Totul despre vaccinarea antigripală. Serul se ia din farmacii cu rețetă prescrisă de medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din acest an, vaccinul gripal se eliberează din farmacie, pe baza rețetelor electronice eliberată de medic. Medici de familie dau amănunte despre această procedură.

Vaccinul se eliberează din farmacii FOTO: Arhivă, Adevărul
Vaccinul se eliberează din farmacii FOTO: Arhivă, Adevărul

„Spre deosebire de anii trecuți când vaccinul gripal era ridicat de către medicii de familie de la sediul DSP pentru grupele populaționale la risc, începând cu acest an vaccinul gripal se eliberează din farmacie pe baza rețetei electronice eliberată de către medici”, scrie medicul de familie Corina Popovici, pe Facebook.

Cine beneficiază de vaccin gripal gratuit

Potrivit medicului de familie, beneficiază de vaccin gratuit o serie de pacienți: „Copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani; gravidele, persoanele cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecție HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală”.

De asemenea, beneficiază de vaccin gratuit persoanele cu vârsta de peste 65 de ani; personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 si 65 de ani, fără boli cronice, au dreptul la vaccin gripal compensat 50%.

Medicul prezintă și pașii de urmat pentru pacienții din grupele de risc:

1. Programare la cabinetul medical pentru consiliere prevaccinare și eliberarea rețetei compensate.

2. Primirea rețetei compensate / gratuite cu vaccinul gripal.

3. Procurarea vaccinului de la farmacie.

4. Respectarea lanțului de frig până la prezentarea la cabinetul medical (conform programării) pentru administrarea vaccinului.

5. Administrarea vaccinului de către medicul vaccinator.

„Medicii de toate specialitățile, aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate, eliberează rețeta compensată/gratuită pentru vaccinul gripal”, susține dr. Popovici.

Cum deosebim gripa obișnuită de COVID-19

Gripa și COVID-19 sunt boli respiratorii cauzate de virusuri diferite, însă cu multe simptome comune. COVID-19 este cauzată de infecția cu SARS-CoV-2, iar gripa de infecția cu virusuri gripal. Despre cum le putem deosebi și cum ne putem proteja, aflăm de la medicul de familie Valentin Boldea.

„Din punct de vedere al simptomatologiei cele două infecții se aseamănă, dar sunt mici diferențe care pot fi văzute în special de către medic. De aceea, este foarte important ca la cele mai mici simptome de infecții respiratorii să ne prezentăm la medic, mai ales în cazul persoanelor aflate în grupele de risc: persoane cu afecțiuni cronice, copii sau vârstnici”, susține dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Cum deosebim gripa de SARS-CoV-2? În primul rând, susține medicul, trebuie să urmărim contextul epidemiologic. Dacă SARS-CoV-2 se întâlnește tot timpul anului, infecția gripală este preponderentă în sezonul rece, toamnă-iarnă.

În România, conform statisticilor, primele cazuri de gripă se înregistrează la finalul lui decembrie, începutul lunii ianuarie. Potrivit medicului, la ambele infecții întâlnim dureri musculare, pacienții caracterizează starea de boală de parcă ar fi „bătuți cu gheoaga”.

„În al doilea rând, tabloul clinic la infecția cu SARS-CoV-2 este mult mai amplu, pentru că  include simptome de tip respiratorii, dar și simptome digestive. Ambele infecții se caracterizează printr-o stare generală alterată. Gripa prezintă o febră mult mai accentuată, care de multe ori depășește 39 de grade Celsius. În ambele infecții întâlnim dureri musculare,  pacienții caracterizează starea de boală de parcă ar fi <bătuți cu gheoaga>. Din fericire, în momentul de față subtipul de virus SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României determină o simptomatologie relativ redusă, cu o evoluție favorabilă și o convalescență destul de redusă, cu complicații puține. Dar nu le putem exclude, mai ales în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, cu afecțiuni cardiace, pulmonare sau obezitate prezentă”, susține dr. Boldea.

Principala măsură de prevenție împotriva gripei este vaccinarea, care ar trebui începută încă din lunile septembrie-octombrie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite