Cinci partide din Ungaria s-au alăturat iniţiativei Jobbik privind „coeziunea maghiaro-secuiască“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci partide din Ungaria şi-au exprimat dorinţa de a se ralia iniţiativei partidului de opoziţie conservator Jobbik privind decretarea unei „zile a coeziunii maghiaro-secuieşti“. Anunţul a fost făcut luni de Istvan Szavay, parlamentar al Jobbik, relatează Hungary Today, citând agenţia de presă MTI.

Printre cele cinci partide se numără şi cele care formează coaliţia de guvernământ de la Budapesta - Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat.

Szavay a propus în urmă cu trei săptămâni, cu ocazia celei de-a 170-a aniversări a adunării naţionale secuieşti de la Lutiţa (Agyagfalva), judeţul Harghita, ca 16 octombrie să devină zi memorială pentru marcarea celor 11 secole de coexistenţă maghiaro-secuiască şi a făcut apel la liderii tuturor partidelor din Ungaria să susţină iniţiativa, notează sursa citată.

Singurul partid care nu a răspuns acestei iniţiativei a fost Coaliţia Democratică (DK), care nu a manifestat niciodată prea multă sensibilitate faţă de etnicii maghiari din străinătate, după cum a afirmat Istvan Szavay.

Jobbik, formaţiune de extremă-dreapta, nu sprijină ideea de a-i declara pe secui o naţionalitate în Ungaria, pentru că „un pas ca acesta nu ar face decât să ofere muniţie românilor pentru a-i dezbina pe etnicii maghiari“, a mai spus el. „Secuii sunt parte integrantă din naţiunea maghiară“, a declarat parlamentarul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite