Atac la adresa Angelei Merkel lansat de ministrul italian de Interne după violenţele de la Chemnitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne de la Roma, Matteo Salvini, care este şi lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga, a declarat că Angela Merkel „a subestimat“ problemele presupuse de imigraţia în masă, el făcând astfel o legătură între politica uşilor deschise pentru refugiaţi promovată de şefa Executivului de la Berlin şi recentele violenţe rasiste din oraşul german Chemnitz.

„Aş spune că Angela Merkel a subestimat cu siguranţă riscul de tensiuni sociale când a susţinut că este loc pentru sute de mii (de migranţi) în Germania“, a afirmat Salvini într-un interviu difuzat luni seara de Deutsche Welle, relevă AFP.

„Încă îmi amintesc ce s-a întâmplat de Anul Nou la Köln în 2015 şi în alte locuri“, a adăugat el, referindu-se la agresiunile sexuale comise împotriva mai multor femei în special de bărbaţi nord-africani în seara de 31 decembrie 2015 la Köln. Acele incidente au inflamat dezbaterea referitoare la decizia lui Merkel de a permite intrarea în ţară a unui număr semnificativ de solicitanţi de azil, majoritatea din Orientul Mijlociu.

De atunci, mai multe infracţiuni comise de migranţi au influenţat atmosfera generală, alimentând totodată ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Incidentul petrecut pe 26 august în oraşul saxon Chemnitz, în care un cetăţean german în vârstă de 35 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unei altercaţii în care au fost implicaţi migranţi, a amplificat tensiunile. 

Imediat după moartea acestuia, extrema-dreaptă germană a organizat mai multe manifestaţii în acest oraş din estul ţării pentru a denunţa solicitanţii de azil şi politica migratorie a Angelei Merkel. Ca răspuns, mişcări de stânga au organizat contramanifestaţii. Au izbucnit ciocniri de stradă, soldate cu răniţi.

„Violenţa nu este niciodată o soluţie“, a spus Salvini. Însă „guvernul german a subestimat problema timp de ani, iar ascensiunea AfD-ului este, clar, o reacţie“ (la politica uşilor deschise), a afirmat ministrul italian de Interne, cunoscut pentru politica sa dură în privinţa migraţiei, care include restricţii maxime faţă de refugiaţii care sosesc pe Marea Mediterană. 

Date recente arată însă că politica promovată de Matteo Salvini are succes. Două sondaje de opinie publicate săptămâna aceasta arată că Liga a devenit cel mai popular partid din Italia, devansând astfel formaţiunea antisistem alături de care guvernează – Mişcarea Cinci Stele (M5S).

Potrivit unui sondaj realizat de institutul SWG, Liga este susţinută de 32,2% din alegătorii italieni, iar M5S - de 28,3%, în timp ce sondajul institutului Lorien creditează Liga cu 31,7% din intenţiile de vot, iar M5S - cu 26,8%.

Mai multe sondaje, publicate pe 2 august şi compilate de website-ul YouTrend, dădeau un uşor avans al M5S în faţa Ligii - 29,8% faţă de 29,1% din intenţiile de vot.

Iar acest sprijin în creştere pentru partidul lui Salvini a venit tocmai pe fondul discursului anti-imigranţi şi al politicilor în acest sens, dar şi pe fondul atacurilor la adresa Uniunii Europene.

În acest timp, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat (PD), care a obţinut puţin sub 19% din voturi la alegerile legislative anticipate din 4 martie, stagnează la 16-18% din intenţiile de vot.

La scrutinul din martie, M5S a obţinut 32% din voturi, aproape dublu faţă Liga lui Salvini (14,4%).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite