Atentate teroriste la Paris. O poveste cu final frumos în mijlocul dramei: Sebastien, eroul de la Bataclan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salvare bataclan foto DANIEL PSENNY/ LE MONDE

O înregistrare video care prezintă măcelul produs vineri seara la sala de spectacole din Bataclan a făcut înconjurul lumii. În ciuda imaginilor terifiante, înregistrarea, filmată de un jurnalist de la Le Monde, a scos la iveală o poveste cu un final frumos, în care un tânăr şi-a pus pus viaţa în pericol pentru a salva o tânără gravidă rămasă suspendată de una dintre ferestrele sălii din Bataclan.

„Salvaţi-mă!“

„Salvaţi-mă, sunt însărcinată!“, striga disperată vineri seara o tânără, rămasă suspendată de una dintre ferestrele sălii de spectacole din Bataclan în încercarea de a se salva de atacatorii de la concertul trupei Eagles of Death Metal. Jos, mai mulţi tineri încercau la rândul lor să se salveze, unii dintre ei tărându-se, în timp ce zgomotele provocate de gloanţe se intensificau. Un alt tânăr, agăţat de o ferestră alăturată, se afla, aparent, într-un loc mai ferit de atacatori. Cu toate acestea, el nu a ezitat şi a venit în ajutorul tinerei gravide. Imaginile terifiante şi emoţionante în acelaşi timp au fost surprinse de Daniel Psenny, un jurnalist a cărui locuinţă este situată vizavi de sala de concerte din Bataclan.

Regăsire după tragedie

Duminică seara, rudele tinerei gravide salvate au postat un anunţ pe Twitter pentru a-l găsi pe salvatorul ei.

„Graţie anunţului pe Twitter, fratele bărbatului care a ajutat-o m-a contactat pe e-mail“, a anunţat luni pentru Huffington Post deţinătorul contului, Frans Torreele. „Ei au reuşit să facă schimb de numere de telefon“, a adăugat el, precizând că mesajul său a fost retransmis de 1.800 de ori până când a primit un e-mail din partea fratelui tânărului salvator.

Salvator şi ostatic

Eroul tinerei este un bărbat de 34 de ani, identificat sub numele Sebastien, originar din Arles, în sudul Franţei. Contactat de La Provence, el a prezentat în detaliu seara de coşmar pe care a trăit-o vineri seara la Paris, când şase atentate, între care unul la Bataclan, au provocat moartea a cel puţin 129 de persoane.

Sebastien spune pentru La Provence că se afla chiar lângă scenă atunci când teroriştii au început să tragă. Trecând peste corpurile victimelor, el a încercat să găsească o cale de ieşire prin spatele scenei, după care a profitat de descărcarea armei unui atacator şi a urcat la etaj.

„Erau două ferestre în faţa mea. La una dintre ele era suspendată o femeie gravidă, care implora oamenii de jos să o prindă în caz că va sări“, dezvăluie el pentru cotidianul regional. „Jos era un adevărat haos. Am trecut de la o fereastră la cealaltă şi m-am prins de o gură de aerisire, la 15 metri de sol. Am ţinut-o cinci minute, apoi femeia gravidă, care nu mai putea, m-a rugat să o ajut să se întoarcă în interior, ceea ce am şi făcut“, spune el.

Odată ajuns în interior, Sebastien a fost luat ostatic de terorişti.

Martor-cheie

Din acel moment, Sebastien spune că au început „cele mai lungi minute din viaţa sa“.„Acum simţi frica prin care trec în fiecare zi oamenii din Siria. Acolo e război. Şi acesta este doar începutul. Îi vom masacra pe toţi cei nevinovaţi“, i s-a adresat unul dintre terorişti ameninţându-l cu arma. Atunci, Sebastien a închii ochii şi a aşteptat să fie ucis, însă teroriştii i-au cerut lui şi altora să sune la BFM şi ITV.

Marţi, proaspăt reîntors de la Paris, Sebastien a relatat pentru France Bleu ora de groază de la Bataclan, în care a stat între schimburile de focuri dintre poliţie şi terorişti.

Am vorbit cu teroriştii „pe un ton mai degrabă relaxat“, spune el pentru France Bleu. „Îmi amintesc că la un moment dat l-am întrebat (pe unul dintre ei) dacă aş putea să-mi pun cămaşa, îmi era frig. El mi-a răspuns că vorbesc cam mult“, mai dezvăluie el.

De asemenea, teroriştii de la Bataclan i-au cerut să ardă un teanc cu bancnote de 50 de euro. „Ei m-au întrebat dacă banii contează pentru mine, eu le-am răspuns că nu şi am repetat gestul lui Gainsbourg“, a declarat el, referindu-se la cântăreţul Serge Gainsbourg, care a ars o bancnotă de 500 de franci pe 11 martie 1984, în semn de nemulţumire faţă de impozitele prea mari.

Având în vedere că a stat alături de atacatorii de la Bataclan şi chiar a vorbit cu ei, Sebastien este unul dintre martorii-cheie ai anchetei.

„Ei au încercat să negocieze cu poliţiştii pentru a încerca să iasă de acolo. Voiau ca poliţia să plece. În caz contrar, ameninţau că vor ucide ostaticii şi îi vor arunca pe fereastră“, mărturiseşte Sebastien, spunând că atacatorii nu purtau cagule.

„Ei nu se comportau asemeni unor soldaţi experimentaţi. Vorbeau foarte bine limba franceză şi nu păreau a avea un plan prestabilit. Eram acolo în timpul asaltului forţelor de intervenţie. Teroriştii au fost împuşcaţi, scuturile au fost ciuruite de gloanţe“, a mai spus el.

Prietenul tinerei salvate la Bataclan nici nu ştia că este gravidă în zece săptămâni. Tânăra ar fi vrut să-i dea vestea la trei luni.

Contactat de The Telegraph, el a refuzat să comenteze situaţia, spunând doar că prietena sa „are nevoie de odihnă“.

Atacul de la Bataclan s-a soldat cu 89 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite