Barack Obama, vizită istorică în Regatul Unit. Preşedintele american le-a cerut britanicilor să rămână în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron şi Barack Obama vor ca Marea Britanie să rămână în UE FOTO Reuters
David Cameron şi Barack Obama vor ca Marea Britanie să rămână în UE FOTO Reuters

Preşedintele american Barack Obama a ajuns în Marea Britanie, acolo unde a făcut un apel puternic ca ţara să rămână în Uniunea Europeană, spunând că statutul de membru al comunităţii a amplificat locul Regatului Unit în lume şi a făcut blocul comunitar mai puternic, relatează Reuters.

Obama spune că o ieşire a Marii Britanii din UE ar slăbi vestul şi că proble precum migraţia, terorismul şi încetinirea economiei pot fi rezolvate mai eficient cu Regatul Unit în Uniunea Europeană.

Obama a vorbit despre istoria interconectată a Statelor Unite şi a Regatului Unit şi a evocat zecile de mii de americani care se odihnesc în cimitire de război din Europa.

„Uniunea Europeană nu moderează influenţa britanică, ci o amplifică”, a scris preşedintele american într-un editorial publicat în The Daily Telegraph.

„Statele Unite văd cum vocea voastră puternică în Europa face ca Europa să aibă o poziţie puternică în lume şi ţine Uniunea Europeană deschisă şi legată puternic de aliaţii săi de pe partea cealaltă a Atlanticului”, a continuat Obama.

În cadrul vizitei, preşedintele american va lua prânzul cu Regina Elisabeta, care tocmai a celebrat a 90-a aniversare, şi va avea o întâlnire cu premierul David Cameron.

Ultimele sondaje de opinie arată că tabăra care doreşte rămânerea Marii Britanii în UE se bucură de un uşor avantaj, dar o proporţie mare din electorat nu a decis, încă, cum va vota la referendumul de pe 23 iunie.

Comentariile lui Obama vor fi primite bine de premierul britanic David Cameron, care susţine că o ieşire din UE va face regatul vulnerabil în faţa a ceea ce denumit agresiunile preşedintelui rus Vladimir Putin. Întrebat în legătură cu opinia preşedintelui american, Cameron a spus, în trecut, Parlamentului, că crede că Marea Britanie „ar trebui să asculte sfaturile prietenilor şi altor ţări, şi nu am găsit niciun lider al unei ţări prietene care crede că ar trebui să plecăm”.

Obama a avut o intervenţie similară şi în referendumul din 2014 privind independenţa Scoţiei, când a spus că speră ca Marea Britanie „să rămână puternică, robustă şi unită”.

Susţinătorii plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană spun că Statele Unite nu ar fi acceptat niciodată să îşi dilueze suveranitatea naţională în maniera în care UE cere acest lucru membrilor săi.

Boris Johnson, primarul conservator al Londrei şi cel mai vocal susţinător al ieşirii din Uniune, a declarat că nu acceptă lecţii de la americani privind statutul de membru UE şi a catalogat declaraţiile lui Obama drept „ipocrite”.

Nigel Farage, liderul partidului UKIP, care susţine, la rândul său, ieşirea din UE, a criticat, de asemenea, poziţia lui Obama.

„Este o intervenţie care nu este binevenită de la cel mai anti-britanic preşedinte american din toate timpurile. Din fericire, nu va mai fi în funcţie prea mult timp”, a spus Farage.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite