Atentate teroriste în Paris. Manifestaţii împotriva stării de urgenţă, noi măsuri de securitate pentru şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţişti francezi patrulând la metroul din Paris
Poliţişti francezi patrulând la metroul din Paris

Sute de manifestanţi la Paris, în sprijinul refugiaţilor şi împotriva stării de urgenţă. Totodată, ministerul Educaţiei a anunţat intrarea în vigoare a unor noi  măsuri de securitate în şcolile din Paris.

Sute de persoane au defilat duminică după-amiază la Paris, în sprijinul refugiaţilor şi pentru a denunţa starea de urgenţă, în pofida interdicţiei de a manifesta în regiunea Ile-de-France, impusă de prefectura poliţiei după atentatele de la Paris din 13 noiembrie, relatează AFP. 

Manifestanţii, care au plecat din piaţa Bastiliei, au sosit în piaţa Republicii încadraţi de un important dispozitiv al poliţiei. „Solidaritate cu refugiaţii“, „Stare de urgenţă, stat poliţienesc! Nu ne vor lua dreptul de a manifesta“, au scandat manifestanţii.

„Fotbalul se reia, concertele se reiau, toate în afară de manifestaţii. Este straniu la un Guvern de stânga“, a declarat unul dintre manifestanţi.

Elevii, controlaţi în genţi la intrarea în şcoală

De astăzi, la Paris au intrat în vigoare noi măsuri de securitate în şcolile din Paris. Fiecare elev va fi verificat la intrarea în şcoală începând de luni, 23 noiembrie. Un adult va percheziţiona genţile şcolarilor.

De astăzi şi până la vacanţa de Crăciun, fiecare şcoală va face doua exerciţii: unul de evacuare a şcolii în caz de incendii şi un altul de adăpostire, conform unui scenariu realizat de fiecare şcoală în parte.

Liceenii sunt rugaţi să nu mai fumeze în afara şcolii. Pentru fumători vor fi amenajate locuri speciale, în perimetrul unităţilor de învăţământ.

Părinţii elevilor de scoala primara nu mai pot staţiona cu masina in fata unităţilor. Totodata, şcolile pot schimba orarul de întrare si ieşire a elevilor pentru a gestiona fluxul copiilor.

Copii sunt rugaţi sa nu stea in fata porţilor de acces către scoli iar dacă observa ceva suspect, sa anunţe imediat.

Până la finele lunii, nu se mai organizează excursii şcolare, cu excepţia voiajelor care se vor face in afara regiunii pariziene ori International. Însă, orice excursie trebuie sa fie aprobată si sa obţină un aviz de securitate.

Copiilor le va fi interzis să participe şi la conferinţa Paris-Climat 2015, care se va desfăşura între 30 Noiembrie - 11 Decembrie. Din motive de securitate, toate deplasările şcolare la aceasta conferinţa au fost anulate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite