Atacuri asupra aviației, noua fază a războiului hibrid al Rusiei?

0
0
Publicat:

Un front tăcut, dar tot mai prezent, pare să se deschidă în spațiul aerian european. După ani de campanii cibernetice, atacuri asupra infrastructurii critice și operațiuni subversive, Kremlinul este acuzat acum că își îndreaptă atenția către o țintă cu potențial letal major: aviația civilă occidentală, scrie The Sun.

 Avionul Malaysian Airlines care a dispărut cu 239 de persoane la bord/ FOTO:Arhiva
Avionul Malaysian Airlines care a dispărut cu 239 de persoane la bord/ FOTO:Arhiva

Într-o analiză recentă, expertul în aviație Jeff Wise – cunoscut pentru ipotezele sale controversate privind dispariția zborului MH370 – avertizează că Rusia ar putea pregăti un atac cibernetic menit să afecteze sistemele de navigație ale aeronavelor comerciale, într-un scenariu care ar putea duce la prăbușiri, coliziuni sau incidente la aterizare. „Dacă vorbim despre un avion cu pasageri care se prăbușește, mi se pare un scenariu plauzibil”, spune Wise.

Asemenea avertismente, deși aparent dramatice, se suprapun peste o realitate documentată: începând din 2022, avioane, nave și infrastructuri sensibile din Europa au fost țintele unor acte de sabotaj, bruiaj electronic și tentative de atac cu explozibili.

Bruiaj, incidente misterioase și atacuri asupra logisticii

Anul trecut, avioanele Forțelor Aeriene Britanice au fost afectate de interferențe suspecte cu semnalele GPS în timpul unui zbor oficial al fostului ministru al Apărării britanic, Grant Shapps. Semnalul a fost blocat aproape 30 de minute, într-un incident calificat drept „război electronic activ”. În octombrie, o bombă artizanală strecurată într-un colet a fost urcată într-un avion către Marea Britanie, declanșând un incendiu într-un depozit DHL din Birmingham.

Potrivit lui Wise, toate aceste evenimente – aparent disparate – se aliniază unui tipar al războiului hibrid dus de Kremlin împotriva Occidentului: acțiuni negabile, cu efect psihologic și de destabilizare, fără o asumare oficială.

„Putin consideră că Rusia este în război cu Vestul democratic”, spune expertul american. „În războiul de tip grey zone, scopurile sunt difuze, metodele – variabile, iar atacurile – imprevizibile. Exact asta este și ideea: destabilizarea prin incertitudine.”

De la MH17 la MH370 – un fir roșu?

Wise este autorul unei teorii intens contestate privind dispariția zborului MH370 în martie 2014 – avionul Malaysian Airlines care a dispărut cu 239 de persoane la bord. El susține că aeronava a fost deturnată de agenți ruși și dusă într-o locație secretă din Asia Centrală. Această ipoteză, deși neconfirmată oficial, capătă – în interpretarea lui Wise – noi valențe în lumina prăbușirii zborului MH17, doborât de o rachetă rusească deasupra Ucrainei, câteva luni mai târziu.

Trei persoane – doi cetățeni ruși și un ucrainean – au fost condamnate în absență de justiția olandeză pentru implicarea în doborârea MH17. Rusia neagă responsabilitatea, dar ancheta oficială a stabilit implicarea directă a armatei ruse.

Pentru Wise, cele două episoade nu sunt izolate: „A fost MH370 o operațiune deliberată? MH17 a fost etichetat drept accident, dar realitatea e că Rusia a mai doborât avioane. Nu sunt eu copilul care țipă că vine lupul – ci omul care vede turma decimată.”

În ultimele 18 luni, zeci de incidente de natură cibernetică sau fizică au fost atribuite, direct sau indirect, serviciilor rusești. Hărți operaționale din 2024 arată o rețea de atacuri care include:

-Tallinn, Vilnius și Riga: bruiaj GPS asupra rutelor aviatice.

-Praga și Berlin: atacuri cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale și a companiilor aeriene.

-Varșovia și Wrocław: tentative de sabotaj și incendieri ale centrelor logistice.

-Paris, Birmingham și Dusseldorf: tentative de introducere de explozibili în spații de transport sau evenimente publice.

Acest gen de atacuri nu vizează, deocamdată, aeronavele în sine, dar se apropie periculos de linia roșie. Wise avertizează că un atac informatic asupra sistemelor de evitare a coliziunilor, de exemplu, ar putea duce la un dezastru similar sau chiar mai grav decât MH17.

Cine ar executa un astfel de atac?

Wise susține că în spatele acestor operațiuni s-ar afla aceeași structură care a orchestrat doborârea MH17 și intervențiile în alegerile prezidențiale americane din 2016. „Este o agenție de informații care pare extrasă dintr-un scenariu James Bond”, spune el. „Se ocupă cu asasinate, sabotaje, tăieri de cabluri submarine și, dacă se adeverește, cu doborârea de avioane civile.”

În paralel, există îngrijorări legate și de modul în care Rusia ar putea folosi inteligența artificială pentru a automatiza sau masca astfel de atacuri. Wise avertizează că „hackerii deja folosesc AI pentru a identifica vulnerabilități și a executa atacuri cibernetice complexe.”

Războiul invizibil și întrebarea rămasă

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, iar Rusia se simte tot mai izolată pe plan diplomatic și economic, analiștii avertizează că Moscova va continua să caute breșe neconvenționale în sistemele occidentale – iar aviația civilă, în ciuda protecției sale riguroase, devine o țintă tot mai vulnerabilă.

„Atacurile asupra infrastructurii aviatice nu sunt doar despre distrugere fizică”, spune un oficial european. „Ele sunt despre frică, despre nesiguranță. Când pasagerii încep să se teamă că zborurile nu mai sunt sigure, deja ai câștigat o bătălie importantă într-un război psihologic.”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite