Brexit. Theresa May, în impas după eşecul de la Salzburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May, premierul britanic Foto: EPA/EFE
Theresa May, premierul britanic Foto: EPA/EFE

Premierul britanic, Theresa May, se pregăteşte pentru o săptămână dificilă după eşecul înregistrat la summitul european informal ce s-a desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, în Austria, ţară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

În cadrul reuniunii, liderii europeni au respins aşa-numitul „plan de la Chequers“ al şefei Executivului de la Londra privind relaţia post-Brexit dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE).

Cele mai importante divergenţe sunt legate de relaţiile comerciale dintre părţi şi de viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze.

  

În acest context, premierul britanic a cerut vineri UE să vină cu propuneri, amintind că până acum blocul comunitar a înaintat doar două variante în acest sens, notează „The Independent“.

„Prima opţiune ar fi ca Marea Britanie să rămână în Spaţiul Economic European şi în uniunea vamală europeană. Altfel spus, aceasta a însemna că va trebui să aplicăm în continuare regulile europene, imigraţia necontrolată din UE va continua şi nu vom putea încheia acordurile comerciale pe care le dorim cu alte state. (...) A doua opţiune este un acord de liber schimb care ar introduce controale la frontiere. Dar chiar mai rău, Irlanda de Nord ar rămâne efectiv în uniunea vamală şi parţial în piaţa unică (europeană), devenind permanent separată economic de restul Regatului Unit printr-o frontieră în Marea Irlandeză“, a spus May, care nu a exclus un Brexit fără acord.

În aceste condiţii, scrie „The Telegraph“, este de aşteptat ca luni, la şedinţa cabinetului de la Londra, miniştrii să-i ceară lui May un „plan B“ pentru Brexit, nefiind exclus ca unii dintre ei să-şi prezinte demisia, ceea ce ar crea noi presiuni asupra premierului britanic.

„Trebuie să avem acum un «plan B» - «planul A» e dat uitării“, a declarat o sursă pentru cotidianul citat.

În acest timp, opoziţia laburistă a anunţat că vrea alegeri la nivel naţional dacă Theresa May nu poate obţine sprijinul parlamentului pentru acordul său asupra Brexitului, relevă Reuters.

Pe de altă parte, conducerea Partidului Laburist, formaţiune care s-a reunit duminică în cadrul congresului său anual, a declarat că nu sprijină ideea desfăşurării unui referendum asupra acordului final, însă va respecta orice decizie a membrilor partidului luată la congres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite