„Autocarele fantomă”. Cum păcălesc românii testarea Covid şi carantina în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romani italia

Presa italiană scrie că în ultimele zile, după ce au fost introduse măsuri stricte  de monitorizare şi  testare a persoanelor venite din Europa de Est, autocarele care sosesc din România ajung goale la capăt sau cursele sunt contramandate.

„Autogara Tiburtina nu este singurul terminal de autobuze care vin din România. Există şi alte modalităţi de a ajunge în capitala Italiei, mai puţin controlate”, scrie Corriere Della Sera. Sâmbătă dimineaţă, un singur autocar a sosit la Tiburtina din România, vineri altul. Nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmpla înainte de epidemia de COVID-19, când zilnic plecau şi soseau numeroase curse din şi spre Europa Centrală, ţările din Europa de Est şi chiar Africa de Nord. „ Legăturile cu Bulgaria şi Ucraina sunt acum suspendate, iar cele cu România sunt, de asemenea, reduse drastic. Comunitatea românească este cea mai numeroasă dintre cele străine prezente la Roma. Ce se întâmplă, în afară de o reducere normală a curselor din cauza virusului?

În cursul acestei săptămâni, Regiunea Lazio a dispus ca aceia care s-au aflat sau au tranzitat ţări ca Bulgaria şi România, odată ajunşi pe teritoriul regional, vor petrece, chiar dacă sunt asimptomatici, o perioadă de 14 zile în carantină cu obligaţia de a-şi indica domiciliul. Formularele pot fi completate online sau pe hârtie în timpul călătoriei, înmânându-le şoferului la sosire. Prima opţiune a fost până acum puţin folosită, merge mai bine cu a doua. Odată sosiţi la Tiburtina, cei care doresc, se pot supune voluntar unui test serologic rapid la cele trei unităţi mobile ale Institutului Spallanzani: până în prezent au fost înregistrate patruzeci de persoane şi niciuna dintre ele nu a fost pozitivă.

Dar există şi alte modalităţi de a ajunge din Europa de Est în Italia şi este dificil de trasat toate deplasările. Pentru a ocoli controalele, se pare că unii aleg să coboare la ultimele staţii de autobuz înainte de Roma şi, apoi, schimbă mijloacele de transport pentru ultima porţiune a traseului. Este posibil să ajungeţi la Roma din Bucureşti sau din Transilvania, de asemenea, cu o reţea de conexiuni: schimbarea mijlocului de transport la Trieste, Veneţia sau Padova. 

Il Messaggero citează un cadru medical italian, care este surprins că autocarele din România ajung goale la ultima staţie, unde sunt aşteptate de echipele de control, gata să-i testeze. Il Giornale scrie că, de fapt, controalele sunt evitate de pasagerii care coboară la staţiile de dinainte de capăt. „Enrico Di Rosa, directorul Serviciului de Igienă şi Sănătate Publică (SISP) al ASL Roma 1, a explicat: „este posibil să coboare înainte, la Orte. Un lucru este sigur: unele autobuze au fost anulate. Alaltăieri, o cursă a fost anulată oficial cu doar o jumătate de oră înainte de sosire. În alt caz, din autocar au coborât doar doi pasageri, după care acesta şi-a continuat drumul. Este posibil ca unele persoane să coboare mai devreme sau mai târziu, pentru a evita testele, ajungând la Roma cu alte mijloace? Există o zicală care spune că e păcat să gândeşti urât, însă de multe ori ghiceşti despre ce e vorba. Şi îmi pare rău, pentru că în ultimele zile am avut o colaborare deosebită cu ambasada şi cu comunitatea României din Italia".

„Se pare că mulţi se tem că ar trebui să rămână în carantină. Mai ales pentru că pasagerii din România şi Bulgaria care ajung la staţia Tiburtina sunt înregistraţi şi primesc o foaie cu o solicitare de izolare timp de 14 zile, pentru a se evita posibila răspândire a coronavirusului. Ceea ce înseamnă că nu pot începe să lucreze mai devreme de două săptămâni. Iată de ce unii dintre ei preferă să coboare înainte şi să ajungă în capitală în alt mod", mai scrie cotidianjl Il Giornale, citat de europa libera. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite