Autoritățile din Rusia știau cine va comite atentatul din Moscova. De ce Putin a ordonat să nu se facă nimic
0Rusia a fost avertizată despre iminența unui atac islamist și a avut informații detaliate despre cine ar putea fi atacatorii.
Serviciile de securitate ale Kremlinului erau la curent cu o amenințare a ISIS cu câteva zile înainte de atacul mortal asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei, sugerează documentele serviciilor secrete rusești obținute de o organizație de investigație cu sediul în Marea Britanie, scrie edition.cnn.com.
Potrivit Dossier Center, cu sediul la Londra, documentele arată că etnicii tadjici radicalizați de ISIS-K - ramura din Asia Centrală a grupului terorist ISIS - ar fi putut fi implicați.
Cel puțin 143 de persoane au fost ucise vinerea trecută în cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimele decenii, când atacatorii au luat cu asalt Primăria Crocus cu arme și dispozitive incendiare, chiar înainte de desfășurarea unui concert.
ISIS a revendicat atacul prin declarații, fotografii și un videoclip de propagandă filmat de atacatori.
The Dossier Center este un grup de investigație rusesc susținut de Mihail Hodorkovski, un fost magnat rus al petrolului aflat în exil și devenit critic al Kremlinului. Acesta a scos la iveală anterior detalii despre președintele rus Vladimir Putin și regimul său, folosind adesea documente și scurgeri de informații din interiorul guvernului rus.
"Cu câteva zile înainte de atacul terorist, membrii Consiliului de Securitate au primit un avertisment potrivit căruia cetățeni tadjici ar putea fi folosiți în atacuri teroriste pe teritoriul rus", se arată în ultimul raport al grupului, publicat duminică, cu referire la agenția de securitate rusă.
"Chiar înainte de atacul asupra Primăriei Crocus, o sursă apropiată serviciilor de informații a informat Centrul de Dosare despre acest lucru", a adăugat acesta.
Imagini șocante ale atacului au arătat cum victimele au fugit pentru a-și salva viața și s-au adăpostit cu groază, în timp ce sala de spectacole s-a transformat într-un infern.
Patru suspecți, care provin din republica tadjikă din Asia Centrală, dar care lucrau în Rusia cu vize temporare sau expirate, au apărut în instanță la începutul acestei săptămâni, fiind acuzați de terorism, prezentând semne vizibile de rănire. Trei au pledat vinovat, potrivit presei ruse.
În ciuda faptului că relațiile dintre Washington și Moscova se află la minime istorice, Statele Unite au avertizat Rusia că militanții ISIS plănuiesc să organizeze un atac în țară.
La începutul lunii martie, ambasada SUA a avertizat cu privire la o amenințare sporită de atacuri teroriste asupra Rusiei, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, afirmând că SUA a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse în cadrul politicii "datoriei de a avertiza".
Putin, care a câștigat recent alegerile organizate pentru a-și asigura un nou mandat, a sugerat în repetate rânduri, fără dovezi, că Ucraina ar fi ajutat la orchestrarea atacului. Ucraina a negat în mod repetat că ar avea vreo legătură cu atacul.
Fostul deputat rus Ilia Ponomarev, un critic al Kremlinului aflat în exil, a declarat că cele mai recente dovezi ridică întrebări serioase pentru conducerea Rusiei și forțele sale de securitate.
"Vedem foarte clar că Vladimir Putin ar fi putut reacționa în urma numeroaselor avertismente", a declarat el pentru Erin Burnett Out Front de la CNN.
ISIS-K a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra ambasadei ruse din Kabul în 2022.
Potrivit Centrului de Dosare, forțele de ordine ruse monitorizează toate aceste rapoarte și "au luat în considerare riscul" pentru Rusia.
Fostul director MI6, Sir Richard Dearlove, a spus: ”Când se întâmplă ceva îngrozitor precum un atac terorist, mai ales în condițiile în care americanii i-au avertizat pe ruși că urma să se întâmple, asta e o lovitură dură pentru Putin. Pentru că arată că, în realitate, regimul nu e capabil să protejeze poporul rus, așa cum pretinde”.