacă aș face așa ceva”, excluzând orice alianță cu AfD.

În același timp, cancelarul Olaf Scholz a lansat un apel către alegători să respingă extrema dreaptă, afirmând că Germania trebuie să rămână fidelă „tradiției bune” de a respinge ideologiile radicale de la sfârșitul erei naziste.

În replică, Alice Weidel, co-lidera AfD, a calificat comparațiile cu trecutul nazist drept „scandaloase”, declarând: „Poți să mă insulți pe mine, în această seară, cât dorești. Însă insulți milioane de alegători”.

Lidera lesbiană a AfD

Fosta analistă de investiții, care crește doi băieți alături de soția sa de origine sri-lankeză, stabilită în Elveția, Alice Weidel, în vârstă de 46 de ani, a ajuns să devină fața surprinzătoare a AfD. Partidul său naționalist militează împotriva imigrației și definește familia tradițională ca fiind un bărbat și o femeie care cresc copii, scrie „The New York Times“.

O favorită a noii administrații americane – care a primit o susținere de la Elon Musk – ea a ajutat la ridicarea partidului pe un confortabil loc doi în sondaje înaintea alegerilor naționale de duminică.

Doamna Weidel, ale cărei pulovere cu guler sau cămăși cu guler deschis și coliere de perle au devenit semnături, a împrumutat o imagine mai cosmopolită unui partid care a fost legat de neo-naziști și comploturi pentru a răsturna statul.

Dar AfD-ul ei nu este mai puțin extrem. „Cu Alice Weidel la cârmă, AfD a devenit din ce în ce mai radical”, a declarat Ann-Katrin Müller, expert în AfD, care scrie la Der Spiegel.

AfD se află cu mult înaintea social-democraților de centru-stânga ai cancelarului în exercițiu, Olaf Scholz, și în spatele creștin-democraților conservatori ai lui Friedrich Merz, favoritul care va fi următorul cancelar.

Aceste partide insistă că nu s-ar asocia niciodată cu AfD pentru a forma un guvern. Dar cel mai recent succes al doamnei Weidel în prezentarea AfD ca doar un alt partid a venit duminică, când s-a alăturat unei dezbateri televizate cu rivalii ei, printre care și Robert Habeck, candidat al Verzilor.

Nu se delimitează de cei mai extremiști membri

În ciuda unui aer profesional și a poveștii sale personale, discursul lui Weidel rămâne unul radical. Ea a promis distrugerea turbinelor eoliene și concedierea profesorilor de studii de gen. De asemenea, a vorbit despre „remigrarea” – un termen utilizat de extrema dreaptă și interpretat ca un apel la deportări. „Să fie clar pentru întreaga lume: granițele Germaniei sunt închise”, a spus Weidel, în fața unei mulțimi entuziaste, atunci când AfD a nominalizat-o oficial drept candidat.

În interviurile cu presa germană, Weidel a alternat între un comportament fermecător și unul tăios. De asemenea, s-a abținut constant de la a se distanța de membrii cei mai extremi ai partidului, unii dintre aceștia minimizând Holocaustul și trecutul nazist al Germaniei. „Ea și oamenii care o susțin domină acum partidul, iar ideologic sunt foarte apropiați de Björn Höcke”, a spus Müller, referindu-se la liderul AfD din landul Turingia, condamnat pentru folosirea unui limbaj nazist.

Ea a refuzat constant să se distanțeze de cei mai extremi membri ai partidului său, dintre care unii au minimizat Holocaustul și trecutul nazist al Germaniei.

„Ea și oamenii din spatele ei domină acum partidul – și sunt foarte apropiați din punct de vedere ideologic de Björn Höcke ”, a spus Müller, referindu-se la un lider AfD care a fost amendat de o instanță pentru că a folosit limbajul nazist .

Duminică, Weidel a declarat pentru Bild, cel mai mare tabloid din Germania, că l-ar pune pe Höcke în cabinetul său dacă ar deveni cancelar.

Weidel a crescut într-o familie catolică din clasa de mijloc din Harsewinkel, un oraș din Renania de Nord-Westfalia, în vestul țării, cu doi frați și un teckel. Tatăl ei era vânzător, iar mama casnică.

Bunicul ei a fost membru al partidului nazist și a fost numit judecător militar în Varșovia ocupată, a relatat Die Welt, un cotidian conservator. Weidel a răspuns că nu și-a cunoscut bunicul, care a murit când avea 6 ani, și că trecutul nazist nu a fost niciodată un subiect de discuție în familia ei.

În timp ce termina un doctorat în economie în Bavaria, a petrecut ceva timp în China și a învățat mandarină. Mai târziu a lucrat la Credit Suisse și Goldman Sachs ca analist. În interviuri ea a vorbit despre dragostea ei pentru feng shui, pentru înot și tenis.

Oficial, ea își împarte timpul între casa ei dintr-un orășel din centrul Elveției și o casă din circumscripția ei de vot de pe lacul Constance, în sudul Germaniei. Dar Weidel a recunoscut că nu petrece mult timp la adresa din Germania.

Absența ei din Germania a devenit un subiect tracasant fiind des întrebată câte nopți a dormit la adresa ei din Germania. În același interviu, ea a recunoscut că nu știe câți oameni locuiau în circumscripția pe care o reprezintă ca deputat în Parlament.

În noiembrie, Weidel a spus unui grup de lideri de afaceri din Zurich că situația ei de securitate a devenit atât de dificilă încât a fost greu chiar și să iasă spontan la dans sau la cina cu soția ei, Sarah Bossard, regizor.

„Sunt incredibil de recunoscătoare soției mele pentru că a suportat asta”, a spus ea.

Deși a fost întrebată de multe ori, dna Weidel refuză să explice cum împacă aparenta contradicție dintre viața sa personală și viziunea asupra societății pe care o reprezintă partidul său.

„Nu sunt gay”

„Nu sunt homosexuală” a declarat dna Weidel în această vară, folosind cuvântul englezesc, «dar sunt căsătorită cu o femeie pe care o cunosc de 20 de ani», a spus ea.

Experții spun că faptul că viața personală a doamnei Weidel sfidează ortodoxia partidului sporește de fapt pretenția acesteia de a purta stindardul AfD și face ca partidul să pară mai mainstream.

„Doamna Weidel a devenit imaginea partidului datorită biografiei și trecutului său și, de asemenea, datorită capacității sale de a vorbi clar - chiar dacă este fără prea multă empatie”, a declarat Werner Patzelt, un politolog care a studiat mult timp AfD.

Weidel s-a alăturat AfD în 2013, când acesta era practic un partid cu o singură problemă, bazat pe opoziția față de moneda comună europeană, înainte de a avansa până la a deveni candidatul la funcția de cancelar a partidului.

În parte din cauza faptului că nimeni nu se asociază cu partidul său, ea nu a mai deținut până acum nicio funcție guvernamentală. A fost aleasă în Parlament pentru prima dată în 2017.

Chiar și înainte de noul său rol proeminent, ea a fost o prezență obișnuită la emisiunile de dezbateri politice de la televiziunea germană. Ea susține că partidul său este libertarian, nu naționalist de dreapta, o poziție care o pune în dezacord cu unii dintre cei mai fervenți membri ai AfD.

Engleza ei fluentă a ajutat-o să construiască o relație cu Musk, consilierul miliardar al președintelui Donald J. Trump, care a intervievat-o pe Weidel pe platforma sa de social media X.

Musk a surprins partidul în decembrie, când a fost proiectat pe un ecran mare, la un eveniment de campanie din Halle, unde a susținut AfD și a spus membrilor reuniți că germanii s-au concentrat „prea mult asupra vinovăției din trecut”.

A fost la doar câteva zile după ce Musk însuși a stârnit controverse prin ceea ce a fost interpretat pe scară largă ca un salut nazist la un miting al susținătorilor după inaugurarea lui Trump.

În timp ce Weidel urca pe scena din Halle, mulțimea a început să scandeze un cântec care era o imitație nu prea subtilă a unui slogan nazist, „Totul pentru Germania”, o frază gravată cândva pe cuțitele trupelor de asalt naziste. Aceasta este interzisă în Germania.

Mulțimea a modificat-o foarte ușor. „Alice pentru Germania!”, au strigat ei.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite