Azerbaidjanul trimite un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina pentru a atenua efectele inundaţiilor

0
Publicat:

  Guvernul Azerbaidjanului a trimis vineri un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina pentru a atenua pagubele provocate de inundaţiile cauzate de distrugerea barajului Kahovka, transmite EFE.

Inundatii in Ucraina ca urmare a distrugerii barajului Kahovka FOTO Profimedia (Arhivă)
Inundatii in Ucraina ca urmare a distrugerii barajului Kahovka FOTO Profimedia (Arhivă)

Avionul transportă conducte, pompe de apă, bărci gonflabile şi veste de salvare în Polonia, de unde vor fi duse pe cale terestră în regiunea ucraineană Herson, a declarat ambasadorul ucrainean Vladislav Kanevski într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Transportul umanitar include, de asemenea, 20 de tone de combustibil pentru echipele şi bărcile implicate în eforturile de salvare.

Azerbaidjanul se numără printre primele ţări care au trimis Ucrainei un ajutor atât de necesar pentru a depăşi consecinţele aruncării în aer a barajului Kahovka de către regimul terorist rus", a declarat ambasadorul ucrainean.

Diplomatul a estimat la unsprezece numărul avioanelor cu ajutor umanitar trimise de Baku de la începutul războiului, în februarie 2022.

Agenţiile umanitare ale ONU au anunţat vineri că şi-au sporit asistenţa în zonele inundate de ruperea barajului.

Potrivit ONU, s-a reuşit trimiterea până în prezent în sudul Ucrainei a unui sprijin pentru 18.000 de persoane, un ajutor care include alimente, apă potabilă îmbuteliată, echipamente sanitare şi bani în numerar.

Autorităţile ruse recunosc doar opt morţi, deşi voluntarii şi localnicii vorbesc de zeci de morţi şi dispăruţi.

  În acelaşi timp, Kievul a anunţat vineri un bilanţ de cinci morţi şi treisprezece dispăruţi.

Se estimează că 700.000 de persoane au pierdut accesul la principala sursă de apă potabilă din regiune.

Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, cel puţin 80 de localităţi din regiune, inclusiv capitala Herson, au fost parţial sau total inundate de ruperea barajului în data de 6 iunie. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite