Ce conţine acordul comercial post-Brexit agreat între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Mesajul lui Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Joi, în Ajunul Crăciunului, cu săptămână înainte de ieşirea oficială a Marii Britanii din piaţa unică a UE, negociatorii europeni şi britanici au ajuns  la un acord cu privire la viitoarea relaţie a Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit. Acordul are circa 2.000 e pagini şi trebuie validat de ambele părţi în zilele următoare.

Ambasadorii UE se vor întâlni de Crăciun pentru un briefing din partea negociatorului-şef european Michel Barnier. Aceştia vor avea nevoie de două, trei zile pentru a studia acordul şi a decide asupra implementării sale.

Parlamentul britanic urmează să primească spre examinare acordul de liber schimb cu UE înainte de a-l vota pe 30 decembrie. Laburiştii l-au calificat drept „subţire”, dar au declarat că îl vor susţine ca alternativă mai bună la o ieşire fără acord.

Parlamentul UE va trebui să ratifice acordul, dar probabil nu o va face înainte de Anul Nou, ceea ce înseamnă că va fi aplicat provizoriu până atunci.

Un rezumat de 34 de pagini al acordului comercial între Regatul Unit şi UE a fost publicat pe site-ul guvernului britanic.

Acordul în sine are circa 1.500 de pagini şi alte aproximativ 1.000 de pagini sunt formate din anexe şi note de subsol. 

Într-un mesaj video de Crăciun, premierul britanic a prezentat mândru o copie a acordului.

„În seara asta, în Ajun, am un un mic cadou pentru toţi cei ce ar dori să aibă ceva de citit după cina de Crăciun şi iată despre ce e vorba, am veşti, veşti bune ce ne aduc o mare bucurie: avem un acord. Un acord ce va oferi certitudini oamenilor de afaceri, călătorilor şi investitorilor începând cu 1 ianuarie. Un acord încheiat cu prietenii şi partenerii noştri europeni”.

 

Taxe vamale şi Cote

UE nu va aplica cote şi taxe vamale drept condiţii ale accesului pe piaţa unică europeană, una din cele mai importante din lume. Acesta este punctul central al acordului şi o victorie importantă a Marii Britanii.

Comerţul

Vor exista recunoaşteri reciproce ale unor programe de comerţ de încredere. Producătorii din Regatul Unit vor trebui să respecte atât standarde britanice cât şi din UE.

Ajutoarele de stat 

UE a insistat asupra alinierii Marii Britanii la regulile blocului comunitar privind ajutoarele de stat.

Bruxellesul a exprimat îngrijorări referitoare la eventuale avantaje competitive pe care marea Britanie ar încerca să le obţină prin intermediul subvenţiilor de stat. Marea Britanie a reuşit să respingă complet această idee, scrie the Guardian.

Pe de altă parte, Marea Britanie îşi va stabili propriul regim de subvenţii. Un organism intern de aplicare va fi instituit, iar acesta va aprecia dacă ajutoarele duc la distorsiuni ale schimburilor comerciale.

Este o concesie majoră acordată de UE.

Acordul prevede capacitatea ambelor state de a adopta măsuri de remediere în situaţia în care se dovedeşte că organismul intern de aplicare nu a respectat principiile comune.

Libertatea de mişcare

Cetăţenii britanici nu mai au liberatea de a munci, studia, demara o afacere sau de a locui în UE.

Pentru perioade de şedere de peste 90 de zile va fi nevoie de viză. 

Pescuitul

Regatul Unit nu va mai participa la politica comună de pescuit.

Pescuitul în apele britanice aduce ţărilor membre UE venituri anuale de circa 650 de milioane de euro faţă de 850 de milioane de euro obţinute de flota britanică de pescuit.

Regatul va aplica o cotă de 25%, ce va fi plătită eşalonat pe o perioadă de tranziţie de cinci ani şi jumătate. Astfel un sfert din valoarea capturii de peşte a ţărilor europene - adică 162.5 de milioane de euro anual - va fi „repatriată” până la sfârşitul acestui termen. Ulterior părţile vor negocia cotele anual.

Vasele blocului comunitar vor putea pescui la o distanţă între 6 şi 12 mile mile nautice faţă de ţărmurile britanice în perioada de tranziţie.

Ulterior, Regatul Unit va trebui să notifice părţile europene cu trei luni înainte de o eventuală interdicţie de acces. Într-o atare situaţie de refuz al accesului, cealaltă parte poate cere compensaţii sau aplica tarife drept răspuns.

Standardele pentru concurenţă

Ambele părţi au căzut de acord asupra unor standarde de mediu, sociale sau de muncă c trebuie aplicate la fel.

Ursula von der Leyen a spus că va exista o revizuire la un interval de patru ani pentu asigurarea unui nvel egal al concurenţei.

Unul din punctele de blocaj al discuţiilor a fost insistenţa din partea UE a existenţei unei „clauze de evoluţie” sau a „unui mecanism de echivalenţă” în termenii guvernului britanic.

Acesta ar fi permis UE aplicarea unilaterală a unor tarife asupra bunurilor britanice în eventualitatea unor standarde ce ar deveni divergente la un moment dat. Astfel, dacă una din părţi decide să-şi modifice regulile, cealaltă va trebui să o facă la rândul său sau vor exista consecinţe.

Acordul conţine un compromis ce prevede o revizuire şi o clauză de „reechilibrare” astfel încât ambele părţi să poată iniţia o revizuire formală a porţiunilor economice ale înţelegerii, inclusiv nişte standarde minime.Dacă una din părţi tergiversează, cealaltă poate decide să aplice tarife - acestea vor trebui aprobate de un grup independent de arbiraj.

Rezolvarea disputelor

A fost una din ariile de negociere ce a întâmpinat cele mai mari dificultăţi. Cancelarul german Angela Merkel  a spus că dezacordul privind mecanismul de arbitrare a fost cel mai mare obstacol în obţinereaunui acord.

UE  a exprimat îngrijorări că Regatul Unit ar putea devia prea mult de la standardele UE pe parcurs şi în funcţie de partidul de guvernare - în aşa fel încât să-şi creeze un avantaj competitiv considerabil şi să devină un „Singapore de pe Thames”.

În situaţia în care una din părţi consideră că relaţiile comerciale sunt distorsionate, poate lua măsuri după ce au loc consultări. Un panel de arbitraj  se va reuni în termen de 30 de zile pentru a da un verdict. Dacă măsurile vor fi apreciate ca eronate sau excesive, partea ce a suferit daune are dreptul la măsuri compensative.

Erasmus

Marea Britanie nu va mai participa la programul de schimb de studenţi, pentru că nu a fost de acord cu condiţia UE constând într-un plan de plată pe şapte ani.

Călătoriile pentru muncă şi interes de afaceri în UE

Angajaţii detaşaţi în UE din motive de muncă au dreptul de şedere de până la trei ani dacă au funcţii de manageri  sau sunt specialişti, în timp ce personalul aflat în instruire poate sta până la un an de zile.

Cei ce călătoresc în scop de afaceri pe perioade scurte au nevoie de permise de muncă şi pot rămâne în Marea Britanie timp de 90 de zile în cursul unui an.

Securitate 

Marea Britanie nu va mai fi membru al sistemului european în materie de mandate de arestare şi nici membru plin al Europol şi Eurojust.

Regatul Unit va menţine un „mecanism de acces” la Sistemul de Informaţii Schengen, o bază de date de alerte privind bunuri furate şi dispariţia persoanelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite