Belgia are, în sfârşit, guvern cu puteri depline. Negocierile au durat aproape doi ani, iar noul premier are în spate o coaliţie de şapte partide

0
0

Bine cunoscuta pentru procesul lung de numire al unui guvern, Belgia are, după aproape doi ani de negocieri, un cabinet cu puteri depline. Liberalul flamand Alexander De Croo va depunde jurământul astăzi, alături de membrii cabinetului său format dintr-o coaliţie de şapte partide, relatează presa internaţională.

Înţelegerea dintre cele şapte partide a fost finalizată miercuri şi vine la capătul unei perioade de 652 de zile în care Belgia traversat o perioadă instabilă din punct de vedere politic. Ţara a fost condusă de cabinete interimare ori minoritare în legislativ, iar alegerile din luna mai 2019 au fost neconcludente: naţionaliştii separatişti au reuşit să se impună în Flandra, în timp ce socialiştii au avut succes în Valonia. 

Noua coaliţie guvernamentală este alcătuită de liberali, socialişti şi verzi din mai multe regiuni lingvistice precum şi de creştin-democraţii flamanzi şi nu include cele mai mari două partide din Flandra, naţionaliştii din Noua Alianţă Flamandă (NVA) şi formaţiunea de extremă dreapta Vlaams Belang. „Vom lupta împotriva acestui proiect pe pământ, pe mare şi în aer”, a declarat Theo Francken, preşedintele NVA. În mod similar, Tom Van Grieken, liderul Vlaams Belang a declarat că acordul este „o negare completă a semnalului transmis de votanţii flamanzi”.

Alexander de Croo o înlocuieşte în fruntea executivului pe liberala francofonă Sophie Wilmes, prima femeie premier din istoria Belgiei. Aceasta a ocupat funcţia de prim-ministru interimar în octombrie 2019. Dată fiind situaţia creată de pandemia de COVID-19, Wilmes a fost învestită în martie în fruntea unui guvern minoritar cu scopul de a lupta împotriva răspândirii viruslui. 

De Croo provine dintr-o familie de politicieni şi va fi primul premier flamand al Belgiei din 2011. Presa belgiană notează ca alegerea sa pentru puncţia de prim-ministru este departe de a fi întâmplătoare, ci caută să compenseze faptul că cele mai mari două partide flamande se află în opoziţie. „Ceea ce a părut imposibil, ceea ce a durat atât de mult, mult prea mult, este acum o realitate: un guvern federal a fost format”, a declarat De Croo în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite