Atomik, băutura spirtoasă fabricată din mere de la Cernobîl. Cât costă şi unde se va vinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ucrainiei a confiscat un lot de alcool făcut cu mere din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.
Guvernul Ucrainiei a confiscat un lot de alcool făcut cu mere din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

O echipă de oameni de ştiinţă britanici şi ucraineni se luptă cu guvernul Ucrainei în justiţie pentru returnarea a 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

Alcoolul, denumit Atomik, face parte dintr-un experiment realizat de oamenii de ştiinţă care vor să vadă dacă pot crea un produs sigur de consumat din culturile din apropierea Cernobîlului.

Echipa a obţinut merele de la un fermier din interiorul „Zonei de excludere” de 30 de km. Aproximativ 10.000 de oameni locuiesc încă în acea zonă şi oamenii de ştiinţă au sperat că agricultura, care este încă interzisă oficial acolo, poate fi reluată acum în siguranţă, conform Mediafax.

Prima sticlă de lichior a fost fabricată în 2019 şi s-au folosit cereale de secară şi apă din zona de excludere. Oamenii de ştiinţă voiau să trimită, în acest an, primul lot în Marea Britanie. Profiturile s-ar fi îndreptat către comunitatea locală de lângă Cernobîl.

În martie, serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a confiscat sticlele la o fabrică de distilerie din vestul Ucrainei. Motivul, potrivit procurorilor ucraineni, nu a fost radiaţia, ci problemele cu documentele vamale ale sticlelor.

„Nu am nici o idee de ce. Motivul pe care l-au dat a fost că au crezut că sticlele au falsificat timbrele de taxă. Dar în mod clar au avut timbre din Marea Britanie. Sperăm că a fost doar o greşeală”, a spus Jim Smith, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea din Portsmouth şi unul dintre oamenii de ştiinţă din spatele băuturii alcoolice.

Procuratura oraşului Kiev a declarat pentru ABC News că ştampilele britanice pentru sticle nu corespundeau exemplelor prezentate de uzină pentru înregistrare. 

Omaneii de ştiinţă au analizat de-a lungul timpului cum şi-a revenit acea zonă după dezastru, iar alcoolul conceput acolo era lucrarea concretă pentru a dovedi schimbarea.

Încă există zone cu niveluri mari de radiaţii, dar în majoritatea, chiar destul de aproape de centrală, nivelurile sunt normale, natura fiind prosperă.

Merele folosite în băutură au prezentat niveluri de radiaţii uşor crescute, dar au fost sub limita considerată sigură pentru consum de legislaţia ucraineană.

Oamenii de ştiinţă au spus că au primit deja cereri de băutură şi că se aşteaptă ca ea să fie vândută în Marea Britanie cu aproximativ 50 de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite