Bulgarii au introdus rețete digitale. Vânzările la antibiotice au scăzut brusc

0
Publicat:

Vânzarea de antibiotice în Bulgaria a scăzut cu aproape 35% după introducerea rețetelor digitale, ceea ce a condus la un control mai mare asupra acestor medicamente, a declarat luni, în Parlament, adjunctul ministrului Sănătății, Ilko Getov.

Antibioticele, disponibile în Bulgaria doar cu rețetă electronică FOTO Shutterstock
Antibioticele, disponibile în Bulgaria doar cu rețetă electronică FOTO Shutterstock

Înainte de a introduce rețetele digitale, Ministerul Sănătății a anunțat că reducerea utilizării acestora chiar și cu 5% ar fi un mare succes, notează Euronews.

Medicii, obligați să elibereze rețete digitale

Bulgaria a desființat rețetele pe hârtie și a obligat medicii să elibereze rețete digitale pentru antibiotice și medicamente pentru diabet zaharat, pe 16 octombrie, deoarece măsurile împotriva rezistenței la antibiotice și a utilizării fără etichetă a medicamentelor pentru diabet au dus la deficite grave în farmacii.

Rețetele pe hârtie permit utilizarea repetată și nu sunt supuse controlului, ducând adesea la vânzarea de antibiotice fără prescripție medicală în farmacii.

„Datele arată că Bulgaria a reușit să impună reglementări normale privind vânzarea antibioticelor; aceasta este cea mai mare realizare a noastră și un pas către reducerea rezistenței la antibiotice”, a spus Getov.

Unul dintre principalele obiective ale autorităților bulgare este limitarea aportului inutil și a automedicației cu antibiotice.

În același timp, însă, există și unele probleme la completarea rețetelor digitale de către farmacii, 35% rămânând necompletate din cauza diverselor probleme, inclusiv cele de software, dar acest procent este în scădere.

Două treimi din medicii bulgari nu au acces la sistem

Sindicatul medical bulgar a cerut revenirea temporară a rețetelor pe hârtie, deoarece două treimi dintre medicii din Bulgaria sunt discriminați pentru că nu au acces la sistemul electronic al Ministerului Sănătății.

Cea mai mare problemă este cu medicii de la urgențe, care nu au încă o instalată o aplicație mobilă pentru prescrierea medicamentelor de la adresele de acasă ale pacienților.

Președintele Comisiei de Sănătate din Parlament, Kostadin Angelov (GERB), a comentat, pe 23 octombrie, că dacă nici măcar un pacient din Bulgaria nu și-a primit medicamentul, aceasta este o problemă.

El a cerut o reducere rapidă a numărului de rețete digitale necompletate, ceea ce se întâmplă și din cauza lipsei antibioticului prescris în rețeaua de farmacii.

„Avem nevoie de software care să monitorizeze stocurile de pe piață și să vadă în orice moment ce medicamente avem în țară. Vrem să știm câte pachete există, pentru ca atunci când un medic prescrie un medicament, să știe că este disponibil în farmacii”, a spus Angelov.

El a cerut guvernului să ia măsuri împotriva „substituției farmaceutice” atunci când farmaciștii schimbă medicamentul prescris de medic pentru că nu este în stoc.

„Sunt farmaciști care lucrează cu bună-credință, dar sunt și cei care vor lucra conform ordinului patronului lor, care este și producătorul medicamentelor corespunzătoare”, a comentat Angelov.

Ombudsmanul Diana Kovacheva a declarat că a primit numeroase plângeri de la pacienți, medici și stomatologi în ultima săptămână, după introducerea rețetelor digitale.

Ea a criticat autoritățile pentru lipsa unei campanii de informare care să pregătească farmaciștii, medicii și pacienții pentru trecerea de la rețetele pe hârtie la cele digitale.

Kovacheva a adăugat că prescrierea și eliberarea necontrolată a medicamentelor reprezintă o problemă în Bulgaria, dar sistemul de sănătate nu era pregătit să treacă la rețete complet electronice pentru antibiotice.

Bulgarii, printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE

Un sondaj Eurobarometru, publicat la sfârșitul anului 2022, a arătat că 33% dintre bulgari au luat antibiotice în ultimul an, iar 13% recunosc că nu un medic le-a prescris medicamentul.

Acest lucru este posibil deoarece prescripțiile pe hârtie nu permit controlul asupra vânzărilor. Doar Malta și Luxemburg prezintă o proporție mai mare de oameni care utilizează antibiotice, cu procentaje de 42%, respectiv 36%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite