Ce spun oficialii europeni despre rezultatele alegerilor din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană digeră greu rezultatul alegerilor legislative anticipate din Marea Britanie, în condiţiile în care negocierile asupra ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană (UE) ar trebui să înceapă peste zece zile.

Comisarul european pentru Buget Guenther Oettinger a declarat astăzi că nu este sigur că negocierile cu Marea Britanie în vederea ieşirii din UE ar putea să înceapă la timp, după ce alegerile legislative anticipate de joi din regat nu au un învingător clar, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

Negocierile dintre cele două părţi ar trebui să înceapă pe 19 iunie.

Oettinger a declarat pentru postul german Deutschlandfunk că un partener de negociere a Brexitului slab la Londra poate conduce la un rezultat prost.

Alt oficial european de la Bruxelles a declarat că este prea devreme să speculeze cum va reacţiona UE faţă de o eventuală schimbare a solicitărilor de retragere din Uniune.

„Haideţi să vedem dacă viitorul Guvern îşi schimbă poziţia cu privire la Brexit“, a declarat acest oficial după ce, potrivit rezultatului scrutinului, Partidul Conservator al lui May a pierdut majoritatea absolută în Parlament.

Fostul premier finlandez Alexander Stubb a scris, de asemenea, într-un mesaj postat pe Twitter că „se pare că vom avea nevoie de o pauză în negocierea Brexitului. Timp ca toată lumea să se regrupeze“.

May, care a făcut campanie împotriva Brexitului anul trecut, dar care a preluat Partidul Conservator de la David Cameron după referendumul din iunie, şi-a prezentat poziţia cu privire la Brexit în martie.

Ea doreşte o ieşire din piaţa unică şi uniunea vamală. Ea a convocat alegeri anticipate în speranţa că o majoritatea mai mare i-ar fi consolidat poziţia în negocieri.

Şi la Bruxelles s-a sperat că May şi-ar fi consolidat poziţia în faţa facţiunilor dure pro-Bexit din Partidul Conservator.

Liderii europeni au renunţat să mai ia în considerare posibilitatea ca Regatul Unit să-şi schimbe poziţia şi să ceară să rămână în UE.

Cei mai mulţi par să prefere ca a doua cea mai importantă economie europeană să părăsească ordonat şi rapid UE.

Oprirea Brexitului acum ar necesita consensul celorlalte state membre UE.

Pierre Moscovici: contraperformanţa lui May în alegeri va avea un impact asupra negocierii Brexitului

Contraperformanţa Partidului Conservator în alegerile legislative anticipate „nu va fi lipsită de impact“ asupra negocierii Brexitului, a apreciat comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare Pierre Moscovici, citat de Reuters şi news.ro.

„Avem o situaţie politică cu siguranţă mai deschisă“, a comentat la Europe1 comisarul european francez.

„Va trebui să interpretăm modul în care Brexitul a influenţat alegerile“, a adăugat el.

„Acest lucru nu va fi lipsit de impact, fără îndoială, asupra spiritului negocierilor, asupra datelor politice ale negocierilor, dar acest lucru nu pune în discuţie deschiderea negocierilor“, a spus Pierre Moscovici.

„Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că această Comisie Europeană şi negociatorul ei Michel Barnier sunt pregătiţi să deschidă negocierile“, a adăugat el.

„Să aşteptăm declaraţia doamnei May din această (vineri) dimineaţa. Vom vedea ce se întâmplă în Partidul Conservator, formaţiunea la guvernare, cu echilibrele în interiorul Partidului Conservator între «hard brexiters» şi ceilalţi. Să nu ne precipităm“, a îndemnat el când a fost invitat să spună dacă crede că va rămâne neschimbat calendarul negocierilor.

Londra, îndemnată să evite o criză politică după alegeri

Pe de altă parte, principalii actori europeni implicaţi în negocierile pentru Brexit au îndemnat Londra să facă tot posibilul pentru a evita o criză guvernamentală care să întârzie discuţiile privind ieşirea din blocul comunitar, relatează Sky News, potrivit news.ro.

„Nu ştim când vor începe negocierile pentru Brexit. Ştim când trebuie să se încheie. Faceţi tot ce puteţi pentru a evita «lipsa unui acord» în urma «lipsei negocierilor»“, a scris şeful Consiliului European, Donald Tusk.

La rândul său, şeful echipei de negociere pentru Brexit a Parlamentului European, Guy Verhofstadt a avertizat că situaţia este şi mai complicată după alegeri şi a criticat-o voalat pe May pentru pariul politic riscant făcut prin convocarea scrutinului. „Încă un obiectiv personal, după Cameron acum May, va face negocierile deja complexe şi mai complicate“, a scrie el pe Twitter.

Predecesorul lui May, David Cameron, a fost acuzat de unele voci de la Bruxelles că şi-a urmat propria agendă politică, nu interesul ţării, atunci când a convocat referendumul privind ieşirea Londrei din UE.

Negociatorul CE, Michel Barnier, a afirmat că negocierile pentru Brexit trebuie să înceapă „când este pregătită Marea Britanie“, subliniind că „programul şi poziţiile UE sunt clare“. „Să ne punem minţile la contribuţie pentru a ajunge la un acord“, a conchis el.

Juncker speră că Marea Britanie nu va întârzia la negocieri

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că speră ca rezultatul alegerilor din Marea Britanie să nu aibă „un impact major“ asupra negocierilor pentru Brexit.

„Sper că rezultatul alegerilor nu va avea nici un impact major asupra negocierilor pe care le aşteptăm cu disperare“, a spus Juncker într-o conferinţă de presă. „Sper cu putere că Marea Britanie va rămâne deschisă negocierilor“, a adăugat el.

„Sper că nu vom avea noi întârzieri. Mai întâi trebuie să convenim asupra divorţului şi modalităţilor de ieşire, apoi va trebui să luăm în calcul arhitectura relaţiilor viitoare“, a precizat şeful CE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite