Ce rute ar putea folosi imigranţii după ce Ungaria a închis graniţa cu Serbia. Ungurii vor ridica un gard şi la frontiera cu România INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia autorităţilor ungare de a închide frontiera cu Serbia îi va obliga pe imigranţi să se deplaseze pe teritoriul Croaţiei, potrivit presei sârbeşti. Teoretic mai există şi posibilitatea să se îndrepte spre România  În acest caz, autorităţile maghiare au anunţat că vor construi un gard şi la frontiera cu ţara noastră. MAE român răspunde că nu este un gest corect între două state membre UE.

Decizia autorităţilor ungare de a închide frontiera cu Serbia îi va obliga pe imigranţi să se deplaseze pe teritoriul Croaţiei, unde în calea lor s-ar putea afla câmpuri minate, potrivit versiunii electronice a ziarului sârb Blitz, citat de agenţia de presă TASS.

Câmpurile minate sunt "moştenirea" războaielor din Balcani din anii 1990. În pofida activităţilor de deminare care continuă de mulţi ani, aceste câmpuri reprezintă până la această oră un pericol real în Croaţia, precum şi în Bosnia şi Herţegovina. În Croaţia, cea mai mare parte a zonelor periculoase se află tocmai în partea de nord-est a ţării, nu departe de frontiera cu Serbia şi Ungaria.

De altfel, un important oficial al poliţiei croate a declarat că ţara sa se aşteaptă la sosirea unui număr mare de imigranţi pe teritoriul său după intrarea în vigoare marţi a noii legislaţii ungare prin care care s-a închis graniţa dintre Ungaria şi Serbia, a declarat un important oficial al poliţiei croate, relatează AFP. 

„Este vorba despre o evoluţie a situaţiei la care ne putem aştepta“, adică la sosirea unui număr mare de imigranţi, a declarat la postul de radio naţional Zlatko Sokolar, un important oficial al Ministerului croat de Interne responsabil cu controlul frontierelor.

„Este ca un sistem de vase comunicante (...) dacă imigranţii nu pot merge într-un loc, este realist să ne aşteptăm că ei vor alege alte itinerarii şi că vor veni spre noi“, a adăugat el.

Cu toate acestea, situaţia la frontiera între Croaţia şi Serbia era normală marţi şi nicio încercare de trecere ilegală nu a fost înregistrată, a precizat oficialul croat.

Potrivit publicaţiei croate Dnevnik, Croaţia este pregătită pentru sosirea de refugiaţi. Circa 6.000 de poliţişti controlează frontiera, unde deocamdată nu au fost remarcate concentrări de oameni.

Tocmai din cauza pericolului pe care-l reprezintă aceste câmpuri minate, poliţia croată nu-i va lăsa pe imigranţi să treacă în grupuri mari, cum a fost în alte ţări. "Poliţia va înregistra fiecare om în parte, nu va exista o trecere în masă, cum a fost în alte ţări", notează Dnevnik. 

    

Soluţia cea mai la îndemână şi cea mai plauzibilă este să se îndrepte spre Croaţia, notează AFP. Oricum toţi cei care sosesc aici vin dinspre Grecia, Macedonia, Serbia şi trec prin Belgrad. Acolo, în loc să continue spre nord spre Ungaria, ar putea să o ia mai la vest spre Croaţia. Frontiera este aproape, sunt 120 km numai pe autostradă.  Ar putea trece, deci,  în Croaţia, şi ea ţară membră UE, după care ar avea de mers destul de mult.

Potrivit AFP le-ar trebui -  la fel ca şi până acum -  autobuze, trenuri pentru că de la frontiera sârbească până la cea cu Slovenia sunt cel puţin 600 km. După aceea, dacă doresc să meargă în Germania, traversează Slovenia, care e o ţară micuţă, şi au posibilitatea să treacă în Austria sau Italia.

 Deocamdată, susţin jurnaliştii aflaţi în Ungaria, nu s-a manifestat vreo tendinţă de aschimba direcţia de deplasare. Toţi continuă să se îndrepte spre Ungaria dar nu este exclus să-şi schimbe traseul dacă lucrurile devin dramatice în Ungaria. Mai există şi posibilitatea să se îndrepte spre România însă e mai puţin plauzibil pentru că odată ajunşi în România ca să se îndrepte spre Germania vor trebui să traverseze Ungaria care şi-a înăsprit legislaţia. 

Ungaria ar putea extinde la graniţa cu România gardul de la frontiera cu Serbia

Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la graniţa cu România a gardului pe care îl construieşte la frontiera cu Serbia, pentru a face faţă unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranţi, a declarat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de Reuters. 

''Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la graniţa ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraţioniste în direcţia României'', a spus şeful diplomaţiei ungare, într-o conferinţă de presă. 
 

Oficialul ungar a precizat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.

La sfârşitul lunii august, presa relata că imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcau să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria şi România. Zeci de imigranţi fuseseră observaţi la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia. Presa considera că Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timiş, România) - Kübekháza (Ungaria). 

image

MAE român: Nu e un gest corect între două state membre UE

Ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, consideră MAE, care precizează că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.

 Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat, că a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public. La rândul său, MAE a  informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenţi din România în legătură cu această situaţie.

 Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare, se mai arată în comunicatul MAE.

Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu: decizia nu e în linie cu realităţile actuale

Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, cu privire la intenţia Ungariei de a ridica un gard metalic la frontiera cu România împotriva imingranţilor, că astfel de abordări nu sunt "în linie" cu realităţile actuale, istoria dovedind ineficienţa unor astfel de măsuri

"Într-o lume a globalizării, a crede că se pot rezolva probleme construind garduri de separare nu mi se pare că este o abordare care este în linie cu realităţile actuale şi viitoare. În istorie s-au mai construit ziduri şi acele ziduri nu au dus la ceea ce credeau cei care au fost autorii lor", a spus Comănescu, şeful Departamentului de Politică Externă de la Palatul Cotroceni.

Fostul premier grec Alexis Tsipras a transmis liderilor UE că o acţiune militară împotriva traficanţilor şi călăuzelor de imigranţi nu va funcţiona în apele greceşti. "Operaţiunile de natură militară vor lovi în refugiaţi nevinovaţi, nu în traficanţi,  pentru că ambarcaţiunile sosesc fără călăuze", a spus fostul premier în timpul unei dezbateri de două ore la postul public Ert.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite