Ce spune ayatollahul suprem al Iranului despre atacul Hamas asupra Israelului: „Un răspuns la crimele inamicului”

0
Publicat:

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului masiv lansat de Hamas asupra Israelului, reafirmându-și în acelaşi timp sprijinul pentru „Palestina”.

Ali Khamenei FOTO EPA-EFE
Ali Khamenei FOTO EPA-EFE

Într-un discurs ținut la o academie militară, transmis la televiziune, liderul suprem iranian a declarat că Israelul „a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii”. „Insist asupra termenului ireparabil”, a adăugat Ali Khamenei.

La fel ca alți oficialii iranieni, ayatollahul Khamenei a respins acuzaţiile privind implicarea Iranului în pregătirea atacului Hamas, o mişcare pe care regimului de la Teheran o apără deschis de mulţi ani.

„Susţinătorii regimului sionist şi alţii au făcut să circule zvonuri în ultimele două, trei zile, inclusiv că Iranul islamic se află în spatele acestei acţiuni. Ele sunt false”, a susținut liderul de facto al regimului de la Teheran.

„Desigur, apărăm Palestina, apărăm luptele. Sărutăm frunţile şi mâinile iniţiatorilor şi ale tinerilor palestinieni curajoşi, dar cei care spun că opera palestinienilor a fost declanşată de non-palestinieni nu cunosc naţiunea palestiniană şi fac o greşeală”, a insistat Ali Khamenei.

„Bineînţeles, întreaga lume musulmană este obligată să-i sprijine pe palestinieni”, a subliniat liderului suprem al Republicii Islamice Iran.

În opinia ayatollahului Khamenei, care pledează în mod regulat pentru dispariţia Israelului, „acest dezastru a fost provocat de însăşi acţiunile sioniştilor”. „Actul curajos şi altruist al palestinienilor este un răspuns la crimele inamicului uzurpator, care se întâmplă de ani de zile şi s-a înrăutăţit în ultimele luni”, a insinuat el.

„Acest cutremur distructiv a distrus unele structuri critice (din Israel, n. red.) care nu vor fi reparate cu uşurinţă. Acţiunile regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru”, a continuat ayatollahul suprem al Iranului.

Ali Khamenei a descris, de asemenea, drept un „calcul greşit” faptul că Israelul „pozează ca victimă” după atac, „un pretext pentru a-şi înmulţi crimele”.

Armata israeliană bombardează Fâşia Gaza, enclava palestiniană controlată de Hamas din 2007, începând de sâmbătă, după atacuri terestre, aeriene şi maritime fără precedent ale mişcării islamiste palestiniene care au provocat moartea a peste 900 de persoane în Israel. În Fâşia Gaza, aproximativ 700 de persoane au fost ucise în represaliile declanșate de armata israeliană.

Israelul a declarat marţi că a restabilit controlul asupra graniţei cu Fâșia Gaza şi plantează mine acolo unde militanţii au răsturnat bariera în timpul asaltului lor sângeros din weekend, după o altă noapte de raiduri aeriene israeliene neîntrerupte asupra enclavei.

Statele Unite au declarat luni că Iranul a fost complice la asaltul Hamas asupra Israelului, deşi au precizat că nu au informaţii sau dovezi care să indice participarea directă a Teheranului, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite