Băieții răi ai NATO. Premierii Ungariei și Slovaciei, tot mai aproape de Rusia și China. Secretele Alianței în pericol
0Frustrarea aliaților NATO față de Ungaria și Slovacia atinge punctul de fierbere, deoarece liderii acestor două state continuă să flirteze cu Rusia și China.
Divizarea s-a extins miercuri, deoarece oficialii maghiari au respins invitația de a se alătura unei întâlniri la Budapesta a tuturor ambasadorilor și consilierilor militari din țările NATO din Ungaria. Scopul a fost să discute despre politica Budapestei de încurajare a legăturilor cu Rusia și China.
„Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. Faptul că era necesară o discuție despre politica de „neutralitate” a unui aliat vorbește de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o declarație după întâlnirea de miercuri.
Dar Ungaria nu s-a prezentat la reuniunea NATO, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó urmează să vorbească joi la o conferință de securitate din Belarus, alături de omologul său rus Serghei Lavrov și chiar și de ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh.
Premierul ungar Viktor Orbán, deși conduce o țară care este în NATO de 25 de ani, a promovat conceptul de neutralitate economică, inclusiv o „trecere de la alinierea tradițională occidentală”.
„Trebuie să ne păstrăm relațiile spre est și vest”, a spus el într-un interviu radio, luna trecută.
Asta l-a făcut un aliat din ce în ce mai supărător în cadrul NATO și al UE într-un moment în care Occidentul ajută Ucraina și încearcă să sancționeze Rusia pentru războiul său de agresiune.
Ungaria a blocat eforturile UE de a rambursa țărilor transporturile de arme către Ucraina și a făcut dificilă utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta la finanțarea Kievului.
Orbán s-a orientat, de asemenea, către diplomația independentă – adesea subcutând eforturile UE și NATO.
El a călătorit la Moscova în iulie pentru a se întâlni cu Putin, deși Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus pentru crime de război. UE a fost revoltată că Orbán se prezenta ca reprezentând blocul; Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului, dar asta nu dă Budapestei nicio greutate suplimentară în diplomația internațională.
Marți, Orbán s-a aflat la Tbilisi pentru a sprijini partidul de guvernământ al Georgiei, susținut de Rusia, în ciuda condamnării din partea altor țări UE că a fraudat alegerile parlamentare de duminică.
Premierul suedez Ulf Kristersson a criticat apariția lui Orbán în Georgia. „Nu vorbește în numele țările Europei, nu vorbește pentru Suedia, poate vorbește pentru Rusia, dar nu vorbește pentru noi ceilalți”, a spus Kristersson .
Există tot mai multe îngrijorări că eforturile lui Orbán din est transformă Ungaria într-un partener de nesigur; Pe lângă faptul că se apropie de Moscova, el a făcut și lobby în China pentru a construi mai multe fabrici de mașini în țara sa.
„Politica recent anunțată a Ungariei de „neutralitate” economică și dependențele sale tot mai mari de Moscova și Beijing au implicații de securitate pentru Statele Unite și interesele euro-atlantice”, a spus ambasadorul american Pressman.
Deficit de încredere
Nu există niciun mecanism pentru a da afară Ungaria din NATO, cea mai mare alianță de apărare din lume și una care produce și difuzează unele dintre cele mai sensibile secrete militare ale Occidentului.
În ciuda îngrijorărilor legate de Orbán, înalți diplomați din alte țări NATO au declarat în mod repetat presei, sub rezerva anonimatului, că oficialii maghiari nu sunt excluși de la schimbul de informații sau de la discuții.
„Prin construcție, fiecare aliat are acces deplin la toate documentele NATO, inclusiv la cele secrete”, a spus Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO.
Grand a menționat că, în mod tradițional, dacă un aliat NATO iese din linie, SUA ar interveni. De data aceasta, însă, Orbán pariază că aliatul său Donald Trump va câștiga alegerile americane; Guvernul lui Orbán a devenit din ce în ce mai ostil față de ambasadorul SUA, Pressman, numit de președintele în exercițiu Joe Biden.
La începutul acestui an, Orbán a obținut o derogare unică pentru ca Ungaria să nu participe la misiunea NATO de a oferi Ucrainei ajutor și pregătire militară. Budapesta a amânat, de asemenea, cererea Suediei de a adera la alianță anul trecut și a petrecut luni de zile blocând cererea lui Mark Rutte de a deveni șeful NATO.
Totuși, un alt oficial NATO a subliniat rolul continuu al Budapestei în sprijinirea activităților NATO – recunoscând în același timp divergența politică a guvernului maghiar față de opiniile principale din alianță.
Pe partea operaţională, a subliniat oficialul, Ungaria joacă un rol în misiunea NATO în Kosovo . Ungaria găzduiește, de asemenea, un important comandament NATO.
Orbán și-a câștigat recent un aliat în premierul slovac Robert Fico
După ani de izolare, Orbán și-a câștigat recent un aliat în premierul slovac Robert Fico, un alt membru NATO. Fico a fost intervievat de propagandista rusă Olga Skabeyeva săptămâna aceasta, spunând că plănuiește să viziteze Moscova pentru aniversarea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de anul viitor și că se va întâlni cu liderul rus Vladimir Putin.
Premierul slovac Robert Fico a declarat miercuri la televiziunea rusă că doreşte să viziteze Moscova pentru a marca 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, care se împlinesc anul viitor, şi a criticat abordarea Uniunii Europene faţă de războiul din Ucraina, în remarci ce au stârnit furia opoziţiei la nivel naţional şi indignare la nivel internaţional. În plus, biroul său a anunţat că premierul a plecat într-o vizită de şase zile în China, unde se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping, relatează Reuters.
Apariţia sa la televiziunea de stat Rossiia-1, prima a unui lider din UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, a atras critici puternice în ţară şi evidenţiază schimbarea politicii externe a Slovaciei sub conducerea lui Fico.
Guvernul naţionalist de stânga al lui Fico a întrerupt imediat livrările militare către Kiev după ce a preluat funcţia în urmă cu un an şi a susţinut că livrările de arme prelungesc conflictul.
Fico a încercat, de asemenea, să menţină relaţiile cu Rusia, în timp ce UE a încercat cu precădere să izoleze Moscova.
Liderul slovac pro-rus a fost intervievat în cadrul talk-show-ului politic găzduit de propagandista şefă a Rusiei, Olga Skabeeva, cunoscută drept „păpuşa de fier a lui Putin” pentru criticile sale la adresa opoziţiei politice din Rusia şi a Occidentului.
În interviul său la Rossia-1, Fico a acuzat Occidentul că „prelungeşte războiul” prin susţinerea Ucrainei, a descris sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ca fiind ineficiente şi a declarat că este gata să negocieze cu liderul rus Vladimir Putin.
În interviul acordat propagandistei Kremlinului, Fico a mai declarat că ar dori să ia parte anul viitor la sărbătorirea Zilei Victoriei, la 9 mai, şi a afirmat că planul de pace al Kievului nu mai este viabil. „Nu mai este un fel de formulă de pace, brusc, în mod neaşteptat, a început să fie numit un plan de victorie”, a spus Fico în comentariile traduse în limba rusă.
„Uniunea Europeană le spune ucrainenilor: Aici sunt armele voastre, aici sunt banii voştri, luptaţi, doar nu ne deranjaţi, nu mai vrem să avem nimic de-a face cu acest război”, a afirmat Fico.
„Dacă cineva doreşte o escaladare a tensiunilor, atunci asta este exact ceea ce va spune: Daţi-mi arme nucleare la sol, daţi-mi rachete cu rază lungă şi medie de acţiune, iar noi le vom folosi împotriva ţintelor ruseşti”, a comentat el, referindu-se la pretinse solicitări ale Ucrainei.
”Un dihor trădător oribil”
Apariţia preînregistrată a lui Fico pe canalul de propagandă al Kremlinului a stârnit indignare în rândul politicienilor slovaci din opoziţie, al deputaţilor europeni şi al oficialilor ucraineni.
„Acasă, mozaicul său (guvernul) se destramă, asistenţa medicală nu este un subiect pentru premier, dar el va găsi timp să-l servească pe (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a declarat Michal Simecka, şeful celui mai mare partid de opoziţie din parlament. „Este o ruşine uriaşă”, a adăugat el.
Fostul lider slovac Igor Matovič, care a fost prim-ministru al ţării între 2020 şi 2021, a fost şi mai dur. „Ce dihor trădător oribil”, a spus Matovič, într-o postare pe Facebook, relatează Politico.eu.
Un deputat al partidului de opoziţie Libertate şi Solidaritate, Juraj Krúpa, a descris gestul lui Fico drept „fără precedent”. „Nici măcar (premierul ungar Viktor Orbán, susţinător al Moscovei) nu ar îndrăzni (să facă asta)”, a declarat Krúpa într-o conferinţă de presă.
Vizită în China, pe urmele lui Orban
Părând să-i calce pe urme lui Viktor Orban, premierul slovac şi-a început, miercuri, o vizită în China. Robert Fico va vizita China în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie pentru a se întâlni cu liderii chinezi şi pentru a promova legături bilaterale şi economice mai strânse, a anunţat marţi guvernul său, care, la fel ca Budapesta, urmăreşte să construiască alianţe în afara partenerilor săi din Uniunea Europeană şi NATO.
Fico se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu prim-ministrul Li Qiang şi cu alţi lideri şi va deschide un forum de afaceri la Beijing.
El a declarat parlamentului joia trecută că vizita sa este crucială. „Aceasta este, în opinia mea, cea mai importantă deplasare pe care o voi face în 2024”, a spus el. „Nu numai pentru că va include o discuţie amplă despre posibilităţile de soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina, dar, mai presus de toate, va fi vorba despre cooperarea strategică şi căutarea de noi oportunităţi de cooperare economică cu China”, a adăugat el.
Fico a criticat dur politicile UE privind Ucraina şi, la fel ca Orban, s-a pronunţat împotriva sancţiunilor împotriva Rusiei şi a fost interesat de dezvoltarea relaţiilor cu China.
Slovacia, care se bazează în mare măsură pe industria sa auto, este una dintre ţările UE care s-au opus introducerii planificate de tarife vamale pentru maşinile electrice chinezeşti.
Fico va vizita, de asemenea, o fabrică operată de Gotion în timp ce se află în China. Compania intenţionează să construiască o fabrică de baterii pentru vehicule electrice în Slovacia împreună cu partenerul local InoBat.