Avion prăbuşit în Franţa: Ce s-a întâmplat cu zborul Germanwings 4U9525
0
Tragedia avionului prăbuşit în Franţa, soldată cu moartea a 150 de persoane, a avut loc după o coborâre lină şi inexplicabilă a aeronavei Airbus A320 care efectua cursa Germanwings 4U9525, declin care a durat opt minute. Autorităţile încă nu au oferit o explicaţie pentru această scădere în altitudine.
Avionul prăbuşit în Franţa, un Airbus A320, a părăsit Barcelona la ora 10.01, cu destinaţia Dusseldorf şi la 10.45 a atins înălţimea maximă de 11.500 de metri. Un minut mai târziu, a început o scădere în altitudine a avionului, lovindu-se de munte la 1800 de metri.
Căpitanul avea în spate o experienţă de peste zece ani şi 6000 de ore de zbor pe acest model de Airbus. Avionul prăbuşit în Franţa era la al doilea zbor al zilei, cursa fatidică fiind returul zborului Dusseldorf – Barcelona. Acesta aterizase pe aeroportul spaniol la ora 8.57.
După mai multe rapoarte contradictorii, oficiali ai aviaţei franceze au confirmat marţi seară că piloţii nu au raportat vreo problemă, legătura cu turnul de control fiind pierdută înainte ca avionul prăbuşit în Franţa să-şi înceapă declinul. Misterul este adâncit şi de faptul că atâta timp cât piloţii au fost în contact cu turnul de control, nu au cerut persmisiunea pentru o eventuală scădere în altitudine.
Avion prăbuşit în Franţa – Istoricul întreţinerii aeronavei
Thomas Winkelman, administraor delegat al Lufthansa, companie aeriană al cărei segment de zboruri low-cost este Germanwings, a declarat că avionul prăbuşit în Franţa a fost supus verificărilor de rutină luni. Pe de altă parte, ultima verificare de tip C, o inspecţie majoră care poate scoate din circuit un avion timp de o săptămână, a fost făcută în 2013, respectând indicaţiile producătorului aeronavei.
Oficialul Lufthansa că nu au fost înregistrare nereguli cu privire la buna funcţionare a avionului prăbuşit în Franţa. Acesta a fost livrat companiei germane în 1991, iar zece ani mai târziu a fost trecut în flota diviziei low-cost, Germanwings. Winkelman a ţinut să precizeze că „atâta timp cât urmezi programul de întreţinere primit de la compania producătoare, nu contează cât de veche este o aeronavă.”.
Avion prăbuşit în Franţa – Teorii privind accidentul
Compania aeriană a declarat că încă nu poate da detalii cu privire la motivul prăbuşirii şi că încă e prea devreme pentru a lua în calcul o altă explicaţie decât că este un accident.
Surse din securitatea SUA, citate de BBC, spun că nu a fost identificată nici o dovadă care să susţină teoria unui eventual atact terorist. Conform declaraţiilor martorilor, cât şi a resturilor de la locul accidentului, avionul prăbuşit în Franţa a fost intact până la momentul impactului.
Editorul Flightglobal, David Learmount, a postat pe twitter mesajul „A320-urile operate de companiile germane nu se prăbuşesc în timpul zborului de croazieră. Nu în zilele noastre. Cazul ăsta e ciudat.”.
Expertul în aviaţie al Universităţii Loughboroug, David Gleave, a declarat că o scădere în altitudine de 914 metri pe minut este prea înceată ca să indice o explozie, dar „e prea rapidă pentru un avion care plana. Pare a fi o coborâre controlată.”.
Tony Cable, fost anchetator principal în cazul prăbuşirii Concorde-ului din 2000, ultilmul accident major aviatic de pe teritorul Franţei, a spus că dacă piloţii nu au reclamat nici o avarie, este posibil ca piloţii să fi făcut o confuzie, să fi pierdut controlul asupra avionului sau să fi fost o combinaţie a ambelor posibilităţi.
O altă cauză, conform anchetatorilor, ar putea fi o încercare de aterizare forţată care a decurs prost din cauza vizibilităţii proaste din zona respectivă. Aceasta este cea mai plauzibilă explicaţie pentru scăderea în altitudine a avionului prăbuşit în Franţa, dar veriga lipsă în ceea ce priveşte această teorie o reprezintă lipsa motivului pentru care piloţii ar fi luat decizia unei aterizări forţate.
Lipsa de oxigen poate duce la o pierdere rapidă a cunoştinţei, dar alarmele si măştile de oxigen ar trebui să prevină un scenariu negativ în cazul depresurizării avionului. Cu toate astea, în cazul unei pierderi accelerate de oxigen, este adevărat că piloţii trebuie să coboare aeronava.
Într-un incident anterior, o aeronovă A319 din aceeaşi familie cu avionul prăbuşit în Franţa şi care aparţinea companiei British Airways a suferit o pană de curent în timp ce decola de pe aeroportul londonez Heatrow. Pilotul a reuşit să menţină controlul avionului şi problema a fost remediată după 90 de secunde, dar oficialii care au anchetat acest caz au declarat că incidentul ar fi putut avea urmări foarte grave.
Avion prăbuşit în Franţa – Accidentele aviatice sunt rare
În ciuda unor accidente aviatice care au făcut încinjurul lumii anul trecut, astfel de incidente sunt totuşi rare în Europa. De altfel, istoricul Germanwings era curat din acest punct de vedere, iar Lufthansa a înregistrat ultimul accident major în 1993. O altă statistică arată că doar unu din zece prăbuşiri ale avioanelor a survenit în urma unor probleme apărute în timpul zborului de croazieră.
Aeronava Airbus A320 este una din cele mai utilizate de companiile de transport aerian. Avionul prăbuşit în Franţa executase aproximativ 58300 de ore de zbor pe parcursul a 46700 de curse. Compania Airbus a anunţat că flota de aparate de zbor A320 a efectuat peste 85 de milioane de zboruri. Deşi acest tip de avion are un grad de siguranţă ridicat, în ultima perioadă a fost implicat în două mari accidente aviatice. Ancheta în cazul zborului AirAsia 8501 care s-a prăbuşit în decembrie este încă în desfăşurare, dar se crede că accidentul a fost cauzat de o greşeală de pilotaj şi nu de o problemă la motor.
Compania Airbus a trimis la locul accidentului consultanţi care să ajute echipa de investigaţii franceză.
Pe aceeaşi temă:
Avion prăbuşit în Franţa: 150 de persoane au murit în Alpii francezi
Detalii tehnice despre avionul Airbus A320-220
Avion prăbuşit în Franţa: aeronava groazei s-a prăbuşit 9.500 de metri în 10 minute
Avion prăbuşit în Franţa: Cei 16 elevi şi profesorii lor se întorceau dintr-un schimb de experienţă
O echipă de fotbal a evitat în ultima clipă îmbarcarea la bordul aeronavei
Avion prăbuşit în Franţa: O mamă şi fiul ei de opt luni se întorceau de la înmormântarea unei rude
Aripi frânte: accident aviatic în Alpii francezi
Avion prăbuşit în Franţa: Posibile cauze ale tragediei aviatice din Alpii francezi