Calais: Marea Britanie şi Franţa vor să semneze un acord pentru combaterea crizei imigranţilor. Germania se aşteaptă la 750.000 de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţii încearcă să intre în Eurotunel FOTO AP
Imigranţii încearcă să intre în Eurotunel FOTO AP

Miniştrii Franţei şi Marii Britanii se vor întâlni joi la Calais pentru a negocia un acord potrivit căruia să combată criza imigranţilor din oraşul francez. Acordul ar include securitate sporită în jurul locurilor pe unde sosesc imigranţii şi măsuri de combatere a traficului de persoane, informează BBC.

Secretarul de Interne britanic Theresa May şi ministrul de Interne francez Bernard Cazeneuve vor vizita zona intrării în Eurotunel şi se vor întâlni cu reprezentanţii organizaţiilor umanitare ce ajută imigranţii. De asemenea, se va discuta şi despre ce se poate face pentru imigranţi. Niciunul dintre cele două guverne nu a oferit detalii despre ce va presupune acordul. 

Mii de imigranţi locuiesc în jurul oraşului francez Calais, mulţi dintre ei în tabără numită „Jungla“. În fiecare noapte, sute de oameni încearcă să intre în Marea Britanie, ocolind măsurile de securitate din jurul portului şi al Eurotunelului. 

După întâlnirea cu Theresa May, Bernard Cazeneuve va călători la Berlin pentru a se întâlni cu omologul său neamţ cu care va discuta despre politicile europene privind imigranţii.

Guvernul britanic a oferit ajutor Franţei pentru a intensifica securitatea din jurul Calais, inclusiv şapte milioane de lire sterline pentru construcţia unui gard, însă poliţia spune că aceste măsuri sunt doar „pe termen scurt“.

Corespondentul BBC Paul Adams spune că Marea Britanie a promis un total de 20 de milioane de lire sterline în decursul ultimului an pentru îmbunătăţirea măsurilor de securitate din portul Calais şi la terminalul Eurotunelului. „Nu este clar cât sau dacă guvernul britanic mai oferă bani acum“, spune Paul Adams. 

Un membru al Parlamentului britanic din partea Independenţilor, Mike Hookem, spune că acordul „vine prea târziu“. „Criza imigranţilor s-a întins dincolo de Calais şi nu mai poate fi rezolvată doar de cele două ţări. Ea începe în Mediterană“, a declarat Hookem.

Situaţia din Calais face parte dintr-o problemă mult mai mare a imigraţiei în Europa. Peste 240.000 de imigranţi au trecut Mediterana în acest an, sosind pe ţărmurile Greciei şi Italiei.

Între timp, s-a sugerat că numărul refugiaţilor care solicită azil în Germania ar putea sări la 750.000 doar în acest an, iar Comisariatul ONU a comunicat că mai multe ţări din Europa ar trebui să împartă responsabilitatea, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite