Bulgaria va continua negocierile pentru Schengen, dar ministrul de externe nu exclude nici alte măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema „Schengen” a devenit centrul reacțiilor politice din Bulgaria, arată novinite.bg.  Ministrul de interne Ivan Demerdjiev a vorbit cu colegul său suedez și a primit asigurări că eforturile în favoarea aderării Bulgariei și României la Schengen vor continua.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Întrebat de ziarul „Orizont” dacă vor lua măsuri de represalii împotriva Austriei și Țărilor de Jos, ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a răspuns succint: „În prezent, avem în vedere un dialog. Când mijloacele pentru un dialog constructiv sunt epuizate, vă voi spune care sunt următorii pași”.

După ce această prioritate supremă a președinției cehe a UE, care își termină mandatul de șase luni la sfârșitul acestui an, nu a fost realizată, așteptările se schimbă către președinția suedeză care urmează după Anul Nou.

Ministrul Ivan Demerdjiev a vorbit cu colegul său suedez și a primit asigurări că eforturile în favoarea țării aderării Bulgariei și României la Schengen vor continua.

Tema „Schengen” a devenit centrul reacțiilor politice din Bulgaria, arată novinite.bg.

Forțele politice reprezentate parlamentar au comentat în Adunarea Națională decizia luată la Bruxelles.

GERB, partid aflat în opoziție, consideră că decizia este dăunătoare unității Uniunii Europene, mai ales în situația geopolitică actuală. Fostul ministru de externe Ekaterina Zaharieva a subliniat că acest lucru este inacceptabil, deoarece Bulgaria a îndeplinit toate condițiile deja din 2011 și a investit o mulțime de fonduri pentru a proteja frontiera externă:

„Să nu mai inventăm argumente care nu sunt categoric în concordanță cu condițiile Schengen. Când prim-ministrul bulgar, în acest caz domnul Petkov, face tururi prin capitalele europene și mondiale, explicând cât de rele sunt lucrurile în Bulgaria, cum totul pleacă de la el, el de fapt dă argumente țărilor sceptice și face parte din motivul pentru care Bulgaria are în prezent un „nu”, comentează Zaharieva.

Copreședintele formației „Continuăm schimbarea” (partid aflat la guvernare), Kiril Petkov a spus că în conversațiile sale cu liderii europeni, aceștia și-au exprimat îndoiala cu privire la capacitatea Bulgariei de a apăra granița europeană în condițiile în care, spre exemplu, Boyko Borisov (președintele GERB) revine la putere și vechile practici revin: „Au spus: „Avem o mare teamă că dacă se întoarce un guvern controlat de GERB, vechile practici se vor întoarce din nou". Eu cred ca Bulgaria merită să fie în Schengen. Nu suntem oameni de categoria a doua. În schimb, chiar dacă se face o retorică agresivă, ar trebui să ne facem treaba”, a spus Petkov.

„Bulgaria trebuie să renegocieze condițiile de aderare sau să părăsească complet Uniunea Europeană” - este poziția categorică a liderului „Vazrazhdane” Kostadin Kostadinov:

"Este deja evident, având în vedere această decizie care a fost luată, că Uniunea Europeană păstrează de fapt Bulgaria ca o „rezervă rece”, care trebuie să rămână mereu rece. Și, prin urmare, de fapt, cu această decizie, se vede ipocrizia acestui găști euro-atlantice”.

Copreședintele „Bulgariei Democrate” Hristo Ivanov a subliniat că nu este nimic de supărare. „Ceea ce este nevoie este faptul de a face reforme, în special în cadrul procedurilor urmăririi penale. Reforme. Trebuie să ne înăsprim serviciile de securitate, controlul frontierelor, justiția, toate structurile care trebuie să lupte împotriva corupției - ceva ce Bulgaria nu poate face și asta împiedică posibilitatea noastră de a ne integra în Uniunea Europeană".

Pe de altă parte, oreşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este „total ilogic” ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina. „Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a spus Radev. Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria.

Radev a mai spus că veto-ul celor două țări a venit într-un moment în care ţara sa îndeplinea toate criteriile tehnice, avea sprijinul Comisiei Europene şi al celorlalte guverne din UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite