Boris Johnston ameninţă că Marea Britanie nu va plăti „preţul Brexit “ dacă UE nu renegociază acordul de separare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson, unul dintre cei 11 candidaţi la postul de premier al Marii Britanii
Boris Johnson, unul dintre cei 11 candidaţi la postul de premier al Marii Britanii

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson, principalul candidat la succesiunea Theresei May în funcţia de premier, a asigurat că va refuza să achite "factura de divorţ" a Marii Britanii către Uniunea Europeană, în valoare de 39 de miliarde de lire sterline, dacă aceasta din urmă nu va accepta condiţii mai bune privind retragerea britanică, relatează AFP.

"Prietenii şi partenerii noştri trebuie să înţeleagă că banii vor fi păstraţi până când vom avea mai multă claritate cu privire la drumul pe care să mergem", a explicat Johnson, un înfocat adept al Brexitului, într-un interviu apărut în Sunday Times.

"Într-un acord bun, banii sunt un solvent excelent şi un foarte bun lubrifiant", a adăugat fostul şef al diplomaţiei britanice.

Bruxelles-ul a repetat în mai multe rânduri că nu este dispus să redeschidă negocieri asupra acordului de tranziţie la care s-a ajuns cu premierul britanic şi care a fost respins de trei ori de Parlamentul de la Londra. Theresa May a demisionat ca lideră a conservatorilor vinerea trecută.

În acelaşi context, un alt candidat în cei 11 la succesiunea lui May, Sajid David, s-a declarat dispus să plătească toate costurile găsirii unui aranjament ca soluţie post-Brexit la frontiera cu Irlanda, fapt ce în opinia lui, ar putea redeschide negocierile cu UE.

Theresa May a demisionat oficial vineri din funcţia de lider al Partidului Conservator şi, implicit, din cea de prim-ministru, ca urmare a eşecului ei de a convinge Camera Comunelor să accepte acordul privind Brexitul pe care l-a convenit cu Bruxelles-ul, ceea ce a condus la amânarea retragerii Regatului Unit din UE până pe 31 octombrie. Ea va rămâne în funcţie până la alegerea succesorului său, aşteptată în a doua parte a lunii iulie.

Până vineri, 11 politicieni conservatori au anunţat că intră în cursa pentru succesiunea Theresei May. Candidaturile urmează a fi înregistrate formal luni, iar fiecare candidat trebuie să fie deputat conservator şi are nevoie de sprijinul a cel puţin alţi opt deputaţi conservatori.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite