Bruxelles-ul vrea să învingă Pentagonul la propriul joc în ceea ce privește vânzările de arme

0
Publicat:

Comisia Europeană face aluzie la un nou mecanism similar cu Foreign Military Sales din SUA pentru a facilita exporturile de arme, conform Politico.

Muniție de artilerie la fabrica din Tarbes, Franța Foto AFP
Muniție de artilerie la fabrica din Tarbes, Franța Foto AFP

Bruxelles-ul studiază modul în care guvernele europene pot vinde arme la fel de ușor ca americanii

În urma războiului din Ucraina, guvernele din UE au crescut semnificativ cheltuielile militare - dar contractele suculente de armament au mers adesea către contractorii americani din domeniul apărării, în detrimentul companiilor europene.

Pentru a recâștiga inițiativa, Comisia Europeană evocă perspectiva de a copia sistemul american de vânzări militare externe (FMS) - un sistem în care Pentagonul face munca grea pentru a asigura vânzările de armament, folosind forța combinată a puterii industriale americane și avantajele politice ale legăturilor cu Washingtonul.

Europa nu are niciun echivalent - ceea ce dezavantajează campionii UE, precum Airbus, Leonardo și Thales.

Comisia Europeană încearcă să afle cum să schimbe această situație, potrivit unui document de consultare de opt pagini consultat de POLITICO.

"Ar trebui să se ia în considerare un echivalent UE al sistemului FMS al SUA, bazat pe scheme de la guvern la guvern, pentru a sprijini achizițiile din [Baza industrială și tehnologică de apărare europeană] de către statele membre ale UE și pentru a sprijini partenerii, inclusiv Ucraina?", se arată în document. "Dacă da, cum ar trebui să funcționeze un astfel de mecanism?".

UE preocupată de propria securitate

La începutul anului 2024, se așteaptă ca comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, să prezinte o strategie industrială europeană de apărare pentru a contribui la sprijinirea Bazei tehnologice și industriale europene de apărare (BTID) a continentului. Documentul de consultare este unul dintre cele cinci documente distribuite delegațiilor naționale pentru a obține opiniile acestora cu privire la modul în care ar trebui să arate strategia.

POLITICO a relatat anterior despre primul document, care oferă o imagine de ansamblu a principalelor probleme pe care Bruxelles-ul dorește să le abordeze atât pe partea ofertei, cât și pe partea cererii.

Sistemul FMS permite guvernelor să cumpere direct de la Washington fără a fi nevoite să treacă prin intermediul companiilor din domeniul apărării și poate accelera livrările de echipamente prin utilizarea stocurilor Departamentului de Apărare al SUA. Potrivit unui studiu la care se face referire în documentul Comisiei, 95% din achizițiile europene de echipamente americane de la începutul războiului au fost făcute prin intermediul schemei FMS, pentru o valoare totală de peste 60 de miliarde de dolari.

Învingerea unchiului Sam

Planul pentru un FMS al UE se află încă într-un stadiu foarte preliminar și ar putea să nu vadă niciodată lumina zilei, deoarece rezultatul său va depinde de reacțiile țărilor UE. UE se află într-o poziție mult mai dificilă decât cea a SUA datorită încurcăturii de competențe dintre Bruxelles și țările membre - care, în mare parte, iau deciziile în materie de apărare.

Documentul de consultare arată că Bruxelles-ul este conștient de avantajul competitiv pe care sistemul american îl oferă contractorilor americani din domeniul apărării și dorește să ofere industriei europene același tip de impuls, asigurându-se că și contractele de la guvern la guvern pot deveni norma pe continent.

Documentul nu precizează dacă astfel de acorduri ar trebui să fie susținute de capitalele naționale sau de UE

Ponderea mare a armamentului american în contractele europene de apărare este o problemă recurentă identificată ca fiind o prioritate de top de către Comisia Europeană. "Mă lupt pentru ca [țările europene] să cumpere produse europene", a declarat Breton pentru Le Figaro săptămâna aceasta.

În octombrie, guvernul american a anunțat că intenționează să vândă rachete în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari țărilor europene prin intermediul programului FMS. La începutul acestei luni, Departamentul Apărării al SUA a aprobat, de asemenea, vânzarea de tancuri de luptă principale M1A2 Abrams către România, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Marți, directorii executivi ai Airbus și Saab - două dintre cele mai mari companii de apărare din Europa - au cerut guvernelor europene să fie mai puțin dependente de armele americane în timpul unui eveniment POLITICO.

În documentul său, Comisia indică procesele de achiziție lungi și complicate ca fiind un dezavantaj cheie pentru europeni, care ajung să favorizeze "achizițiile de serie din țări terțe (de exemplu, prin intermediul sistemului de vânzări militare externe al SUA)".

"Comparativ, utilizarea unui ghișeu unic care oferă soluții rapide pentru achiziționarea de echipamente din comerț este considerată mult mai simplă decât lansarea unui proces de achiziții paralel în cadrul UE", se arată în document.

Într-adevăr, sistemul FMS al SUA permite guvernelor să construiască o relație strategică cu SUA, dar și, în mod esențial, să obțină mai rapid o parte din echipamentele achiziționate. Sistemul prevede că unele dintre articolele vândute pot fi luate direct din stocurile Pentagonului.

Pe măsură ce țările europene încearcă să se reînarmeze în urma invaziei rusești din Ucraina, viteza este esențială, iar livrările rapide oferă companiilor americane de armament un avantaj competitiv semnificativ față de rivalii lor europeni.

În document, Comisia Europeană face aluzie la căutarea unor modalități de a constitui, de asemenea, stocuri în Europa (Comisia nu ar deține stocurile, iar țările UE ar rămâne la conducere).

"Cum ar putea [un echivalent UE al sistemului FMS al SUA] să sprijine disponibilitatea echipamentelor de apărare din cadrul EDTIB?", întreabă documentul delegațiile naționale.

UE are un istoric de încercări de a utiliza puterea de piață a uneia dintre cele mai mari economii din lume în chestiuni precum permiterea achizițiilor combinate de gaze naturale sau preluarea inițiativei de a cumpăra vaccinuri COVID, dar nu a făcut acest lucru în domeniul apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite