Atac cibernetic asupra spitalelor din Londra. Intervențiile chirurgicale au fost anulate: „Un dezastru”

0
Publicat:

Mai multe unități medicale din Londra au fost vizate luni, 3 iunie, de un atac cibernetic. În spatele acestuia se află hackeri ruși. Autoritățile londoneze susțin că ar putea lua luni de zile pentru ca problemele provocate de atacuri să fie soluționate, conform Independent.

Șapte spitale au fost vizate de un atac ransomware al hackerilor ruși. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Șapte spitale au fost vizate de un atac ransomware al hackerilor ruși. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Mai precis, șapte spitale au fost vizate de acest atac ransomware al hackerilor ruși. Deși Serviciul Național Medical din Marea Britanie (NHS) nu a furnizat informații cuprinzătoare privind planurile de urgență care au fost puse în aplicare, unele surse din cadrul spitalelor califică situația drept un „dezastru”. 

Ba mai mult, personalul medical a trebuit să recurgă la metodele tradiționale, adică să noteze rezultatele analizelor efectuate de pacienți pe hârtie. 

De asemenea, instituțiile medicale s-au văzut constrânse să anuleze sau să redirecționeze intervențiile chirurgicale și procedurile care nu necesită intervenție imediată. 

Din păcate, unele operații și proceduri care se bazează mai mult pe serviciile de patologie au fost amânate, iar analizele de sânge sunt prioritare pentru cazurile cele mai urgente, ceea ce înseamnă că pacienților li s-au anulat programările pentru flebotomie”, a spus miercuri un purtător de cuvânt al NHS. 

În cursul dimineții de miercuri, fostul șef al Centrului Național de Securitate Cibernetică, Ciaran Martin, a spus în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că atacul a fost comis de un grup rusesc numit Qilin. 

Acest atac a fost calificat drept un incident de tip „ransomware”, adică hackerii pretind bani pentru ca sistemul să fie deblocat. 

Este important să înțelegem cum s-a întâmplat acest lucru, deoarece, în caz contrar, după ce sistemul va fi „curățat”, atacatorii ar putea pur și simplu să pătrundă din nou, deși astfel de eforturi ar fi supuse unei monitorizări extrem de intense.

Siguranța pacienților este o preocupare primordială, iar acuratețea rezultatelor este esențială, așa că este important să subliniem că, dacă nu se știe ce s-a întâmplat cu sistemul, acuratețea oricăror date stocate nu poate fi asigurată. Determinarea faptului dacă datele stocate au fost manipulate poate fi pur și simplu imposibilă și este posibil ca testele să trebuiască să fie reluate și rezultatele să fie înregistrate din nou”, a spus John Clark, profesor de securitate informatică la Universitatea din Sheffield.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite