Ateș, gruparea care îi spionează pe ruși în Crimeea ocupată. Mărturisirile agenților secreți: „Miza este foarte mare”

0
Publicat:

Am avut o bănuială că cineva mă urmărește. Inima îmi bătea cu putere”. Așa începe reportajul realizat de jurnaliștii BBC. Prin intermediul unei aplicații de mesagerie, mai mulți bărbați care fac parte din gruparea Ateș au vorbit despre viața lor secretă: spionarea forțelor rusești din Crimeea ocupată.

Gruparea publică în mod regulat informații despre activitatea sa. foto shutterstock (Arhivă)
Gruparea publică în mod regulat informații despre activitatea sa. foto shutterstock (Arhivă)

Un bărbat, numit de sursa citată drept Agentul nr.1, face fotografii în timp ce se ascunde în niște tufișuri. Ateș înseamnă „foc” în tătara crimeeană. 

Timp de aproximativ două săptămâni, am plănuit în mintea mea cum și ce voi face", a mărturisit el. „Am planificat traseul, principala soluție salvatoare, ce ar trebui să spun în cazul în care aș fi fost observat”, a mai spus el. 

Agentul nr. 1 este minuțios. Face mai multe fotografii din mai multe unghiuri. Dar este o activitate periculoasă - care poate fi mortală. La un moment dat, la câteva momente după ce a cercetat un sit, a sesizat un grup de militari ruși în apropiere. 

 „Acela a fost un moment teribil", a mărturisit bărbatul. „Am reușit să mă aplec lângă o mașină și m-am prefăcut că am avut o problemă cu roata. 

În mod miraculos, pur și simplu nu au vorbit cu mine", a spus el. 

Ateș susține că adună informații despre mișcările militare rusești - în principal în Crimeea, dar și în alte zone ocupate și chiar în interiorul Rusiei. Operatorii spun că informațiile lor au fost de ajutor în cazul atacurilor ucrainene de mare amploare asupra Crimeei, cum ar fi loviturile asupra unei nave de desant și a unui submarin rusesc - „Minsk” și „Rostov-pe-Don” - dar și în cazul unui atac asupra sediului central al Flotei rusești din Marea Neagră, în luna septembrie a anului 2023. 

Cel mai recent, Ateș a transmis faptul că a efectuat operațiuni de recunoaștere în această săptămână după un atac ucrainean asupra unei posibile stații radar din Evpatoria. 

Bloggerii militari din Rusia consideră gruparea ca fiind o invenție online a serviciilor secrete ucrainene, concepută pentru a supraestima nivelurile de rezistență. 

Totuși, presa rusă relatează, totodată, că Ateș este o organizație teroristă, interzisă de Kremlin. 

„Cenzură totală"  

Prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și al unui intermediar al sursei, BBC a vorbit cu cinci bărbați care susțin că sunt agenți activi ai Ateș - inclusiv unul care a mărturisit că în prezent lucrează pentru armata lui Putin. 

Deși mărturiile lor nu pot fi verificate independent, o sursă de rang înalt din cadrul serviciilor de apărare și de informații din Ucraina a spus pentru sursa citată că declarațiile sunt veridice. 

Agenții au mărturisit că sunt dispuși să vorbească întrucât vor să arate că există o mișcare de rezistență. 

Crimeenii nu sunt toți zombi și sunt gata să reziste chiar și în condiții de cenzură totală", a declarat Agentul nr.1. 

Soldatul rus cu care a vorbit BBC – Agentul nr.5, este conștient de faptul că viața sa dublă este periculoasă. 

Miza este foarte mare - nimeni nu vrea să ajungă la închisoare", a spus el. Cei prinși pot fi acuzați de trădare și riscă pedepse mari cu închisoarea. 

„Totul trebuie abordat cu atenție și cu cap. Greșelile în astfel de activități sunt pur și simplu inacceptabile”, a mai adăugat el. 

Rusia a anexat Crimeea în luna martie a anului 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia în Ucraina. În prezent, majoritatea populației este reprezentată de etnici ruși, dar există în continuare minorități ucrainene și tătare din Crimeea. 

BBC a luat legătura direct cu Ateș și a stat de vorbă cu un intermediar aflat în Ucraina neocupată. 

Bărbații nu își vor dezvălui identitatea ca urmare a riscului de arestare. 

Serviciile speciale rusești încearcă în mod constant să identifice partizanii", a declarat Agentul nr.2. 

El ține ascunsă activitatea pe care o desfășoară chiar și de cei mai apropiați membri ai familiei sale. 

„Foarte costisitor”

Aceștia susțin că au început să efectueze activități de recunoaștere din cauza opoziției lor față de acțiunile Moscovei. În plus, aceștia oferă informații despre apărarea antiaeriană, depozite, baze militare și mișcările soldaților, uneori urmărind pozițiile timp de săptămâni întregi. 

Agentul nr. 2 a declarat că nu este plătit pentru munca sa, dar că i se achită cheltuielile, cum ar fi cele cu combustibilul. 

Principalul om care se ocupă de Ateș nu a vrut să facă niciun comentariu cu privire la modul în care este finanțată gruparea, cu excepția faptului că există „mai multe" surse de venit. 

O altă entitate - Centrul Național de Rezistență, care funcționează în cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale din Ucraina - este finanțată în mod deschis de guvern și colaborează cu Ateș. Aceasta insistă că Ateș nu este o structură de propagandă și că informațiile sunt foarte valoroase. 

„Un atac cu rachete Storm Shadow sau Himars este foarte costisitor", a declarat purtătorul său de cuvânt, care poartă o mască și se prezintă sub pseudonimul de „Ostap". 

„Nu ne putem permite să aruncăm muniția la întâmplare, așa cum fac rușii. Trebuie să verificăm informațiile pe care le primim”, a mai ținut el să precizeze. 

Agentul nr.2 a dezvăluit faptul că a condus peste 100 de kilometri pentru a cerceta un sit militar. A mers „mult timp”, până când a reușit să găsească o gaură într-un gard. 

S-a strecurat prin ea, pentru a face fotografii și a aduna informații despre vehiculele militare. 

Este interesant", a afirmat el. „Adrenalina crește incredibil de mult în astfel de momente"

În zilele care au urmat, a auzit că a avut loc un atac de succes în acea zonă. „Acesta este momentul de care sunt cel mai mândru", spune el. 

Atacurile de mare amploare asupra țintelor militare rusești din Crimeea sunt considerate de Kiev ca fiind o parte esențială a unei contraofensive care a eșuat în alte zone, în special pe linia frontului. 

 „O acțiune sinucigașă"  

Peninsula are o mare importanță strategică, întrucât este, în esență, un „portavion de nescufundat", susține căpitanul în retragere al marinei ucrainene Andrii Rizhenko. 

Aflat în Crimeea înainte de anexare și în prezent la Kiev, el spune că peninsula este folosită de Rusia pentru a „proiecta puterea" din Marea Neagră spre Marea Mediterană și Atlantic. Acest lucru a determinat Ucraina să creeze o nouă rută maritimă pentru ca navele care transportă cereale să evite peninsula, după ce Rusia a renunțat la un acord care permitea transporturile. 

Totuși, imaginile din satelit indică faptul că atacurile ucrainene au determinat Rusia să mute echipamentele de la Sevastopol în portul rusesc Novorossiisk. 

Pentru Atesh, riscul de infiltrare a unor agenți pro-ruși este foarte real, într-o lume întunecată a agenților și a agenților dubli. 

Încercăm să nu le dezvăluim planurile strategice agenților care riscă să fie luați de FSB", a mărturisit cel care se ocupă de Atesh, făcând referire la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. 

 „O persoană știe doar ceea ce trebuie să știe", a mai ținut să precizeze acesta. 

Un al treilea agent spune că „a filma armata unei țări care se află în război este o acțiune sinucigașă", dar că riscul este justificat din pricina „războiului criminal" al Rusiei. 

Dacă voi fi prins, atunci mă voi confrunta cu beciurile FSB-ului și cu acuzații de „trădător" al Patriei", a spus Agentul nr.3. 

Însă, odată cu riscul, vine și posibilitatea de a fi recompensat. 

Deseori vedem roadele muncii noastre", spune Agentul nr.4. „Când... siturile militare rusești sunt lovite, așa încât nu rămâne decât cenușă". 

„Condiții teribile”

Uneori este vorba doar de o fotografie sau două. Alteori, Agentul nr.4 supraveghează zonele pe o perioadă îndelungată. 

Pentru a afla toate rutele de patrulare, pentru a afla unde sunt toate ieșirile și intrările, ce echipamente se află pe teritoriu sau ce anume este depozitat în acea locație", a dezvăluit el. 

Agenții nu acționează în echipă, ci contactează doar un „curator” căruia îi transmit informația. 

Ateș a apărut ca o rețea după invazia pe scară largă a Rusiei în 2022 și nu este în niciun caz singura organizație de rezistență din zonele ocupate. Aceasta susține că este o organizație care a pornit de la un grup mic și care acum numără „mii"

Într-un „jurământ" publicat pe aplicația de mesagerie Telegram în septembrie 2022 se arată: „Jur pe sângele și sufletul meu" să fiu fidel mișcării Atesh și să „lupt pentru statul ucrainean". 

Se pare că ar exista legături puternice cu populația tătară turcică din peninsula Crimeea - deși reprezentanții acestei comunități, cu care a vorbit BBC, au declarat că nu ei au înființat Atesh. 

Gruparea publică în mod regulat informații despre activitatea sa pe Telegram, încărcând chiar și fotografii. 

În timp ce mișcarea pare să furnizeze în principal informații logistice, activiștii partizani susțin, de asemenea, că au comis atacuri violente - cum ar fi uciderea a 30 de soldați ruși într-un spital militar și un atac cu mașină-capcană în Hersonul ocupat de Rusia. 

Cel care se ocupă de grupare susține că vrea să facă public acest grup - pentru a recruta mai mulți agenți și pentru a-i neliniști pe ruși. Dar toți cei cu care a vorbit BBC susțin că obiectivul lor este de a pune capăt invaziei Rusiei și ocupației. 

 Agentul nr. 1 spune că, în Crimeea, trăiesc în „condiții teribile" de propagandă și control. 

 „Dar sunt absolut sigur că ne apropiem treptat de eliberarea Crimeei”, a mai adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite