Cel mai temut general ucrainean cere trupe pentru apărarea orașului Kupiansk INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene a cerut întărirea apărării orașului Kupiansk, dar conducerea armatei SUA nu este de acord.

Comandantul Sîrskîi FOTO EPA-EFE
Comandantul Sîrskîi FOTO EPA-EFE

Forțele ucrainene fac progrese pe front în regiunea Zaporojie din sudul țării, în timp ce trupele rusești au intensificat atacurile în zone din jurul orașului asediat Kupiansk, pe frontul din est, relatează CNN citând informații difuzate duminică de armata ucraineană.

Bombardamentele rusești din jurul Kupianskului au fost atât de intense în ultimele săptămâni încât au determinat evacuarea pe scară largă a civililor.

Decizia comandamentului ucrainean de a întări apărarea districtului Kupiansk din regiunea Harkov contrazice recomandările armatei americane, scrie The New York Times.

Pe 25 august, comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, care a apărat Kievul și a condus contraofensiva de succes de anul trecut, a anunțat necesitatea întăririi apărării Kupianskului din cauza atacurilor trupelor ruse, care au implicat artilerie și aviație.

Pentagonul, la rândul său, scrie ziarul, consideră că Ucraina nu ar trebui să devieze trupe pentru a întări apărarea regiunii Kupiansk, ci să le concentreze pe un sector al frontului pentru a sparge apărarea rusă.

Potrivit unor analiști citați de The New York Times, este puțin probabil ca trupele ruse să încerce să captureze Kupiansk, deoarece în acest caz vor trebui să țină orașul, traversat de un râu, cu rute limitate de aprovizionare. Trupele ruse au fost forțate să se retragă din Herson în condiții similare.

Rușii au 100.000 de soldați pe direcțiile Kupiansk-Lîman

Ocupanții ruși păstrează aproximativ 100.000 de soldați în direcțiile Lîman și Kupiansk și, de asemenea, au crescut numărul de atacuri, spune șeful serviciului de presă al Grupului de forțe estic Ilia Evlaș.

„În direcția Lîman-Kupiansk, inamicul a crescut semnificativ bombardamentele, din 26 august, a tras în pozițiile apărătorilor Ucrainei 620 de obuze și a lansat 15 lovituri aeriene... Pe întreaga direcție există aproximativ 110.000 de soldați ruși. Sunt 45.000 pe direcția Kupiansk și 48.000 pe Liman”, a spus oficialul militar ucrainean.

Comandanții ucraineni concurează pentru resurse

Conform doctrinei de război americane, există întotdeauna un efort principal pentru a se asigura că resursele maxime merg către un singur front, chiar dacă forțele de sprijin luptă în alte zone.

Dar Ucraina și Rusia luptă după vechea doctrină sovietică, care încearcă să minimizeze rivalitățile dintre facțiunile armatei prin furnizarea de cantități egale de forțe și echipament. Ambele armate nu au reușit să prioritizeze obiectivele lor cele mai importante, spun oficialii.

Concentrarea continuă a Ucrainei asupra Bahmut, scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului, i-a uimit pe oficialii militari și de informații americani. Ucraina a investit cantități uriașe de resurse în apărarea regiunii înconjurătoare Donbas, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu pare că renunță la încercarea de a recuceri teritoriul pierdut. Însă oficialii americani spun că politica trebuie, cel puțin temporar, să treacă în spatele unei strategii militare solide.

Liderii ucraineni și-au apărat strategia și distribuția forțelor, spunând că luptă eficient atât în ​​est, cât și în sud. Numărul mare de trupe este necesar pentru a face presiuni pe Bahmut și pentru a se apăra împotriva atacurilor concertate ale Rusiei în nord-estul țării, spun ei. Comandanții ucraineni concurează pentru resurse și au propriile idei despre unde pot reuși.

Criticile oficialilor americani la adresa contraofensivei Ucrainei sunt adesea transmise prin prisma unei generații de ofițeri militari care nu au experimentat niciodată un război de această amploare și intensitate.

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat oficial, luni, eliberarea satului „Robotîne și a adăugat că trupele ucrainene se îndreaptă acum spre aşezările Novoprokopivka și Ocerevatove”. Acest lucru poate însemna începutul luptelor pe prima linie de fortificații de beton a ocupanților ruși din sud, cunoscută și sub numele de „linia Surovikin“.

INFOGRAFIE front in ziua 551 de razboi jpg

Analiştii militari ucraineni oferă noi detalii amănunţite asupra modul în care aceste două linii de fortificații diferă una de cealaltă.  În zona Novoprokopivka începe prima linie de fortificații a așa-numitei „linii Surovikin“', iar cea de-a doua linie de fortificații începe în zona Ocerevatove. Aici este vorba despre aceleași fortificații lungi de 1.000 de kilometri, construite de-a lungul liniei frontului în mai multe rânduri, pe care ocupanții ruși le-au ridicat în așteptarea contraofensivei armatei ucrainene.

Toate fortificațiile și alte elemente de apărare ale trupelor ruse care au fost străpunse cu succes de către forțele armate ucrainene până în acel moment ar putea fi numite „prima linie de apărare“, dar ar fi mai corect să o numim „linia de sprijin“ pentru o înțelegere corectă a situației, spun analiștii militari.

Diferența dintre această linie de apărare este că fortificațiile de acolo erau în mare parte improvizate, dominate de așa-numitele „găuri de vulpe“. Câmpurile de mine erau, de asemenea, destul de dense, dar sarcina lor era în primul rând de a îngusta spațiul de manevră pentru blindatele armatei ucrainene, principalele pagube trebuiau să fie cauzate cu ajutorul artileriei, al aviației armatei și al infanteriei. Trupele ucrainene abia acum au început să lovească linia celor mai complexe fortificații ale trupelor ruse, adică însăși „linia Surovikin“.

Rușii trimit forțe de elită la Robotîne

O sursă ucraineană a indicat că forțele ruse au redistribuit lateral elemente ale unei formațiuni relativ de elită din zona Kreminna (regiunea Lugansk) în zona Robotîne (vestul regiunii Zaporojie), notează Institutul pentru Studiul Războiului.

„Un ofițer ucrainean a raportat sâmbătă că forțele ruse au transferat elemente ale Diviziei 76 de Asalt Aerian (VDV) în zona Robotîne din zona Kreminna. Această redistribuire laterală suplimentară, dacă este adevărată, susține și mai mult evaluarea ISW conform căreia lipsa unor rezerve operaționale considerabile ar forța comandamentul rus să efectueze alte redistribuiri laterale și să ia decizii cu privire la sectoarele frontului cărora să le acorde prioritate”, notează sursa citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite