Mit sau realitate: pot hackerii să fure amprentele digitale din selfie-uri? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe videoclipuri, răspândite în social media, îndeamnă utilizatorii să evite semnul păcii în selfie-uri, de teama ca amprentele digitale să nu cadă în mâinile hackerilor. Jurnaliștii Euronews au analizat dacă există acest risc de securitate. 

Winston Churchill arătând semnul Victoriei - foto Arhivă
Winston Churchill arătând semnul Victoriei - foto Arhivă

Semnul păcii, cu degetele în formă de V, este popular în fotografii, dar videoclipuri virale avertizează oamenii să nu-l mai folosească, susținând că escrocii ar putea folosi amprentele digitale din imagini pentru a le fura datele

Experții contactați de Euronews au analizat cât de posibil este acest lucru.  Concret, din punct de vedere tehnic este posibil, dar foarte puțin probabil să fie pus practică. 

Greu de pus în practică 

Sarah Morris, profesor de criminalistică digitală la Universitatea din Southampton, spune că, teoretic, hackerii ar putea extrage amprentele noastre digitale din selfie-urile online, dar numai în condiții foarte specifice. 

"Vorbim de lumina potrivită, de camera potrivită, de rezoluția potrivită, de unghiul potrivit al degetului, de apropierea potrivită a degetului de cameră. Vorbim aici de condiții foarte specifice pentru ca acest lucru să funcționeze.Cu majoritatea telefoanelor, să obții acel nivel de rezoluție ținând mâna în sus când ești destul de îndepărtat de cameră va fi foarte, foarte dificil", a spus Sarah Morris, potrivit sursei citate. 

Frank Breitinger, expert în criminalistică digitală la Universitatea din Lausanne, confirmă că obținerea informațiilor sensibile din imagini de înaltă calitate este dificilă și reutilizarea acestor date este și mai problematică.  

"Se pot obține informații sensibile din imagini de bună calitate, dar altfel este greu. Chiar dacă le ai, reutilizarea acestor date este și mai dificilă.", a afirmat acesta. 

Mulți factori, cum ar fi compresia imaginilor pe platformele de socializare, pot limita calitatea datelor disponibile pentru hackeri. Este puțin probabil ca algoritmii să poată extrage suficiente informații din fotografii cu detalii reduse pentru a crea copii precise ale amprentelor digitale. 

Chiar și în circumstanțe favorabile, șansele de a extrage date biometrice din fotografii sunt mici în prezent. Escrocii ar putea folosi software-ul și tehnologia IA(inteligența artificiala) pentru a transforma informațiile din imagini în date biometrice. 

"Din câte știu eu, nu este un software obișnuit. Cu siguranță nu este ceva ce am întâlnit în calitate de practician și ar fi dificil de obținut, de personalizat în acest moment.", a adăugat Sarah Morris. 

Pericolele de pe rețelele sociale 

Cu toate acestea, este important să fim vigilenți când postăm online, în special în contextul avansului rapid al tehnologiei IA. Chiar dacă videoclipul sugerează măsuri de precauție, precum evitarea expunerii vârfurilor degetelor și utilizarea filtrelor, tehnologia actuală nu face ușoară extragerea datelor biometrice din fotografii. De obicei, aceste date sunt stocate local, ceea ce necesită acces fizic la dispozitiv pentru pentru a obține acces. 

Chiar dacă ai această amprentă digitală, nu este vorba doar de a face această fotografie și de a o trimite la o bancă. Mai sunt încă multe de făcut. Să presupunem că vreți să intrați în telefonul meu, care este protejat cu amprenta mea digitală: încă aveți nevoie de telefonul meu", a explicat Breitinger,  adăugând că hackerii ar trebui să reproducă fizic imaginea în ceva care poate fi plasat pe degetul lor. 

"Majoritatea senzorilor sunt suficient de buni pentru a detecta dacă ceva este artificial", a mai spus el. 

Pentru o securitate cibernetică bună, este important să fiți atenți la informațiile pe care le puteți dezvălui accidental în fotografiile dvs. de pe rețelele de socializare. Aceste informații pot dezvălui detalii despre locația și activitățile dumneavoastră. 

Sarah Morris a avertizat că informațiile pe care le dezvăluiți în fotografii, cum ar fi lucrurile pe care le iubiți, ar putea fi folosite pentru a ghici întrebări de securitate sau parole. Frank Breitinger sugerează că este mai important să fiți atenți la alte tehnologii de recunoaștere, cum ar fi deepfake video sau captarea vocii, decât să vă faceți griji cu privire la amprentele digitale.  

"Amprentele digitale sunt încă una dintre caracteristicile biometrice în care am cea mai mare încredere. Aș fi mai îngrijorat de deepfake sau de faptul că cineva îmi captează vocea decât de faptul că cineva îmi fură amprentele digitale.", spune el. 

De altfel, expertul recomandă evitarea partajării online a unor fotografii de înaltă calitate ale irisului și folosirea autentificării cu doi factori pentru protecție.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite